Dolar $
32.3
%-0.55 -0.18
Euro €
34.7
%-0.53 -0.18
Sterlin £
40.58
%-0.42 -0.17
Çeyrek Altın
3942
%0.25 9.56
SON DAKİKA
İsa ÖZGÜLLER | Otomotiv Cuma 16 Şubat 2024 17:00

FİLO VE ARAÇ KİRALAMA

Rent Go Genel Müdürü Köksal Öztürk, yeni araç alma maliyeti arttıkça müşterilerin araç kiralamaya olan talebinin arttığını söyledi. Öztürk, "Araç kiralama hizmeti tüketiciye bakım, tamir, sigorta maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlarken özellikle kurumlar açısından vergi avantajları da sunarak ciddi bir alternatif oluşturuyor" dedi

Filo ve Araç Kiralama

Rent Go Genel Müdürü Köksal Öztürk, 2023 yılını değerlendirdi, 2024 yılı beklentilerini açıkladı. Öztürk, Geçtiğimiz birkaç yılda otomotiv endüstrisini etkileyen yarı iletken krizi ve bununla birlikte ortaya çıkan araç bulunurluğu ile döviz kurundaki değişimlerin araç fiyatlarını doğrudan etkileyen unsurlar olarak öne çıktığını söyledi. Öztürk, “Bugün kademeli olarak azalan bu sorunların etkilerinin az da olsa halen devam ettiğini söyleyebiliriz. Otomobillerin fiyatlarında yaşanan yükseliş hem araç kiralama hem de tüketiciler nezdinde farklı etki ve sonuçlar yaratıyor” dedi.

Öztürk şunları söyledi: “Araç kiralama şirketleri olarak fiyatlardaki yükselişten filo yenileme sürecinde elbette negatif etkileniyoruz. Müşteri açısından da benzer şekilde mobilite maliyeti, gerek otomobil fiyatı gerekse bakım ve araç yürütme masraflarının yükselmesi neticesinde negatif etki oluşturuyor. Araç kiralama hizmeti tüketiciye bakım, tamir, sigorta maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlarken özellikle kurumlar açısından vergi avantajları da sunarak ciddi bir alternatif oluşturuyor. Bireysel kiralamada Rent Go, kurumsal uzun süreli kiralamada ise Rent Go Filo’nun rakamlarına baktığımızda yeni araç almanın maliyeti yükseldikçe müşterilerimizin talebinin arttığını görüyoruz.”

Öztürk, haber müdürümüz İsa Özgüller’in sorularını yanıtladı:

0 araç fiyatlarının yükselmesi sektörde ve sizde nasıl bir talep ve etki oluşturdu.

Geçtiğimiz birkaç yılda otomotiv endüstrisini etkileyen yarı iletken krizi ve bununla birlikte ortaya çıkan araç bulunurluğu ile döviz kurundaki değişimler araç fiyatlarını doğrudan etkileyen unsurlar olarak öne çıkıyor. 

Bugün kademeli olarak azalan bu sorunların etkilerinin az da olsa halen devam ettiğini söyleyebiliriz. Otomobillerin fiyatlarında yaşanan yükseliş hem araç kiralama hem de tüketiciler nezdinde farklı etki ve sonuçlar yaratıyor.

Araç kiralama şirketleri olarak fiyatlardaki yükselişten filo yenileme sürecinde elbette negatif etkileniyoruz. Müşteri açısından da benzer şekilde mobilite maliyeti, gerek otomobil fiyatı gerekse bakım ve araç yürütme masraflarının yükselmesi neticesinde negatif etki oluşturuyor.

Ancak bu durum araç kiralama şirketlerinin satın almaya göre avantajlarını da yeniden görünür kılar diyebilirim. Araç kiralama hizmeti tüketiciye bakım, tamir, sigorta maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlarken özellikle kurumlar açısından vergi avantajları da sunarak ciddi bir alternatif oluşturuyor. Dolayısıyla bu dönemlerde tüketici ve kurumsal firmalar ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için satın almak yerine kiralamaya daha fazla teveccüh gösteriyor.

Bireysel kiralamada Rent Go, kurumsal uzun süreli kiralamada ise Rent Go Filo’nun rakamlarına baktığımızda yeni araç almanın maliyeti yükseldikçe müşterilerimizin talebinin arttığını görüyoruz.

Kiralamada müşterilerinizden elektrikli araç talebi geliyor mu? Elektrikli araçlarınız var mı? Katmayı düşünüyor muşunuz? Elektrikli araçlarınızın sayısı ya da yüzde oranı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Otomotiv endüstrisinde yaşanan elektrifikasyon dönüşümü sektörün tüm paydaşlarını bu alana yönlendiriyor. Mobilite kavramının hayatımızdaki yerinin artmasıyla özellikle şehir içi taşımacılıkta elektrikli araçların çevreci yapısı ve kullanım maliyetlerinin düşük olması tüketicinin gözünde bu taşıtların popülerliğini artırıyor. 

Rent Go hizmet noktalarıyla iş birliği olan, Tunalar Şirketler Topluluğu'nun en yeni markası Biwatt ile elektrikli araç kiralamak isteyen müşterilerimizin taleplerine yanıt veriyoruz. Biwatt, filosu tamamen elektrikli araçlardan kurulu Türkiye’nin ilk ve tek kısa dönem araç kiralama hizmeti sunan firması. Markamız en çok merak edilen yüzde 100 elektrikli araçlardan oluşan filosuyla sektörde önemli bir talebi karşılıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Otomobili TOGG’u da araç parkına katarak filosunu genişleten Biwatt, dünyada yaşanan dönüşüme Türkiye'nin de uyum sağlamasını amaçlıyor.

Bildiğim kadarıyla kiralama tarafında hizmet noktalarınızı genişletmeye devam ediyorsunuz. Rent Go şu anda nerelerde hizmet veriyor? Yakın planda yeni noktalar eklenecek mi?

Rent Go olarak kısa süreli araç kiralama sektöründe ülke nüfusunun yüzde 90’ına hizmet ağımızı ulaştırmış durumdayız. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon ve Van gibi büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye geneline yayılmış 65 şubemizle müşterilerimizin gerçek anlamda yol arkadaşı olmaya gayret gösteriyoruz.

Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermayeli araç kiralama markası Rent Go olarak, 2024 senesinde hizmet noktalarımızı genişletmeye devam edeceğiz. 

Deprem bölgesine yönelik sosyal sorumluluk projesi bağlamında bir etkinliğiniz ya da farklı bir uygulama yapma niyetinde misiniz? 

Türkiye'nin 11 ilinin etkilendiği bu felaketin yaralarını sarmak adına şemsiyesi altında yer aldığımız Tunalar Şirketler Topluluğu tüm markaları olarak birlikte hareket ederek bölgeye destek vermeye gayret ediyoruz. Bölgede faaliyet gösteren kuruluşların hayata tutunabilmesinde katkımız olması amacıyla Hatay'ın en eski pastanelerinden Petek Pastanesi ile iş birliği yürütüyoruz. Petek Pastanesi gibi şehrin ikonik markalarını yaşatmak ve bölgeden ekonominin çarklarının dönmeye devam etmesini sağlamak adına kurumsal hediye seçeneklerimizi bu bölgeden değerlendiriyoruz. Ayrıca bölgede aktif olarak faaliyet gösteren STK'lar ile 2024 yılı özelinde çalışmalar yapmak için girişimlerimiz sürüyor. 

Türkiye’deki araç kiralama sektörünün genel durumu nasıl?

Pandemi sonrasında bireysel araç kullanımına yönelim kiralama sektörünü de büyüttü. Ancak geçtiğimiz 2-3 sende araç tedariğinde yaşanan aksaklıklar sektörün 2023 yılında hedeflenen araç filosu büyüklüğüne ulaşmasını engelledi. 

2023 yılı ilk 9 ayın değerlendirildiği TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu'na göre yılın ilk üç çeyreğinde de büyüyen sektörün hacmi 136 milyar TL'nin üzerine çıkmayı başardı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk dokuz ayında 52 milyar 400 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yaparak 51 bin 600 adet aracı filosuna kattı. 2022'nin sonuna oranla araç pazarı yüzde 2,8 artarak 252 bin adet seviyesine ulaştı. Yıl sonu rakamları açıklandığında araç kiralama pazarının seneyi yaklaşık yüzde 5'lik büyüme ve 260 bine yakın araç filosu büyüklüğüyle kapatacağını tahmin ediyoruz.

Diğer yandan, sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payının artmaya devam etmesi de dikkat çekiyor. Buna göre, araç kiralama sektörünün araç parkının yüzde 44,2’lik bölümünü dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 46,2’ye, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 9,4’e yükseldi. Henüz net rakamlar açıklanmamış olsa da 2023 yılının son çeyrek raporunda bu oranın rahatlıkla yüzde 10'un üzerine çıkacağını ön görüyoruz. 

Rent Go olarak 2023 sizin için nasıl geçti?

Rent Go olarak, Tunalar Şirketler Topluluğu'nun 100 yılı aşkın köklü geçmişi ve 30 yıllık kurumsal otomotiv tecrübesi çerçevesinde araç kiralama sektöründe en büyük 5 firma arasında yer alıyoruz. Otomotiv ve hizmet sektöründe sahip olduğumuz bu birikimlerimiz, müşterilerimizin memnuniyeti için bize yol gösteriyor. 

Ayrıca müşteri memnuniyeti ve markalaşma çalışmalarımızın neticelerini ödüllerle aldığımız bir yıl oldu. Esnaf samimiyetini kurumsal yapımızla birleştirdiğimiz iş yapış şeklimiz sayesinde, bağımsız araştırma şirketlerinin de tescillediği yüzde 100'e yakın müşteri memnuniyeti oranlarına eriştik.

Bu çalışmalarımızın neticesinde markamızın itibarı da yükselmeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri'nde araç kiralama kategorisinde 'Yılın İtibarlısı' seçilmenin büyük gururunu yaşadık.

Kullanıcılar araç kiralarken hangi kriterlere dikkat etmeli?

Günümüz teknolojisinde uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin araç kiralamak istediğinizde karşınıza onlarca alternatif kurumun teklifleri çıkıyor. Verilen hizmetin kalitesi, müşteri memnuniyeti ve sunulan araç alternatiflerine göre değişen seçenekler arasında tercih yapmak tüketici açısından zorlayıcı bir süreç olabiliyor. 

Araç kiralama esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerin başında aracın güvenliği, yeniliği ve kurumsal hizmet süreçleri geliyor. 

Rent Go olarak ilk günden bu yana ülkemizin en genç araç filosuyla müşterilerimize sorunsuz seyahat etme imkanı sunuyoruz. Filomuz neredeyse yeni denebilecek düşük kilometrelerde ve en yaşlısı 1 yaşında araçlardan oluşuyor. 

Araç kiralamada dijitalleşmenin rolü nedir?

Dijital dönüşüm tüm sektörler olduğu gibi araç kiralamanın da iş modelini şekillendirmiş durumda. Müşterilerimiz web sayfamız ve akıllı telefon uygulamamız üzerinden uçtan uca, kesintisiz ve sıkıntısız bir süreçle seyahatlerini programlayabiliyor, ödeme ve fatura işlemlerini yürütebiliyor. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR