Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Cuma 28 Haziran 2024 20:40

FİNANCİAL TİMES: AB, UKRAYNA'DAN GELEN YUMURTA VE ŞEKERE GÜMRÜK VERGİSİ GETİRECEK

Financial Times, AB'nin, protesto eden çiftçileri "sakinleştirmek" için Ukrayna'dan gelen yumurta ve şekere gümrük vergisi getireceğini duyurdu.

Financial Times: AB, Ukrayna'dan gelen yumurta ve şekere gümrük vergisi getirecek

Financial Times tarafından kaynaklara dayandırılarak verilen habere göre Avrupa Birliği, bu yılın başlarında Avrupa ülkelerinde protesto gösterileri düzenleyen çiftçileri "sakinleştirmek" amacıyla Ukrayna'dan gelen yumurta ve şekere uygulanan vergilerin geri getirileceğini duyurmayı planlıyor.

FT, geçen hafta Ukrayna yulafına uygulanan ton başına 89 avroluk verginin geri getirildiğini ve bu verginin Haziran 2025'e kadar yürürlükte kalacağını hatırlattı. Şeker ve yumurta için de benzer kararların 28 Haziran'da açıklanması planlanıyor.

Nisan ayı başında AB ülkeleri, Rusya'nın geniş çaplı işgalinin ardından Ukrayna gıda ürünlerine getirilen gümrüksüz ithalat rejimini Haziran 2025'e kadar uzatmayı kabul etmişti.

Ancak çiftçilerin protestoları nedeniyle kararda değişiklikler yapıldı. Özellikle AB, Ukrayna yumurtası, şekeri, yulafı, mısırı, balı ve tahıllarına, bu ürünlerin ithalat hacminin 2022 ve 2023 ortalamasını aşması halinde vergi uygulamaya karar verdi. FT, yulaf üzerindeki vergilerin bu temelde zaten geri getirildiğini belirtiyor.

Ukrayna ürünlerine uygulanan vergilerin beyaz şeker için ton başına 419 avro, ham şeker için ton başına 339 avro ve yumurta için kilogram başına 30 sent olarak belirlenmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği, tarım üreticilerini desteklemek amacıyla Haziran 2022'de Ukrayna gıda ürünleri ithalatına uygulanan vergi ve kotaları iptal etme kararı almıştı. Aynı zamanda AB ile Ukrayna arasında yük taşımacılığını kolaylaştıracak bir anlaşma da yürürlüğe girdi.

Bu karar, başta komşu ülkeler olmak üzere ucuz Ukrayna ürünlerinin akınına neden oldu ve buna tepki olarak protestolar başladı. Çiftçiler, Ukrayna'dan yapılan ithalatın fazlalığının kendilerini pazarın dışına ittiğinden şikayet etti.
 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR