SON DAKİKA
DÜNYA Salı 28 Eylül 2021 17:06

"ENFLASYONDAKİ GEÇİCİ YÜKSELİŞE TEPKİ VERİLMEMELİ"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB konferansındaki konuşmasında enflasyondaki geçici yükselişe aşırı tepki verilmemesi gerektiğini söyledi.

"Enflasyondaki geçici yükselişe tepki verilmemeli"

Lagarde'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- Esas mesele, orta vadede etkisi olmayacak geçici arz yönlü şoklara aşırı tepki vermemeyi ve enflasyonu sağlam bir biçimde %2'lik hedefimize çıkaracak olumlu talep güçlerini desteklemeyi sağlamaktır

- Yalnızca sürekli olduğundan emin olduğumuz manşet enflasyondaki gelişmelere tepki vereceğiz

- Koronavirüs salgınının yarattığı etkiler geçtiğinde enflasyonun düşeceğini tahmin ediyoruz.

- Gelişmeleri dikkatlice izliyoruz fakat şu anda enflasyondaki artışın ekonominin geneline yayıldığına dair bir işaret görmüyoruz.

- Koronavirüs acil durumu sona erdikten sonra, ki sona ermek üzere, varlık satın alma programı kapsamındaki varlık alımlarımıza ve faiz oranlarımıza yönelik geleceğe dönük yönlendirmemiz para politikamızın destekleyici kalmasını sağlayacaktır.

*Koronavirüs salgınından sağ salim çıkmak ve enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde %2'ye çekmek için hâlâ destekleyici para politikasına ihtiyacımız var

- Enflasyon tahminlerimiz, enflasyon hedefinin uzun süre boyunca ıskalanacağına dair risklere işaret etmemektedir.

- İşsizlik oranı salgın öncesi seviyesinin altına ancak 2023'ün ikinci çeyreğinde inecek ve maaşlar ılımlı olarak büyüyecek.