Dolar $
32.37
%-0.33 -0.11
Euro €
34.69
%-0.43 -0.15
Sterlin £
40.53
%-0.41 -0.16
Çeyrek Altın
3913.12
%-0.49 -18.98
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Salı 02 Nisan 2024 09:00

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ 3'ÜN ALTINDA

Dün ABD'den gelen verileri, üretimin keskin bir şekilde toparlanması ve yeni siparişlerin artmasıyla birlikte ABD imalatının Mart ayında 1,5 yıl aradan sonra ilk kez büyüdüğünü gösterdi

Faiz indirim beklentisi 3'ün altında

Dün ABD’den gelen verileri, üretimin keskin bir şekilde toparlanması ve yeni siparişlerin artmasıyla birlikte ABD imalatının Mart ayında 1,5 yıl aradan sonra ilk kez büyüdüğünü gösterdi; ISM, imalat PMI'ının geçen ay 50,3'e yükseldiğini, ISM anketinin ileriye dönük yeni siparişler alt endeksi Şubat ayındaki 49,2'den geçen ay 51,4'e yükseldiğini ve Fabrikalardaki üretimlerin toparlanma ile de üretim alt endeksi önceki aya göre 48,4'ten 54,6'ya yükseldi.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün (ISM) verileri, yüksek faiz oranlarından etkilenen sektörün iyileşmekte olduğunu, ancak artan hammadde fiyatlarından kaynaklanan risklerin devam ettiğini gösterdi. Çünkü İmalattaki toparlanma ekonominin büyüme beklentilerine destek verirken, hammadde fiyatlarındaki artış mal enflasyonunun önümüzdeki aylarda toparlanabileceğini gösterdi. Geçen yıl enflasyondaki yavaşlamanın ana itici gücü mal deflasyonuydu. Bu gelişme Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda şüpheler uyandırdı.

Çekirdek PCE enflasyonu FED’in Haziran toplantısına kadar %2,5-%2,6'ya gerilerse, faiz indirimleri devreye girebilir ve bu da USD'nin hafif zayıflamasına kapı açabilir. Risk, Fed'in kesintiler konusunda oybirliğine varamaması ve faiz indirimine yeni bir adım atması olabilir. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar, bir hafta önceki %70 oranına kıyasla, Fed'in Haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini artık %61 olarak fiyatlıyor. Ayrıca bu yıl, geçen hafta öngördükleri 75 baz puanın altında 68 baz puanlık kesinti fiyatlıyorlar.

Güçlü imalat verileri ABD Hazine tahvillerinin getirilerini yükseltirken, iki yıllık ve 10 yıllık getiriler iki haftanın zirvelerine tırmanarak doları destekledi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, bir önceki seansta iki haftanın en yüksek seviyesi olan %4,33'e ulaştıktan sonra bu sabah %4,305'e geriledi. Genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, de geriledi ve %4,693'den işlem görmekte; bu bir önceki seansta dokunduğu yaklaşık iki haftanın zirvesi olan %4,726'dan pek de uzak değil.

Yükselen getiriler doları büyük ölçüde yükseltti; Euro %0,11 düşüşle 1,0731 dolara geriledi Dolar, bir dizi para birimi karşısında %0,038 artışla 105,05 ile dün, günü beklenenden güçlü gelen verilerin ardından ulaştığı dört buçuk ayın en yüksek seviyesi olan 105,07'nin biraz altında kalmış durumda. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,41 artış gösterirken, Çin CSI300 son imalat faaliyeti verilerinin ekonomideki toparlanmanın ivme kazandığına işaret etmesinden sonra dün, günü bir ayın en büyük günlük kazancını elde ederken, bugün yatay da ve Hang Seng Endeksi ise piyasaların açılması ile %2'den fazla artış kaydetti.

Emtialarda, talepteki iyileşme ve Orta Doğu'daki gerilimlerin arttığına dair işaretlerin de yardımıyla ABD ham petrolü %0,3 artışla varil başına 83,96 dolara, Brent %0,34 artışla 87,72 dolara yükseldi.

Spot altın, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.265 dolara ulaştıktan sonra % 0,1 düşüşle ons başına 2,248 dolara geriledi.

Manşet haberleri

Dünya Bankası, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasına yönelik 2 milyar dolarlık girişimini onayladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin geride bırakılmasının ardından, Eylül 2023'te açıklanmış olan Orta Vadeli Programı uygulamak için önlerinden dört yıl boyunca net bir yol olduğunu söyledi.

Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini ifade etti.

Deutsche Bank seçimlerin tamamlanmasını takiben Türk varlıkları için pozitif olduklarını belirtti.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya'nın yendeki aşırı oynaklığa karşı harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan, Asya'ya petrol fiyatlarını artırabilir. Asyalı rafinerilerin yüksek kükürtlü akaryakıttan kaynaklanan kayıpları da daraldı ve bu durum, kalıntının büyük bir kısmını oluşturan Suudi ham petrolünün fiyatlarını destekledi.

S&P Global, JPMorgan Chase'in not görünümünü, emsallerinden daha iyi performans gösteren genişleyen kredilendirme-ticaret işinin gücünü gerekçe göstererek 'durağan'dan 'pozitif'e revize etti.

ISM verilerinin ABD'de imalat faaliyetlerinin 2022'den bu yana ilk kez büyümeye işaret etmelerinin ardından, Fed'den bu yıl beklenen faiz indirimi miktarı için tahminler düştü.

Güney Kore menşeli "rulo halinde olmayan sıcak haddelenmiş yassı çelik (kalın levha)" ürününe yönelik bir damping soruşturması açılmasına karar verildi. Ticaret Bakanlığı'nın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yerli üretici Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) firması tarafından yapılan Güney Kore menşeli gümrük tarife istatistik pozisyonları altında sınıflandırılan “rulo halinde olmayan sıcak haddelenmiş yassı çelik” (kalın levha) ürününe yönelik bir damping soruşturması açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esaslarının belirlenmesi ile ilgili başvuru sonuçlandı. Yapılan inceleme sonucunda, damping soruşturması açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ile Güney Kore menşeli başvuru konusu ürüne yönelik olarak Yönetmeliğin 20 nci maddesi çerçevesinde bir damping soruşturması açılmasına karar verildi.

Polisan Holding 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 747.749.759 TL (Önceki 2.181.587.350 TL ).

Boğaziçi Beton 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.404.193.543 TL (Önceki 390.272.270 TL).

Dap Gayrimenkul Geliştirme 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.608.061.260 TL (Önceki 1.945.833.549 TL ).

Kaynak A1 Capital

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR