SON DAKİKA
GÜNDEM Çarşamba 25 Eylül 2019 08:33

F-35 VE PATRİOT DA VAR

ABD, 100 milyar dolarlık ticaret hacmiyle ilgili hazırlanan serbest ticaret anlaşmasında Türkiye'ye F-35 savaş uçakları ve Patriot füze sistemlerinin satışı ile çelikte gümrüklerin dönüştürülmesini içeren bir teklif sunacak. Söz konusu teklifle ilgili bilgi, ABD Büyükelçisi Satterfiel tarafından Türkiye'ye iletildi.

F-35 ve Patriot da var

Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemleriyle yaşanan F-35 krizi sonrası ABD, Türkiye ile ilişkilerinde yapıcı bir safhaya hazırlanılıyor. Suriye’de yaşanan siyasi gerginlik ve S-400 füze sistemlerinin Rusya'dan satın almasının ardından Türkiye ile ABD arasında yaşanan kriz yumuşamaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan görüşmeler sonucunda kararlaştırılan ticaret hacminin 21 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarılması ve iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının belli bir çerçeveye getirilmesi buzları daha da eritti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta Türk heyeti ABD’de temaslar yaparken ticaret hacminin bir an önce yürürlüğe girmesinin sağlanması yolunda önemli bir adım atıldı. ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasına yönelik çerçeve anlaşmasının ortaya çıktığını ve anlaşma ile ilgili teklifin Türk tarafına iletildiğini söyledi. Teklifle ilgili geri dönüşün yakında gerçekleşeceği belirtiliyor.

F-35 ve Patriotlar dikkat çekiyor

Alınan bilgiye göre, Türkiye-ABD arasında kararlaştırılan 100 milyar dolarlık ticaret paketi içinde Türkiye’ye satılmak üzere F-35 savaş uçağı ve Patriot füze sistemleri de bulunuyor. Ana üretici konumundaki Lockeed Martin şirketinin ürettiği ve bu yıl sadece 130 adet üretileceği bildirilen F-35’lerin serbest ticaret anlaşması teklifinde yer alması da dikkat çekti. F-35 üretim programından çıkarılan Türkiye’de halen söz konusu uçakla ilgili parçaların üretimi devam ederken böyle bir uçak satış teklifinin Türkiye tarafından nasıl karşılanacağı da merak ediliyor.

Türkiye, F-35 programından çıkarılmamış olsaydı ABD’den 100 adet savaş uçağı alınmış olacaktı. Türkiye’nin savaş uçağı programına yeniden alınıp alınmayacağı konusu tartışılırken program içinde halen ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç ve Danimarka yer alıyor. Projenin üretim programında olmadığı halde İsrail’e uçak satışı da kararlaştırılmış durumda.

Türkiye F-35 programına alınmalı

ABD’li Senatör Lyndsay Graham da, İklim Zirvesi dolayısıyla New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmede Türkiye’ye F-35 programı projesine geri almanın önemli bir gelişme olacağını ve 100 milyar dolarlık ticaret hacmi çerçevesinde Türkiye ile yapılacak serbest ticaret anlaşmasında F-35’lerin de anılmasının doğru bir karar olacağını belirtti.

İlk etapta 20 milyar dolarlık bir paketin devreye alınacağı ifade edilen anlaşmayla birlikte Türkiye’nin yeniden F-35 programı içine alınmasının önemli bir adım olacağı belirtiliyor. 2019 yılı için 130 adet üretileceği belirtilen F-35 savaş uçaklarından Türkiye’ye kademe kademe 100 adet verileceği kaydediliyor. Paketle ilgili son rötuşların Erdoğan-Trump görüşmesinde yapılacağı tahmin ediliyor.

ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfiel’ın sözlü teklifini duyuran Türk yetkililer de, söz konusu teklifin öncelikle siyasi krizi çözmeye yönelik ekonomik bir adım olduğunu, gelecek günlerde ABD Ticaret Bakanlığı’nın serbest ticaret anlaşmasını resmi bir çerçevede ele alıp Türkiye’ye ileteceğini söylediler.

İthalat vergileri kaldırılacak

Serbest ticaret anlaşmasıyla belirlenen paket içinde ayrıca ABD tarafından Türkiye’ye uygulanan çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik yüzde 25’lik ithalat vergisinin de kaldırılmasıyla ilgili maddelerin de olduğu kaydediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, bu yılın Mayıs ayında Türkiye’den yapılan çelik ithalatına uygulanan yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25’e indirildiğini bildirmişti. Trump, verginin yüzde 50’ye çıkarılması sonrası Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma görüldüğünü belirtmiş, toplam çelik ithalatında da yüzde 12’lik bir azalma olduğunu etmişti. Trump, bu sebeple artık söz konusu verginin yeniden yüzde 25 düzeyine çekildiğini söylemişti.

ABD yönetimi, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamayla, Türkiye'den yapılan çelik ithalatına uygulanan vergiyi yüzde 50’ye, alüminyum ithalatına uygulanan vergiyi de yüzde 20’ye çıkarmıştı. Türkiye ise söz konusu kararın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu kaydederek, ABD’yi DTÖ'ye şikayet etmişti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

garanti sol
garanti sağ