"FAİZ İNDİRİMİ ŞART"
Türkiye takım tezgahları sektörü, üretimini yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre aynı seviyede, ihracatını ise yüzde 20 bandında arttırdı. Özelikle yılın ikinci yarısında dövizin yatay seyri ve olası faizlerdeki düşüşün yatırımlara olumlu yansıyacağını söyleyen TEZMAKSAN Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, yılın ikinci yarısında hedeflerine ulaşacaklarını ve yüzde 30'luk bir büyümeyle yılı istedikleri seviyede kapatmayı öngördüklerini söyledi.
TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre; sanayi üretimi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 artış kaydederken yıllık bazda yüzde 1,3 azaldı. Makine yapan makinaların sektörü olarak bilinen takım tezgahları sektörü ise yılın ilk yarısını geçtiğimiz yıl ile aynı, ihracatını da yüzde 20 bandında arttırdı. Özelikle yılın ikinci yarısında dövizin yatay seyri ve olası faizlerdeki düşüşün yatırımlara olumlu yansıyacağını söyleyen TEZMAKSAN Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, yılın ikinci yarısında hedeflerine ulaşacaklarını ve yüzde 30’luk bir büyümeyle yılı istedikleri seviyede kapatacaklarının altını çizdi.
“Yatırımı çekebilmeniz için yatırım ortamını elverişli hale getirmeniz lazım”
Sektördeki yatırımlar için ticari kredi faizlerinde indirimlerin olması gerektiğinin altını çizen Aydoğdu, “Türkiye olarak yatırım faizlerine baktığınızda dünyanın en pahalı faizini kullanan ülkelerden bir tanesiyiz. Yatırımı çekebilmeniz için yatırım ortamını elverişli hale getirmeniz lazım. Faiz oranı da bunlardan en önemlisi. Ekonomik daralmanın en fazla olduğu dönemlerde Türk lirasında yüzde 40’lara yakın faizler vardı. Şu anda yüzde 25’ler civarına düştü. Ancak böyle bir karlılık olmadığı için herhangi bir yatırımı kimse düşünmüyor. Bizim görüşümüz; faiz oranlarının yüzde 15- yüzde 17 bandına çekilmesi. Hal böyle olunca biz biliyoruz ki bekleyen çok yatırım var. Ve bunlar hızlı şekilde realize olacaktır. Özellikle otomotiv sektöründe proje bazlı işlerin artacağına inanıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir projenin hayata geçirilmesi ihracata da yansıyacaktır. Ancak yüksek faiz oranlarıyla bu şekilde yatırım yapmak günümüz şartlarında pek mümkün olmadığı için projeler genelde başka ülkelerde hayata geçiriliyor. Bu noktada sektörün önemli temsilcisi TEZMAKSAN olarak elimizi taşın altına koymayı planladık. Ve Türkiye’de olmayan bir finansman modeli geliştirdik. Teknolojik Kiralama Modeli diyoruz buna. Aynı araç kiralar gibi yatırım yapacak olan firma, alacağı proje süresi içerisinde, makinanın olası oluşabilecek arızaları karşısında servis maliyetleri dahil olmak üzere tamamını marka olarak biz üstleniyoruz. Onlar sadece üretimine odaklanıyorlar. Kiraladığı süre boyunca bize sadece kira bedelini ödüyorlar. Herhangi ekstra sürpriz çıkmıyor. Kira bitiminde eğer işleri devam ediyorsa, ödedikleri kiranın yarı fiyatına tekrar kiraya devam edebiliyorlar. Ve en önemlisi firmalarımız ödedikleri kira bedelinin tamamını gider olarak gösterebiliyorlar ve bilançoya çok olumlu katkısı var” dedi.
Takım tezgahları üretiminin bir önceki yıla göre değişmediğinin altını çizen Aydoğdu, Türkiye’nin özellikle otomotiv, savunma sanayi ve medikal üretiminde çok büyük avantajları olduğunu söyledi. Takım tezgahları sektörünün Türkiye’yi rekabetçi bir hale getirdiğini aktaran Aydoğdu, Ar-GE destekli inovasyonel ürünlere ve endüstri 4.0’a markaların odaklanması gerektiğini belirtti.