Dolar $
33.18
%0.12 0.04
Euro €
35.93
%0.14 0.05
Sterlin £
42.65
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
4258.7
%-0.23 -9.82
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Döviz Perşembe 01 Ağustos 2024 04:00

EURO BÖLGESİ ENFLASYONU TEMMUZ AYINDA BEKLENTİLERİ AŞARAK YÜZDE 2,6'YA YÜKSELDİ

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hizmet sektöründeki fiyat artışının hafifçe azalmasına rağmen Euro Bölgesi'nde manşet enflasyonun Temmuz ayında yüzde 2.6'ya yükseldiğini açıkladı. Ekonomistler bölgede yüzde 2.5 enflasyon bekliyorlardı.

Euro Bölgesi enflasyonu Temmuz ayında beklentileri aşarak yüzde 2,6'ya yükseldi

Haziran ayında enflasyon, Mayıs ayındaki yüzde 2,6'dan biraz gevşeyerek yüzde 2,5 olmuştu. Daha değişken olan enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon Temmuz ayında yüzde 2,9 ile değişmedi.

Yaygın olarak izlenen hizmet enflasyonu Haziran ayındaki yüzde 4,1'den Temmuz ayında yüzde 4'e geriledi.

Uyumlaştırılmış enflasyon, önde gelen ekonomiler Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere birçok kilit Euro bölgesi ülkesinde arttı. Her iki ülkede de Haziran ayında yüzde 2,5 olan enflasyon Temmuz ayında yüzde 2,6'ya yükseldi.

Enflasyon oranları, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin Haziran sonuna kadar olan üç aylık dönemde yüzde 0.3 büyüdüğünü açıkladığı bölgenin ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılasının açıklanmasından sadece bir gün sonra geldi.

Yatırımcılar şimdi yeni verilerin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecekteki potansiyel faiz indirimlerine ilişkin yörüngesini nasıl etkileyeceğini değerlendirecek.

ECB, Haziran ayında faiz oranlarını düşürdükten sonra bu ayın başlarında yaptığı toplantıda faiz oranlarını sabit tuttu. O dönemde Eylül ayında yeni bir indirim seçeneğini de açık bırakmıştı.

ECB Yönetim Konseyi, karar alma sürecinde enflasyonun dinamiklerini ve görünümünü ve para politikası aktarımının gücünü dikkate almaya devam edeceğini söyledi. Konsey, “belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunmadığını” vurguladı.
 

ABONE OL