Dolar $
32.73
%-0.33 -0.11
Euro €
35.09
%-0.54 -0.19
Sterlin £
41.4
%-0.67 -0.27
Çeyrek Altın
4010.46
%0.21 8.12
SON DAKİKA
Mustafa YAŞAR | Perakende Pazartesi 24 Haziran 2024 12:54

FAİRY, GKTD VE REFİKA BİRGÜL İLE BOŞA HARCAMA DİYEREK MUTFAKLARA BEREKET GETİRİYOR

Türkiye'de evlerin tercih ettiği bir numaralı bulaşık deterjanı markası olarak sadece ürünleri ile değil, kurumsal vatandaşlık projeleri ile de hayata değer katmayı misyon edinen Fairy, Gıda Kurtarma Derneği ile birlikte yürüttüğü Boşa Harcama projesi kapsamında 5 yılda 55 milyon öğün gıdanın israf edilmesini önledi.

Fairy, GKTD ve Refika Birgül ile Boşa Harcama Diyerek Mutfaklara Bereket Getiriyor

Türkiye’de evlerin en çok tercih edilen 1 numaralı bulaşık deterjanı markası Fairy, üstün performanslı ürünleriyle sunduğu temizlik kadar mutfaklarda tasarrufa da odaklanarak hayata değer katıyor. Beş yıldır Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) iş birliğinde yürüttüğü Boşa Harcama projesi ile 55 milyon öğün gıdanın israf edilmesini engelleyen Fairy, bu konuda farkındalık yaratma çalışmalarını da hızla sürdürüyor. Boşa Harcama projesi elçilerinden Yemek Yazarı ve Şef Refika Birgül ile birlikte “Bereket Video Serisi”ne başlayan Fairy, düzenlediği özel bir toplantıyla projenin detaylarını paylaştı. P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Yaprak ve Refika Birgül’ün ev sahipliğinde, GKTD Kurucu Üyesi Olcay Silahlı’nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, mutfaklarda israf ve tasarruf odağında geliştirilen çalışmalar anlatıldı.

Fairy’nin Türkiye’nin yemek kültürünü sahiplenme misyonuyla ülkemize giriş yaptığı 2010 yılından bu yana Türk Mutfağına ve kültürüne özel projeler geliştirdiğini ifade eden P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Yaprak, "Türkiye’nin bir numaralı bulaşık deterjanı markamız Fairy ile gerçekleştirdiğimiz iletişim çalışmalarımızda her zaman Türk Mutfağına olan sevgimize yer veriyoruz. Yerel lezzetleri ve mutfak değerlerimizi iletişim çalışmalarımızın ve projelerimizin odağında tutuyoruz. Sofraların bereketinin gıdayı israf etmeden artacağına dayanan bu kültürümüzü yaşatmayı, sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla beş sene önce Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) ile birlikte bu uzun soluklu kampanyaya start verdik. Beş yılda 55 milyon öğün gıdanın israf edilmesi önleyen projemizle hem tasarruf ve israf konusunda toplumsal farkındalık yaratılmasına hem de gıda güvenliğine uygun fazla gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına katkı sağladık” dedi.

Yaprak: Tüketicilerin %81’i Gıda İsrafını Önlemeye Çalışıyor

Boşa Harcama elçilerinden biri olarak Yemek Yazarı ve Şef Refika Birgül'ün de desteklediği proje ile toplumsal farkındalık açısından katedilen mesafenin Sustainable Brands Türkiye’nin İpsos iş birliğiyle gerçekleştirdiği Karbon Ayak izi Tüketici Algı Araştırması’nda da ortaya konduğunu kaydeden Onur Yaprak, "İklim değişikliğinde önemli bir rol üstlenen karbon ayak izini bulaşık yıkarken düşürmek için, soğuk suda bile etkili ve ön yıkama gerektirmeyen yenilikçi ürünler sunuyor, enerji ve su tasarrufuna destek veriyoruz. Tüketicilerin %79'unun son bir yılda karbon ayak izini azaltmak için mutfak ve banyoda daha az su kullandığını belirtmesi bu açıdan bizim için çok kritik bir öneme sahip. Ayrıca tüketicilerin %81'inin mutfakta gıda israfını önlemeye çalıştığının ortaya konması bizim için sevindirici ve umut verici bir gelişme. Karbon ayak izini düşürmede gıda 'israfını azaltma'nın yanı sıra 'meyve sebzeleri mevsiminde tüketmek', 'yerel kaynaklı gıda ve ürünler almak', 'su kullanımını azaltmak' da tüketiciler tarafından etkili çözümler olarak algılanıyor. Tüketicilerin son 12 ay içinde karbon ayak izinizi azaltmak için 'Bulaşık makinesinde kısa program tercih ettim', 'Bulaşıkları soğuk suda yıkadım', 'Gıda atıklarını dikkate alarak planlama yaptım' demesi, hedefimize ulaşma konusunda çok önemli göstergeler” diye konuştu. 

Onur Yaprak, Refika Birgül iş birliğinde başlattıkları Bereket Video Serisi ile ‘Boşa Harcama’ anlayışının daha da yaygınlaşacağına inandıklarını vurgulayarak, “Fairy olarak gerçekleştirdiğimiz bilgilendirici çalışmaların en başında sevgili Refika ile yaptığımız projeler geliyor. Yıllardır devam eden iş birliğimiz bu sene çok ses getirdi. Bu sene önceki yıllardan farklı olarak, bu zamana kadar gösterdiğimiz çözüm önerilerine ek olarak, Refika ile sahaya indik ve problemi yerinde gösterdik. Çöp kutusuna, pazara atılan gıdalar konunun ne kadar vahim olduğunu gösterdi tüketiciye. Bu videolarda anlattığımız çözüm önerileri ile de mutfaklara bereket getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Olcay Silahlı: Amacımız, İsrafın Önlenmesinde Ulusal Davranış Değişikliği Yaratmak

Türkiye’de yıllık 26 milyon tona ulaşan gıda israfının %50’sinden fazlasının tüketilebilir nitelikte gıdadan oluştuğunu dile getiren Gıda Kurtarma Derneği Kurucu Üyesi Olcay Silahlı, “Dünyada ise her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Oysa 828 milyondan fazla insan açıkla mücadele ediyor ve israf edilen miktarla açlık probleminin 4 kez çözülebileceği biliniyor. Gıda israfına dur demek için ‘Boşa Harcama’ kampanyasını başlattık. Gıda israfının önlenmesinde ulusal davranış değişikliği yaratmak amacıyla toplumsal duyarlılık ve farkındalığı artıran, tüketilebilir fazla gıdaları kurtararak ihtiyaç sahiplerine ulaştıran ulusal gıda bankacılığı kapasitelerini geliştirecek alt yapılar kuran bu proje ile adil ve sürdürülebilir gıdanın temini amacıyla harekete geçtik. Depremlerle birlikte bir dayanışma projesine dönüşen Boşa Harcama, afet bölgesinde de çalışmalarına aktif olarak devam ediyor. Son olarak Ramazan ayında Türkiye’nin ilk Gezici Gıda Bankası uygulaması hayata geçirildi. Bu yatırımla gıda desteğinden faydalanabilen kişi kapasitesi %20 arttı ve 1 ayda ulaştığımız kişi sayısı 1.2 milyona ulaştı. Umuyoruz ki Bereket Video Serisi ile bu gıda israfı konusunda daha yüksek farkındalığa ulaşmakla birlikte bağış mekanizmamızı da güçlendirerek tüketime uygun daha fazla gıdaları kurtarıp hak sahibi topluluklara ulaştıracağız” diye konuştu.

Refika Birgül: Videolar Büyük Bir Etki Yarattı

Hayata geçirildiği ilk dönemden bu yana Boşa Harcama kampanyasının içerisinde yer aldığını hatırlatan Şef Refika Birgül, “Proje ile mutfakta israfın nasıl engellenebileceği ve ortaya çıkan gıda fazlasının nasıl kullanabileceği hakkında toplumun bilinçlenmesi için adımlar attık. Çok severek başladığımız Boşa Harcama projesiyle; Türkiye’de, gıdaya nimet olarak bakılıp, atılmadığını düşündüğümüz bir hissiyat varken, rakamlara baktığımızda ekonomik olarak çok daha zengin ülkelere göre bile çok daha fazla oranda boşa harcadığımızı fark ettik. Boşa Harcama Projesi, doğru alışveriş yapmayı, eve aldıklarımızı nasıl saklamamız gerektiğini, gıdaları soyarken kullandığımız gereçlerden veya o güne kadarki öğrendiklerimizden dolayı boşa harcadığımız kısımları nasıl kullanabileceğimizi ve sonra da gıdaları nasıl saklamamız gerektiğini anlatıyor. Şimdi de çektiğimiz Bereket Video Serisi ile boşa harcanarak çöpe atılan gıdalara, bunları atmadan değerlendirmenin yollarına, bir şey atılacaksa da nasıl atılması gerektiğine kadar anlatacağız. Bununla birlikte alışverişimizi nasıl daha bereketli hale getirebileceğimize, aldıklarımızı nasıl saklayabileceğimize ve değerlendirebileceğimize dikkat çekiyoruz. Sunduğumuz önerilerle evimize, mutfaklarımıza bereket katmanın yollarını anlatıyoruz. Bugün sürdürülebilirlik diye konuştuğumuz kavramın karşılığı, hatta daha içimize dokunan derin anlamı aslında milletimizin asırlardır hayatında olan “Bereket” kavramı. Bu sebeple video serimizin adı da Bereket oldu. Mahallemdeki çöp konteynerine girerek, kurtarılabilecekken boşa harcanan gıdaları gözler önüne seren ilk videomuz ile oldukça büyük bir etki yarattık. Gıdaya ulaştığımız en önemli merkezlerden pazarlara yönelik ikinci videomuz da ilgiyle izlendi. İsraf olan gıdaları hem gösterdik hem çözümünü önerdik. Elde edilen izlenmelerin israfa ket vurması en büyük temennimiz” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR