ENERJİDEKİ KRİZ YERLİ KÖMÜRDE FIRSAT YARATTI
Enerji kriziyle birlikte kömür konusunun ülkemiz madencilik sektörü için tarihi bir fırsat olduğunu dile getirirken TOBB Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, "Bu süreçten önce ülkemize dayatılarak kömürlerimizin kullanılmayacağını söyleyenler bugün bizim dediğimiz noktaya geldiler" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle ülke olarak çok özel bir süreçten geçtiğimizi, Avrupa - Rusya gerilimi nedeniyle ciddi manada sıkıntılar olmakla birlikte Türkiye’nin coğrafi ve stratejik konumundan dolayı avantajlı olduğunu düşündüğünü belirtti.
Böylesi süreçte ülkemizin büyüme oranlarının diğer ülkelere oranla daha iyi olduğunun altını çizen Kırşan, başat bir rol oynadığını ifade etti.
Ülke ekonomisinin büyümesini destekleyen sektörlerden bir tanesinin madencilik sektörü olduğunu dile getiren Kırşan, “Madencilik sektörünün yatırımları hem üretime hem de ihracata olumlu yansıyor. 2012 - 2020 yılları arasındaki madencilik sektörü ihracat rakamlarına baktığımız zaman 3 ila 5 milyar dolar arasında rakamları görüyorduk. Geçen sene ilk defa 5 milyar 930 milyon dolar ile 6 milyar dolar sınırına yakın bir ihracat oluşmuştu. Bu da bir rekordu. Genel ihracat 2021 yılında yüzde 32,9 artarken bizim maden ihracatımız aynı yıl yüzde 40’a yakın artmıştı. Bu da haliyle madencilik sektörünün çok dinamik bir evreden geçtiğini, özellikle emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak bu avantajdan iyi faydalandığını gördük” şeklinde konuştu.
“Hammadde sağlıyoruz”
Kırşan, madencilik sektörünün diğer tüm sektörlere hammadde sağlayan bir sektör olduğunu söylerken “Ülke madenciliğimiz yılda 800 milyon tona yakın bir üretim yapıyor. Bunun 400-450 milyon tonu agrega dediğimiz çimento ve inşaat sektörlerine dönük, geri kalan 250-300 milyon tonluk kısmı da doğal taşlar, enerji hammaddeleri, endüstriyel hammaddeler ve metalik madenlere dönük olarak gerçekleşiyor. Bu da haliyle sektörümüz hem dinamik tutuyor hem de oluşan talep karşısında daha fazla üretim ve ihracata konu olabiliyor. Burada önemli bazı sıkıntılarda sektörde üretimi sekteye uğratabiliyor. Sektördeki bürokratik süreçler, çevresel faktörler, madencilik sektörüne karşı oluşan olumsuz algı çalışmaları, sektörün hızını kesmeye devam ediyor. Madencilik sektörü kendisini prangaya vurulmuş gibi hissediyor. Sektör olarak bu prangalardan kurutulabilirsek, bütün sanayi dallarına daha fazla hammadde sağlayabileceğiz. Bu da hem üretimimizi, gem de ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara çekecek” dedi.
Tarihi fırsat
Enerji kriziyle birlikte kömür konusunun ülkemiz madencilik sektörü için tarihi bir fırsat olduğunu dile getirirken Kırşan, “AB normları, Rio ile başlayıp Kyoto Anlaşması devam eden ve geçen sene Paris İklim Anlaşması ile nokta konulan durumun ardından adeta hidrokarbonlar ve özellikle kömür cezalandırılacak bir noktaya gelmişti. Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber AB ülkeleri, Rusya’dan doğalgaz, petrol ve kömür alamama noktasına gelince mecburen bir termin planı hazırladıkları kömür üretimi ile ilgili bütün planlarını tekrardan gözden geçirme kararı almak zorunda kaldılar. Mesela Almanya 2038 yılında, Avusturya 2032 yılında kömürden çıkma taahhüttü verirken şimdi hepsi dört elle kömür santrallerini devreye alma çalışmalarını yürütüyorlar. Özellikle bu kışı rahat atlatabilmek için ciddi alternatifler üzerinde duruyorlar. Bu süreçten önce ülkemize dayatılarak kömürlerimizin kullanılmayacağını söyleyenler bugün bizim dediğimiz noktaya geldiler.” dedi.
20 milyar ton kömür rezervi var
Ülkemizde 20 milyar ton kömür rezervi olduğunun altını çizen Kırşan, bu kömürleri hızlı bir şekilde üretime kanalize etmemiz, elektriğe dönüştürmemiz ve ekonomiye kazandırmamız gerektiğini belirtti. Çünkü bu fırsatın her zaman ayağımıza gelmeyeceğini de aktaran Kırşan, “Biz yılda 100 milyon ton kömür üretimi yapıyoruz. Bunun en az 200 milyon tona çıkması lazım. Yerli kömüre dayalı kapasitemiz 11.000 MW seviyesinde, bunun 20.000 MW belki de 25.000 MW seviyelerine çıkması lazım. Burada önemli bir dar boğaz söz konusu. Bu konuya da değinmek isterim: Özel bankalar finansman neticesinde ciddi çekinceler gösteriyorlar. Ancak ben farklı modellerle, kamu – özel sektör iş birlikleri ile özellikle elektriğe dönüştürülecek kömür rezervlerinin ekonomiye kazandırılabileceğine inanıyorum. 1500-2000 kalorinin altındaki kömürlerimizin temiz kömür teknolojileri kullanılarak elektrik üretimi için kullanılması gerektiğini ve bunun acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.