Dolar $
32.9
%0.2 0.06
Euro €
35.38
%0.72 0.25
Sterlin £
41.69
%0.24 0.1
Çeyrek Altın
4032.99
%0.49 19.24
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Yerel Yönetimler Pazar 16 Haziran 2024 11:00

ERİŞEN: TEKNOLOJİ İLE AFETLERDE MADDİ VE MANEVİ KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

Deprem Erken Uyarı Sistemi'nin (EDIS) vatandaşa hizmet vermeye başlaması için oluşturulan akademik danışma bilim ve istişare kurulları Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Erişen: Teknoloji ile afetlerde maddi ve manevi kayıplarının önüne geçebiliriz

Deprem Erken Uyarı Sistemi'nin (EDIS), vatandaşa hizmet vermeye başlaması için Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Deprem Erken Uyarı Sistemi (EDIS) hakkında bilgiler veren EDIS Afet ve Deprem Sistemleri A.Ş. CEO’su Ali Emre Erişen, sistemi “Hayat Kurtaran Haberciniz” olarak tanımladı.

EDIS’in şu anda Devlet Su İşleri’nden (DSİ), Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) kadar aktif olarak diğer afetlerle ilgili de uyarı sinyali verdiğini açıklayan Ali Emre Erişen, “EDIS sistemi uyarı vermeye başladığı zaman sadece deprem erken uyarısı değil, bulunduğunuz bölgede dolu tehlikesi varsa dolu, dip dalgası varsa buna göre uyarı alacaksınız. Biz bunları da teknolojik sistemlerle takip edip veriyor durumda olacağız” ifadelerine yer verdi.

Ormanlar ve itfaiye ile yürütülen projeler olduğuna dikkat çeken Erişen “Bütün belediyelerin itfaiyeleri ile beraber çok güzel projeler çıkabilir. Afet teknolojilerinde de dünyada lider konumda olmak istiyoruz. Son deprem bize gösterdi ki hiçbir şekilde afetlerle mücadele etme durumumuz yok, ne olursa olsun doğa kazanıyor. Dolayısıyla bizim şu an yapabileceğimiz şey bunu teknoloji ile aşabilmek. Teknoloji ile afetlerin önüne geçip insan hayatının maddi ve manevi kayıplarının önüne geçebiliriz.” şeklinde konuştu.

Erişen, Türkiye’deki fay hatlarının yere çok yakın olduğunu belirterek erken uyarı sisteminde süre bakımında dezavantajları azaltmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Sistemin 2 yıldır aktif olarak çalıştığını vurgulayan Erişen, “Birçok fabrika, iş merkezi, alışveriş merkezi, hızlı trenlere kadar aktif olarak kullanılıyor. Buradaki esas soru vatandaşa sistemin verilip verilmeyeceğiydi. Kahramanmaraş depremi sonrası belli bölgelerde vatandaşa da deprem sinyali verilmeye başlandı. Arama kurtarma ekiplerinden, doktorlardan mühendislerden okullardaki öğrencilere kadar 10 binin üzerinde pilot kullanıcı seçildi ve sinyal verilmeye başlandı.” dedi.

EDIS Afet ve Deprem Sistemleri A.Ş. CEO’su Erişen, akademik danışma bilim ve istişare kurulunun, sinyalin halka verilmesini uygun görmesi durumunda, sistemin DASK uygulaması üzerinden aktif olarak kullanılabileceğini bildirdi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR