FAİZİ YILIN DİBİNE ÇEKTİ
Merkez Bankası (TCMB) 2 puan daha faiz düşürerek politika faizini yüzde 14'ten yüzde 12'ye düşürdü. Temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği 4 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi yüzde 24'ten yüzde 12'ye indiren TCMB gelecek yıl için de faiz indirimlerine devam edeceği işaretini verdi.
Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi 2 puan düşürerek yüzde 14'ten yüzde 12'ye çekti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK, gerçekleştirdiği son dört oturumda faizi yüzde 24’ten yüzde 12’ye indirmiş oldu. İş dünyası Merkez Bankası’nın hamlelerini “buzkıran gemi” olarak değerlendirdi.
Temmuz’daki PPK toplantısında 4,25, Eylül’de 3,25, Ekim’de 2,5 faiz indiren Merkez Bankası Aralık ayını da boş geçmedi. 2 puan indirerek yüzde 14 oranındaki politika faizini yüzde 12’ye düşüren TCMB son dört oturumunda 12 puan indirerek dört dörtlük bir hamle yaptı ve resmi faizi yılın dibine çekti. TCMB Başkanı Murat Uysal başkanlığındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan indirim kararıyla ilgili yapılan duyuruda, son döneme ilişkin verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğilimi, iktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileştiği, ancak yatırımların zayıf seyrinin sürmesine karşılık ekonomik toparlanmanın gelecek yılda da devam edeceğinin öngörüldüğü ifade edildi.
Temkinli duruşa devam
Mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğuna vurgu yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) duyurusunda, “Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurlarının ılımlı seyretmesine katkıda bulunmaktadır. Güncel tahminler 2020 yılı için öngörülen dezenflasyon patikasına dair risklerin dengeli olduğuna işaret ediyor. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkiliyor. Olumlu gidişin gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekiyor” denildi.
Merkez Bankası açıklamasında, rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflamanın dış talebi kısmen yavaşlattığı, net ihracatın büyümeye katkısının gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal şartlardaki iyileşmeyle birlikte ekonominin toparlanmaya devam ettiği, son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan tedbirlerin de katkısıyla gelecek dönemde ılım bir seyir izlemesinin beklendiği ifade edildi.
Genişleme süreci devam edecek
Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük seviyesinin gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine yönelik beklentileri güçlendirdiğine işaret edilen Merkez Bankası PPK açıklamasında, “Mevcut küresel finansal koşullar gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir” denildi.
Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam etmekte olduğu ve enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelme gözlendiği belirtilen PPK açıklamasında, Türk Lirası’ndaki istikrarlı seyrin yanı sıra iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon gösterlerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiği kaydedildi.
Açıklamada, enflasyonun ana eğilimine dair göstergelerin arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilediği, gelişmelere bağlı olarak güncel tahminlerin yıl sonu itibariyle enflasyonun Ekim Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin alt sınırına yakın gerçekleşebileceğine ve 2020 yılı için öngörülen dezenflasyon patikasına dair risklerin dengeli olduğuna işaret edildi.
Özet 5 gün içinde yayımlanacak
Söz konusu gerçekleşmeler ve öngörülerle politika faizinin 2 puan indirilmesine karar verildiğine dair açıklama yapılan TCMB duyurusunda, “Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi. Merkez Bankası (TCMB) PPK toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanması bekleniyor.
TCMB buzkıran gemimiz oldu
Bu arada Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle ilgili iş dünyasından değerlendirmeler gelmeye başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Merkez Bankası'nın 200 baz puan ile süren faiz indirim serisi, 2020 yılı için ekonominin hızlanmasında buzkıran gemisi vazifesi görecek. Bu indirimle finansmanda tek hanelere biraz daha yaklaştık” dedi.
Kararın iş dünyası için motive edici olduğunu belirten Şekib Avdagiç, “Kredi faiz indirimleri, Türk girişimcisi olarak elimizdeki imkanlar setini daha kullanılabilir hale getirdi. Merkez, dört seferde yaptığı toplamda 12 puanlık indirimle, 2020 yılı için yüzde 5 büyüme ve yüzde 8.2 enflasyon hedefine güçlü bir dayanak sağladı. İnanıyoruz ki bu indirimlerin devamı gelecek ve faizlerin seviyesi gelecek yıl tek haneye inecektir” ifadesini kullandı.
Yatırımcı iştahı artacak
Avdagiç, faiz indirimlerinin özellikle ‘ticari’ kredilerin hacmini ve vadelerini uzatacak şekilde yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Buna yönelik Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda bir düzenlemeye gittiğini hatırlatan Avdagiç, “TCMB, hafta başında da zorunlu karşılıklar üzerinden bankaları ‘uzun vadeli ticari kredi’ vermeye teşvik etmişti. Bu tedbir, son faiz indirimi ile birleşince daha anlamlı hale geldi. Hem faiz indirim serisi hem de bu indirimlerin büyüme ve istihdam getirecek alanlara yönlendirilmesi, bütüncül bir yaklaşım olduğunu gösteriyor” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya da, Merkez Bankası'nın 2 puanlık faiz indiriminin piyasa beklentilerine paralel gerçekleştiğini belirtti. Son dönemde yapılan faiz indirimleri ile piyasada bir hareketlenme yaşandığını kaydeden Çetinkaya, “Son çeyrekte yapılan faiz indirimlerini göz önünde bulundurursak 4'üncü çeyrek ve 2020 yılı büyüme rakamları beklentinin de üstünde gerçekleşebilir” dedi.
Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin etkisinin 2020 yılında daha net bir şekilde görülmeye başlanacağını belirten Çetinkaya, önümüzdeki yıl yatırım iştahında bir artış beklediklerini ve buna paralel olarak da yatırımların artacağını kaydetti.