Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Pazartesi 06 Mayıs 2024 12:00

FX ANALİZİ

Cuma günü ABD'de açıklanan İstihdam Raporu'ndaki rakamlar, ekonomide beklenen soğumanın ilk sinyalini verdi.

FX analizi

USD/TRY: Cuma günü ABD'de açıklanan İstihdam Raporu'ndaki rakamlar, ekonomide beklenen soğumanın ilk sinyalini verdi. İstihdam artışı beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yükseldi ve saatlik ücretler de yine beklentilerin altında gerçekleşti. Veri sonrasında bu yıl için tekrar faiz indirimleri gündeme geldi. ABD borsaları da cuma günü %2 artış kaydeden Nasdaq öncülüğünde önemli bir yükseliş kaydetti. Bu sabah ise ABD vadelileri yatay seyrediyor. Bu haftaki ajandada majör bir veri yok. Bu kapsamda, en azından haftanın ilk işlem gününde piyasada tarım dışı istihdamın yankısı sürebilir. Yurtiçinde ise cuma günü S&P, Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltti, pozitif görünümü korudu. Ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) 300 baz puanın altında. Yurtiçinde bugün BDDK, Bankacılık sektörü ilk çeyrek verilerini açıklayacak. Perşembe günü ise TCMB Enflasyon Raporu takip edilecek. Bu ortamda, TL, son 2 haftadır, Dolar karşısında, sınırlı da olsa değer kazandı. Bu sabah ise yatay hareket eden paritede bu eğilim gün boyunca takip edilebilir. 

EUR/USD: Geçen hafta Fed toplantısında, faiz indirimi için enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğu teyit edilerek, faiz aralığı %5,25-%5,50 bandında sabit bırakıldı. Toplantının ardından cuma günü ABD'de açıklanan İstihdam Raporu, ekonomide beklenen soğumanın ilk sinyalini verdi. Nisan ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışı beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı hafif yükseldi ve ortalama saatlik kazançlar beklentilerin altında gerçekleşti. Veri sonrası Fed'den bu yıl için faiz indirimi beklentisi artarken risk iştahı destek buldu. Cuma günü 1,0812 seviyesine kadar yükselen paritede kapanış 1,0762 seviyesinden gerçekleşmişti. Şu aşamada 1,0795 seviyesine kadar yükseliş görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0725 seviyesi destek konumunda bulunuyor. 

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 2.278-2.347 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın haftanın son işlem gününü %0,1 düşüşle 2.302 seviyesinde tamamladı. Geçen hafta, Fed %2'lik enflasyon hedefine doğru iyileşmenin yeterli olmadığı fakat faiz artışlarının da gündem dışı olduğu açıklamalarını yaptı. Ek olarak, ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında geldi. Öte yandan, Orta Doğu'daki jeopolitik tansiyon sakinleşmeye devam ediyor. Bu hafta veri gündemi değerli maden için yoğun değil. Teknik seviyelere bakıldığında, 20 günlük hareketli ortalama olan 2.339 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, 2.280 seviyesi destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL