FOSİL YAKITLAR TÜRKİYE'Yİ KIRILGAN HALE GETİRİR
Türkiye de geçen yıl dünyada yeni kömür santralinin devreye alındığı ülkelerden biri oldu ve Adana'daki 1,3 gigavatlık Emba Hunutlu santrali açıldı.
CAN Europe Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, değerlendirmesinde, mevcut proje stokunun büyüklüğüne rağmen Türkiye'de bundan sonra yeni bir kömürlü termik santral açılmasının olası gözükmediğini belirterek, "Ne bunun için gerekli dış finansman var ne de yöre insanları yaşadıkları yerde termik santral istiyor. Özellikle depremin ardından, Türkiye'nin önündeki yeniden inşa sürecinde, enerji verimliliği ve depolamaya odaklanarak rüzgar ve güneş enerjisine dayalı, herkes için güvenilir, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı bir enerji sistemini inşa etmek yetkililerin öncelikli görevi olmalı" ifadelerini kullandı.
Fosil Yakıtların Ötesi Kampanyacısı Duygu Kutluay ise Avrupa'da savaş sonrası kömürle birlikte gazı da devreden çıkararak tamamen temiz elektrik üretimine geçmeye yönelik hedef koyan ülke sayısının arttığını dile getirerek, "Türkiye de bu tarihi yol ayrımında tercihini yenilenebilir, enerji tasarrufu ve akıllı tüketimden yana kullanarak fosil yakıtlardan kurtulmanın planlarını yapmalı. Yoksa kömür ve gaz gibi fosil yakıtlarda ısrar önümüzdeki dönemlerde de tekrarlaması beklenen fosil yakıt krizlerine karşı enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’yi çok daha kırılgan hale getirecek" değerlendirmesinde bulundu.