Dolar $
32.34
%0.29 0.09
Euro €
34.73
%-0.41 -0.14
Sterlin £
40.84
%0.02 0
Çeyrek Altın
3991.62
%0.9 35.07
SON DAKİKA
EKONOMİ Pazar 16 Nisan 2023 02:05

FİNANS EKOSİSTEMİ, İSTANBUL FİNTECH WEEK'TE BULUŞTU

Fintek alanındaki en etkin küresel buluşmalardan biri olan İstanbul Fintech Week'te, fikir önderlerinin çarpıcı yorumları ve geleceğe ışık tutan öngörüleri, sektöre damga vurdu. Finansal teknolojilerin her boyutunun ele alındığı etkinliğin "Dijital Finansın Öncüleri" ödüllerini aldı.

Finans ekosistemi, İstanbul Fintech Week'te buluştu

Çağlar ÇAĞATAY

Türkiye finansal teknolojideki gücünü İstanbul Fintech Week ile yeni bir boyuta taşıdı. Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) ana destekçisi olduğu İstanbul Fintech Week, 13-14 Nisan tarihlerinde Fişekhane’de gerçekleştirilen özel bir organizasyonla dünyanın önemli fikir önderlerini bir araya getirdi. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Türkiye’nin ilk ve en büyük global finansal teknoloji etkinliği İstanbul Fintech Week, 2 gün boyunca üç zirveye ve 50’nin üzerinde oturuma ev sahipliği yaptı. İlk gün ‘Blockchain Fest’ ile başlayan etkinliği ikinci gün ise ‘Digital Finance Summit’ ve ‘Women in Fintech Summit’ zirveleri takip etti.

Fintekler büyümeyi sürdürüyor

Fintek sektörünün duayeni The Financer CEO’su Chris Skinner, “2008 krizi ile birlikte finans ve bankacılık sektöründe kökten bir değişim başladı. Şu anda bildiğimiz bir dünyada yaşamıyoruz. Bu dünyada sınırlar yok. Internet hükümetleri, ülkeleri sınırları tanımıyor. Büyüdüğümüz kavramları tanımıyor. Her şey üzerine tekrar düşünüyoruz daha farklı düşünme mecburiyetindeyiz. Pek çok şirket bulut ve mobil aplikasyonları kullanmaya çalışıyor. 2010’da fintek sektörün yüzde 3’ünü temsil ediyordu 2021’de yüzde 38’e ulaştı. Bu oran daha da artıyor. Her fintek startup şirketi belirli bir ihtiyaca yönelik hareket ediyor. Fintekin bankaların yetişemediği noktalara girmesi gerekiyor. Örnek Stripe. Şu anda en çok değerlenen fintek, 95 milyar dolarlık bir değerlemesi var. Bu şu anda, 9 Commerzbank değerine denk geliyor. 10 yıl içinde bu değere ulaştı, geçen yıl 65 milyar dolara düştü. Nedeni herkesin dijitale yönelmesi, Ukrayna’daki durumdan oluşan belirsizlikler, ekonomik iklim ve şimdi ise her şeyin yerelleştiği bir dönemdeyiz. Dünya çok hızlı gelişiyor ve fintekler de para ile ilişkiyi nasıl çözebileceğimizi düşünüyor. Tüm bunlardan öte, en önemli şey ise çocuklarımızın geleceğine bakabilmekte yatıyor. Bundan sonra nasıl işe yarayabiliriz, iklim değişikliğini, hayvan türlerinin çeşitliliğini sürdürebilmek, parayı faydalı bir şekilde dönüştürebilmek için ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz” dedi. 

“Görünmez Finans” masaya yatırıldı

 “Yalnızca dijital bankacılık mümkün mü?” paneli KOOP Kurucu Ortağı Mustafa Baltacı moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde,  KPMG Türkiye Fintek ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk ile The Fintech Times Ekonomik Kalkınma Danışmanı Richie Santosdiaz konuştu. “Ödeme 2.0: Gelecek ne getirecek?” panelinde ise Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Hüsnü Avşar Gürdal, United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, Garanti BBVA Ödeme Sistemleri CEO’su Murat Çağrı Süzer, geleceğin ödeme sistemlerine ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu. 

“Dijital Finansın Öncüleri” ödüllerini aldı

Öte yandan, “Dijital Finansın Öncüleri” programı kapsamında finans teknolojileri alanında yenilikçi projeler geliştiren bankalara ve globalleşmeye en açık girişimlere ödülleri verildi. The Pioneer Bank (Öncü Banka) Türkiye İş Bankası olurken, The Visionary Bank (Vizyoner Banka) ödülü Yapı Kredi Bankası’na verildi. The Collaborative Bank (İşbirliğine En Açık Banka) Fibabanka, The Global Fintech (Küresel Fintek) United Payment, The Emerging Fintech (Büyüyen Fintek) Fimple, The Innovative Fintech (Yenilikçi Fintech) Agrio ve Financial Inclusion (Finansal kapsayıcılık) ödülü de Papara’nın oldu.

ABONE OL