Dolar $
32.4
%-0.23 -0.07
Euro €
34.82
%0.21 0.07
Sterlin £
40.8
%0.38 0.15
Çeyrek Altın
3942.82
%-1.07 -42.07
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Pazartesi 15 Nisan 2024 13:00

FX ANALİZİ

ABD cephesinde geçtiğimiz hafta beklentileri aşan TÜFE verileri nedeniyle Fed'in faiz indirimlerine haziran ayında başlayacağına dair beklentiler yerini eylüle bıraktı.

FX analizi

USD/TRY:ABD cephesinde geçtiğimiz hafta beklentileri aşan TÜFE verileri nedeniyle Fed'in faiz indirimlerine haziran ayında başlayacağına dair beklentiler yerini eylüle bıraktı. Çekirdek TÜFE aylık bazda %0,3 beklenirken %0,4 seviyesinde, yıllık bazda ise %3,7'lik beklentilere karşın %3,8 olarak gerçekleşti. Öte yandan Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, açıklanan verilerin enflasyonunun %2'ye ineceğine dair güveni artırmadığı görüşünde olduğunu ortaya koydu. Fed'in faiz indirimlerine yönelik zamanlamasına ilişkin belirsizlikler ve İran-İsrail arasındaki jeopolitik risklerin de arttığı ortamda piyasalardaki risk iştahı baskılanmaya devam ediyor. Dolar endeksi (DXY) gelen enflasyonist veriler sonrası geçtiğimiz haftayı %1,7 primle 106 seviyelerinde tamamladı. ABD tarafında şahin tonlar yükselirken kıtanın diğer tarafında ECB toplantısı net bir şekilde güvercin tonda gerçekleşerek, ECB'den haziran ayında faiz indirimi beklentilerini canlı tuttu. ABD'de bugün açıklanacak ve önemli sayılabilecek perakende satışlarla birlikte hafta boyunca veri gündemi yoğun. Yurt içinde ise bu sabah açıklanan istihdam verisinde, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,7 seviyesinde gerçekleşti. Haftalık kapanışı 32,36 seviyelerinde yapan Dolar/TL tarafında yatay bant hareketi devam ediyor. 

EUR/USD: Geçen hafta ABD'de açıklanan TÜFE, beklentilerin üzerinde gelerek daha önce Fed yetkilileri tarafından açıklanan faiz patikasının sorgulanmasına neden oldu. Bu durum faizlerin uzun bir süre daha yüksek olacağı düşüncesini gündeme getirdi. Ek olarak devam eden jeopolitik gerilimler de risk iştahını negatif yönde etkiledi. ABD TÜFE verisi ise %4,55 seviyesine ulaştı. Diğer yandan, net bir şekilde güvercin tonda geçen ECB toplantısı sonrasında ECB'den haziran ayında faiz indirim beklentileri devam etti. Bu gelişmeler çerçevesinde Dolar'da güçlenme gözlemlendi. Parite de haftalık %1,8 oranında geriledi. Şu aşamada 1,0610 seviyesi destek konumunda bulunuyor. Olası toparlanmalarda ise 1,0690 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Buna ek bu hafta Fed Başkanı Powell'ın salı günü, ECB Başkanı Lagarde'nin ise çarşamba günü mesajları izlenecek.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta son işlem gününü 0,59% yükselişle 2.353 seviyesinde tamamlayan Ons Altın cuma günü tarihi zirvesini yineledi. Orta Doğu'daki gerilimin artmasıyla güç kazanan değerli maden ardından gelen satışlarla yükselişini koruyamadı. Buna ek olarak ABD enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla Ons Altın üzerindeki baskı arttı. Veri gündeminde jeopolitik gelişmelerin yanında bugün ABD New York Fed Empire State imalat endeksi ve perakende satışlar verisi takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında 2.400 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, 2.325 seviyesi destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL