Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.13
%0.31 0.11
Sterlin £
43
%0.35 0.15
Çeyrek Altın
4250.88
%1.21 50.16
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Cuma 12 Temmuz 2024 10:00

FED KONUŞURKEN, İNGİLTERE PİYASALARA GERİ DÖNÜYOR

ABD'de Tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayında değişmeden kalmasının ardından, geçen ay daha ucuz benzin ve ılımlı kiraların etkisiyle Mayıs 2020'den bu yana ilk düşüşünü yaşadı.

Fed konuşurken, İngiltere piyasalara geri dönüyor

A1 Capital Menkul Değerler'e göre ABD'de Tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayında değişmeden kalmasının ardından, geçen ay daha ucuz benzin ve ılımlı kiraların etkisiyle Mayıs 2020'den bu yana ilk düşüşünü yaşayarak yüzde 0,1 gerilemesi, enflasyondaki düşüşü kesin olarak yeniden rayına oturtulduğunun göstergesi olarak algılandı ve ABD Merkez Bankası'nı (Fed) Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye bir adım daha yaklaştırdı.

Haziran'a kadar olan 12 ayda, CPI Haziran 2023'ten bu yana en küçük artış olan yüzde 3,0 arttı. Bu, Mayıs ayındaki yüzde 3,3'lük artışın ardından geldi. Tüketici fiyat verilerinin üst üste ikinci ay olumlu seyretmesi, ABD Merkez Bankası yetkilileri arasında enflasyonun ilk çeyrekteki artışın ardından azaldığına dair güvenin artmasına yardımcı olmalı. Raporda ayrıca, temel enflasyon ölçüsünün aylık bazda Ağustos 2021'den bu yana en küçük artışı kaydettiği gösterildi.

TÜFE raporu, geçen hafta işsizlik oranının Mayıs ayındaki yüzde 4,0'dan Haziran ayında 2,5 yıllık zirve olan yüzde 4,1'e yükseldiğine dair haberlerin ardından geldi. Merkez bankasının 2022 ve 2023 yıllarında yaptığı büyük faiz artışlarının ardından ekonomik büyüme de yavaşladı. İkinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılanın, politika yapıcıların enflasyonsuz büyüme hızı olarak gördüğü yıllık yüzde 1,8 oranına yakın olması bekleniyor.

Fed Başkanı Powell, fiyat baskılarındaki iyileşme eğilimini kabul etti, ancak bu hafta senatodaki sunumda enflasyonun aşıldığını ilan etmeye henüz hazır olmadığını ve "daha fazla olumlu verinin" faiz indirimi için gerekçeleri güçlendireceğini, işgücü piyasasındaki risklere de dikkat çekerek, "Önemli bir yumuşama gördük"lerini ifade ederken bu; Fed'in odak noktasını işgücü piyasasına kaydırdığını ve enflasyon yüzde 2 hedefinin üzerinde kalsa bile borçlanma maliyetlerini düşürebileceğini gösterdiğii şeklinde yorumlandı. Finansal piyasalar Fed'in Eylül toplantısında faiz indirimi olasılığının yaklaşık yüzde 85’e çıkardı ki, enflasyon verisinden önce oran yaklaşık yüzde 70'di.

ABD siyasetinde işler, Washington'daki NATO zirvesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i yanlışlıkla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olarak andıktan birkaç saat sonra, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın isimlerini karıştıran Başkan Joe Biden için pek iyi görünmüyor.

Çin'in ihracatı haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 8,6 artarken, ithalatı beklenmedik şekilde yüzde 2,3 azaldı. Gümrük verileri, üreticilerin giderek artan sayıda ticaret ortağından gelecek tarifeleri öngörerek siparişleri önceden yüklediğini gösteriyor. Beklenenden daha güçlü ihracat, pandemiden sonra iç talebi canlandırmak için resmi çabalara rağmen hala ivme kazanmak için mücadele eden bir ekonomi için birkaç parlak noktadan biri oldu. Uzun süreli bir emlak düşüşü ve iş ve ücretler hakkındaki endişeler tüketici güvenini ağır bir şekilde etkiliyor. Ancak Çin mallarına yönelik kısıtlamaları artırmayı düşünen ülke sayısı arttıkça, hükümetin bu yıl için belirlediği yaklaşık yüzde 5'lik ekonomik büyüme hedefine doğru ilerlemeyi desteklemek için Çin ihracatı üzerindeki baskı da artıyor.

Yatırımcılar, ABD ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde artan siyasi belirsizlik nedeniyle İngiltere piyasalarına potansiyel bir liman olarak bakıyor. Bu durum, küresel sermayenin gözünde geleneksel cazibesini kaybetmiş görünen bir ülke için çarpıcı bir dönüşümün işareti olabilir.

İngiltere'de merkez sol görüşlü İşçi Partisi hükümetinin geçen hafta ezici bir zafer kazanması, 2016 Brexit oylamasından bu yana sıkıntı çeken ekonomiyi yeniden canlandırmak için öngörülebilir politikalar ve Avrupa Birliği ile ticaretin iyileştirilmesi ihtimalini ortaya koyuyor. Bu arada, borç batağındaki Fransa'da parlamento tıkanıklığı, daha önceki avro bölgesi krizlerini hatırlatırken, yatırımcılar eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesinin piyasalar için ne anlama gelebileceğini tahmin etmeye çalışıyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR