FİDANLARIMIZ İNSAN BOYUNA ULAŞTI
"7 Ağaç Ormanları" programıyla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ağaçlandırma faaliyetlerine tüm hızıyla devam eden ÇEKÜL Vakfı, dikim sonrası gelişmeleri de yakından takip ediyor. Sivas ve Erzincan'daki 7 Ağaç Ormanları sahalarını ziyaret eden ÇEKÜL Vakfı ekibi, yerel orman yetkililerinin katkılarıyla yapılan incelemeler sonucunda fidanların büyük bir kısmının başarıyla toprağa tutunduğunu gözlemledi.
Türkiye’de binlerce kişi, aile, kurum, şirket artık birbirine ve doğaya, güzel dileklerini ve sevgilerini 7 Ağaç aracılığıyla iletmeyi güzel bir alışkanlığa dönüştürdü. Bununla birlikte bugüne dek yaklaşık 1 milyon doğaseverin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 4 milyonu aştı.
16 Eylül 2024, İstanbul
ÇEKÜL Vakfı’nın kuruluşunun ilk yıllarında hayata geçirdiği ‘92 Ormanı Projesi” yoğun bir ilgiyle karşılanmıştı. Toplumdaki duyarlılıktan esinlenen ÇEKÜL, 1994 yılında 7 Ağaç Ormanları programını başlattı. Bir kişinin bir yılda tükettiği kadar doğal kaynağı temsil eden 7 Ağaç, vakfın doğal mirasın korunması ve insan-doğa dengesine dikkat çekmek amacıyla sürdürdüğü çalışmalarda önemli bir yere sahip.
Sivas ve Erzincan 7 Ağaç Ormanları saha ziyaretleri
ÇEKÜL Vakfı, ‘’7 Ağaç Ormanları’’ projesiyle bugüne kadar ülkemizin farklı bölgelerinde 70’ten fazla sahada ağaçlandırma çalışması gerçekleştirdi. Türkiye’de binlerce kişi, aile, kurum, şirket artık birbirine ve doğaya, güzel dileklerini ve sevgilerini 7 Ağaç aracılığıyla iletmeyi güzel bir alışkanlığa dönüştürdü; özel günlerde fidan hediye ederek tüketim alışkanlıklarını doğadan yana kullanmayı tercih etti. Yaklaşık 1 milyon doğaseverin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 4 milyonu aştı.
Yeni orman alanlarında inceleme
ÇEKÜL Vakfı, ormanlaştırma çalışmalarını, fidan dikimi sonrasında da titizlikle takip ediyor. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile yakın bir ilişki içinde çalışan vakıf, orman sahalarındaki gelişmeleri uzman ekipleriyle inceliyor. Bu çerçevede yürütülen çalışmalar kapsamında 21-23 Ağustos 2024 tarihlerinde ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları ekibi Sivas ve Erzincan’daki 6 önemli sahayı ziyaret etti. Yerel orman yetkilileri ile yapılan saha incelemelerinde dikilen fidanların sağlıklı bir şekilde büyüdüğü tespit edildi. İşte detaylar;
Orman sahalarındaki son gelişmeler
Sivas, Divriği /Ağılcık İkizbaşak Sahası: Fidanların yüzde 80’ni tutundu
Dikim çalışmalarının 2021-2022 ekim-dikim döneminde tamamlandığı Ağılcık İkizbaşak sahasında 80 bin karaçam (Pinus Nigra) ve sarıçam (Pinus sylvestris L.) fidanı bulunuyor. Yaklaşık 2-3 yaşına gelen fidanların yüzde 80’in üzerinde toprağa tutunduğu tespit edildi. Her dem yeşil karaçam ağacı, Anadolu topraklarının en vefalı ağacı olarak tanımlanıyor. Boyları yaklaşık 50 metreye kadar çıkabiliyor.
Sivas, Divriği / Susuzbel Sahası: 40 bin ardıç ağacı dikildi
Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü kapsamında Divriği Kaymakamlığı ve Sivas Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile birlikte, 2007-2008 yıllarında saha çalışması tamamlandı. Sahaya bölgeye özgü 40 bin adet ardıç ağacı dikildi.
Sivas, Merkez / Köklüce Sahası: Erozyonla mücadelede etkin rol oymaması bekleniyor
Köklüce sahasında 2022-2023 döneminde tamamlanan dikim çalışmaları kapsamında 25 bin sarıçam, karaçam ve iğde fidanı toprağa kazandırıldı. İğde ağaçları, kurak ve verimsiz topraklarda bile yetişebilen yapısı sayesinde, erozyonla mücadelede etkin bir rol oynuyor.
Sivas, Merkez / Tavra Boğazı Sahası: 6 yaşında sağlıklı ağaçlar
Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği kapsamında sahanın ağaçlandırma çalışması 2018 yılında tamamlandı. Karaçam (Pinus Nigra), sarıçam (Pinus sylvestris L.), ahlat (Pyrus salicifolia Pallas), mahlep (Prunus mahaleb) ağaçları yaklaşık 6 yaşında ve sağlıklı.
Sivas, Gürün Sahası: Badem ağaçları 5 yaşında
14 bin badem ağacının dikildiği sahadaki badem ağaçları 5 yaşına geldi. Badem ağaçları Sivas bölgesinin iklim şartlarına en uygun ağaçlar arasında yer alıyor. Gövdesinin kış aylarındaki don olaylarına dayanıklı olması nedeniyle, soğuk havanın fazla olduğu alanlarda tercih ediliyor.
Erzincan, Merkez /Cevizli Köyü: 50 bin fidan dikildi
2023-2024 döneminde tamamlanan Cevizli Köyü sahasında, 50.000 adet sedir, karaçam ((Pinus Nigra), akasya (Acacia), mahlep (Prunus mahaleb), iğde ((Elaeagnus angustifolia L.), dişbudak (Fraxinus), akçaağaç (Acer) ve badem ağacı fidanı dikildi. Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü'nün desteğiyle yapılan bu ağaçlandırma çalışması, bölgenin ekosistemini güçlendirmeyi amaçlıyor.