Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Sürdürülebilirlik Çarşamba 07 Haziran 2023 08:20

FAO'DAN PLASTİĞE BAĞIMLILIĞI AZALTACAK 5 YOL

BM Gıda ve Tarım Örgütü plastik poşet veya ambalaj atıklarının fiziksel olarak parçalanmasıyla ortaya çıkan mikroplastiklerin sayısında son yıllarda pelet, toz, evsel ve endüstriyel aşındırıcılardan kaynaklı artış yaşandığını duyurdu. FAO, plastiklere olan bağımlılığı azaltacak 5 yol açıkladı

FAO'dan plastiğe bağımlılığı azaltacak 5 yol

Yüzde 90'ı tek kullanımlık olan plastik ürünleri sürdürülebilir alternatiflerle değiştirip plastik kirliliğiyle mücadele etmek mümkün. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü, plastiğe bağımlılığı azaltacak 5 yöntemi paylaştı. Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre her gün sofralara gelen yiyecekler de mikroplastik tehdidi artıyor. Son yapılan çalışmalarda birçok gıdada mikroplastiğe rastlandı. Bu veriler ışığında deniz canlıları üzerinde yapılan araştırmalarda, bağırsakları ile tüketilen küçük balık türleri gibi canlılar, mikroplastik içerdikleri için riskli bulundu. Büyük balık türleri ise bağırsakları temizlenerek tüketildiği için düşük riskli olarak nitelendirildi. FAO'ya göre makro ve mikroplastiklere olan bağımlılığı azaltmanın 5 yolu şöyle: 

TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERDEN KAÇININ

Plastik kullanımını azaltmak için basit ve gündelik önlemler almak mümkün. Tek kullanımlık plastikleri kullanmayı bırakmak bu alanda atılabilecek ilk adımların başında geliyor. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan plastik poşet, streç film, plastik kahve bardağı gibi materyallerin yüzde 90’ı tek kullanımlık plastik kategorisine giriyor. 

GİZLENMİŞ PLASTİKLERİ TANIYIN

Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde de mikroplastik tehdidi büyüyor. Ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılmasını sağlayan ve "eksfoliant" olarak kullanılan mikroplastiklere cilt bakım ürünlerinde rastlamak mümkün. Zararsız gibi gözüken bu mikroplastiklerin yerine yulaf ezmesi ve tuz gibi doğal eksfoliantlar tercih edilebilir.

YENİDEN KULLANILABİLİR SU ŞİŞESİ TAŞIYIN

Plastik su ve meşrubat şişeleri, plastik kirliliğinin en önemli kaynakları olarak gösteriliyor. 2016’da dünya genelinde 480 milyardan fazla plastik şişe satıldı. Hem çevreyi hem de insan sağlığını korumak için plastik şişelerin yerine cam şişe ve bardakların kullanılması tavsiye ediliyor. 

PLASTİK ÇATAL, BIÇAK, PİPET VE KAPLARI KULLANMAYI REDDEDİN

Restoranlar ve paket servis sunan işletmeler, plastik ürünlerin sıklıkla kullanıldığı noktalar. Plastik çatal, kaşık, bıçak ve tabak gibi ürünler kullan-at mantığıyla işletmelerin ucuz ve zahmetsiz hizmet sunmasını sağlıyor. Doğada yok olması yüzlerce yılı bulan tek kullanımlık plastiklerin yerine metal çatal, kaşık, cam bardak ve pipet kullanılması öneriliyor. 

GERİ DÖNÜŞÜM

Geri dönüşüm, plastik atıkların yeniden kullanılmasını mümkün kılan bir alternatif olarak görülüyor fakat plastiklerin yüzde 70’inden fazlası geri dönüştürülmüyor. Bu plastikler, okyanuslara, denizlere ve nehirlere dökülüyor. Okyanuslarda yaklaşık 5 trilyon plastik atık olduğu tahmin ediliyor. Plastik atıkların kullanımını önlemek ise geri dönüşüm sürecini yönetmekten daha kolay. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR