Dolar $
33.06
%-0.07 -0.02
Euro €
35.98
%-0.46 -0.16
Sterlin £
42.69
%-0.62 -0.26
Çeyrek Altın
4189.83
%-1.71 -71.88
SON DAKİKA
Haber Merkezi | İTHALAT VE İHRACAT Cuma 19 Temmuz 2024 08:44

EV VE MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ İHRACATI 1,5 MİLYAR DOLARI AŞTI

Geçtiğimiz yılı 3,2 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan ev ve mutfak eşyaları sektörü, 2024 yılı ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,2 düşüşle 1,52 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün kilogram birim fiyatı ise geçen yılın aynı aylarına oranla yüzde 1,6 düşüşle 3,8 dolara geriledi.

Ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracatı 1,5 milyar doları aştı

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Ocak-Haziran dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Haziran ayı ihracat verilerine göre, ev ve mutfak eşyaları sektörünün ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 düşerek 1,52 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ev ve Mutfak Eşyaları sektörünün ana ihracat kalemleri olan metal mutfak eşyaları ve plastik ürünlerde hem değer hem de birim ihracatında düşüş yaşanırken, elektrikli küçük mutfak eşyalarında hafif bir artış görüldü. Cam sofra ve mutfak eşyalarında yüzde 9, seramik sofra ve mutfak eşyalarında ise yüzde 20'ye yakın düşüş yaşandı.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, ev ve mutfak eşyaları sektörünün ihracatında yılın ilk altı ayında yaşanan bu düşüşte, dünya genelinde ekonomik daralmalar ve artan korumacılık tedbirlerinin etkili olduğunu belirtti.

ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASININ SEKTÖRE ETKİSİ

Özger, sektörün karşılaştığı zorluklara değinerek, ham madde üzerindeki ek vergilerin kaldırılması ve anti-damping soruşturmasının sonlandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. Sektörün en büyük sorunlarından biri olarak çelik ham maddesi üzerindeki Posco Assan TST tarafından yapılan başvuru sonucu açılan anti-damping soruşturmasına dikkat çeken Özger, "Bu soruşturmanın ivedilikle kapatılması gerekiyor. Üretimi olmayan bir ham maddenin anti-dampingi olamaz. Ek vergiyle on yıldır mücadele ediyoruz ve bu mücadelemiz devam edecek." ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI FUAR VE HEYET ÇALIŞMALARI

EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Özger, "Hedefimiz, ihracatımızı en az 2023 seviyelerinde kapatmak. Bu amaçla heyetler ve fuarlar aracılığıyla çeşitli girişimlerde bulunuyoruz.” dedi. EVSİD'in; Panama, Avustralya, Çin, Malezya ve Özbekistan'da fuar ve heyet çalışmaları düzenleyeceğini belirten Özger, bu etkinlikler aracılığıyla uluslararası satın almacılarla ilişkileri güçlendirerek ihracata katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Özger, yılın ikinci yarısında ihracatın toparlanarak 2023 yılı ihracatının üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti. Sektörün yaşadığı zorluklara rağmen, alınacak önlemler ve yürütülen çalışmalarla ihracatın yeniden artışa geçmesi hedefleniyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR