DÜNYANIN HALI İHRACATÇISI GAZİANTEP
Koza Halı İcra Kurulu Başkanı İbrahim Cingisiz, "Dünya parça halı ihtiyacının yüzde 65'i Gaziantep'ten karşılanıyor. 1.500'e yakın dokuma tezgahı bulunuyor. Gaziantep'in 2.5 milyar dolarlık dokuma halı ihracat hacmi bulunuyor" dedi

Mustafa DENİZ
Bir grup ekonomi yazarını Gaziantep’teki Koza Halı fabrikasında ağırlayan Koza Halı İcra Kurulu Başkanı İbrahim Cingisiz, halı sektörü ve Koza Halı ile Calvin Klein Halı üretimi ve bu üretimi gerçekleştiren fabrika hakkında bilgi verdi.
Cingisiz, ekonomi yazarları ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, Koza Halı’nın 60 yıllık tecrübesiyle Türk halı sektörünün en köklü markalarından biri olduğunu söyledi. Cingisiz, Gaziantep’te üretim ve lojistik olmak üzere iki tesislerinin bulunduğunu ve üretim yapılan dokuma fabrikasının 40 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade etti.
İbrahim Cingisiz şöyle konuştu: “Burada 28 dokuma makinesiyle faaliyet gösteriyoruz. 700 çalışanımızla birlikte üretim süreçlerimizi yürütüyoruz. Aylık 1 milyon metrekare halı üretim kapasitesine sahibiz. Calvin Klein markasının üretiminin de eklenmesiyle kapasite artışı planlıyoruz. 2 yıl içerisinde 7-8 adet dokuma makinesi ile yeni bir bina yatırımı yapmayı planlıyoruz.”
Üretimin yüzde 60’ı ihraç ediliyor
Üretimin yüzde 60'ını ihraç ettiklerini açıklayan İbrahim Cingisiz, “Bunun büyük bölümünü ABD’ye gerçekleştiriyoruz. Avrupa, Uzak Doğu ve Ortadoğu pazarlarında da faaliyetlerimiz bulunuyor ancak en büyük pay ABD’ye ait. Walmart, Home Depot, Costco gibi dünyanın önde gelen perakende zincirleriyle çalışıyoruz. Bunun yanı sıra hem Avrupa hem de ABD’de online satış yapan büyük tedarikçilere de ürünlerimizi sunuyoruz.”
Uzun yıllardır dünyaca ünlü moda markası Calvin Klein’in halısını ürettiklerini hatırlatan Cingisiz, geçen yılın Eylül ayında Calvin Klein halısının Türkiye’de üretimi ve satışını öngören anlaşmayı imzaladıklarını kaydetti.
Koza Halı’nın 7 bölge bayisi ve toplamda 1100 satış noktası olduğunu belirten Cingisiz, bu alanda sektör lideri olduklarının altını çizdi.
2.5 milyar dolarlık ihracat
Gaziantep’in, dünyanın en büyük parça halı üretim merkezi konumunda olduğunu söyleyen İbrahim Cingisiz, “Dünya parça halı ihtiyacının yüzde 65’i Gaziantep’ten karşılanıyor. 1.500'e yakın dokuma tezgahı bulunuyor. Gaziantep’in 2.5 milyar dolarlık dokuma halı ihracat hacmi bulunuyor” dedi.
Halı ihtiyacının evlenme, yeni inşaat ve yenileme olarak 3 alanda şekillendiğini kaydeden Cingisiz, “Pandemi döneminde herkes evine yoğunlaştığından çok iyi bir dönem yaşadık. Talep erkene çekildi. 2 yılın sonunda talep normale döndü. Şu anda sektörde minimalist ve Akdeniz tarzı tasarımlar popüler hale geldi. Toprak tonları, bej, krem ve gri renkleri tercih ediliyor. Tüketici talepleri de evde konforu ve kullanış kolaylığını artıracak yönde ilerliyor” diyerek yeni trendleri özetledi. Cingisiz, Avrupa’da özellikle "outdoor halı"nın tercih edildiğini belirterek, “Bahçe ve teraslarda kullanılabilen, güneşe ve suya dayanıklı bu ürün grubunda dünyadaki sayılı üreticilerden biri konumundayız” dedi.
Aile anayasası
İbrahim Cingisiz firma olarak kurumsallaşmaya büyük önem verdiklerini belirterek, ”Biz bir aile şirketiyiz. Ancak, kurumsallaşma yönünde önemli adımlar atıyoruz. Bu konuda danışman firmalarla çalışıyoruz. Yakın zamanda aile anayasamızı oluşturmayı planlıyoruz. Sonunda halka arz olur mu şu an buna yanıt vermek zor ama elbette olabilir” diye konuştu.