ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 11
Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Mayıs'ta düşük enerji fiyatları ve zayıf seyreden talebin, temel gıda grubundaki kısmi fiyat artışlarını dengelemesiyle bir önce aya göre sınırlı bir artışla %11 seviyesinde oluşması bekleniyor.
Reuters'ın 15 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette yıllık enflasyon için tahminler %11.73 ila %10.55 bandında yer alıyor. Aylık enflasyonun %0.9 artış göstermesi beklenirken tahmin aralığı ise %0.6-%1.67 bandında.
Kurdaki sert değer kaybı ardından Ekim 2018'de yıllık enflasyon %25.24 ile son 15 yılın rekor seviyesini görmüştü. Yıllık enflasyon bu tarihten itibaren düşüş eğilimine girdi ancak enflasyonda kalıcı tek haneye henüz ulaşılmadı.
Merkez Bankası geçtiğimiz ay koronavirüs salgınının ekonomiye olan etkisini ve sert düşen petrol fiyatlarını göz önünde bulundurarak yılsonu enflasyon tahminin %7.4'e çekmişti.
Enflasyon üzerindeki risklerin şu an için dengeli olduğunu söyleyen Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, şöyle devam etti:
"Kısa vadede temel mal grubunda oluşan talebin etkisiyle fiyat artışları sözkonusu. Salgın döneminde temel tüketime yönelimin artması bu konuda etkili olan bir faktör. Bunun dışında Mayıs bir bolumunde TL'nin değer kaybettiği, daha sonrasinda değer kaybının stabilize olmuş olduğu bir dönem. Kurdan kaynaklı maliyet artışının etkisi burada sınırlanıyor. Enflasyonun genel görünümü açısından ekonominin genel talep seviyesinin enflasyon yaratacak bir seviyede olmaması ve aynı zamanda gerileyen enerji ve emtia fiyatlarinin etkisi sözkonusu. Bu faktörleri bir araya koyduğumuz zaman birbirlerini nötrleyen faktörler genel anlamda."
TL bu yıl dolar karşısında yaklaşık %15 değer kaybetti. Dolar/TL geçtiğimiz haftalarda 7.2690 seviyesine gerileyerek tarihi zirvesini test etti. Daha sonra kayıplarının bir kısmını telafi eden TL son dönemde 6.8 civarında genel olarak yatay bir seyir izliyor.
Ankette, yılsonu enflasyon beklentisi ise %10 seviyesinde oluşuyor. Tahminler %7.5 ve %10 arasında değişiyor. Bu rakam daha önceki anketlerle aşağı yukarı aynı seviyedeydi.
Erkan, enflasyonda yılın ikinci yarısında aşağı doğru hareketin ağırlık kazanması yönünde olduğu söylerek ekledi:
"Şunu da hesaba katmak lazım, özellikle pandemi sonrası birikmiş talep ve aynı zamanda üretim ve hizmet arzında meydana gelecek kısıtlamalarla oluşacak yeni fiyat dengeleri de sözkonusu olacaktır. Bunun enflasyona olası etkilerini halen belirsiz olarak görmekteyiz. Bu nedenle henüz yılsonu enflasyon beklentimizi aşağı doğru revize etmedik, %10 seviyesinde varsaymayı sürdürüyoruz."
TÜİK, Mayıs ayına ilişkin enflasyon verisini bugün saat 10.00'da açıklayacak.