Dolar $
34.09
%-0.01 -0
Euro €
37.72
%0.12 0.04
Sterlin £
45.02
%0.14 0.06
Çeyrek Altın
4481.12
%0 -0.15
SON DAKİKA
Enerji Cumartesi 22 Mayıs 2021 02:45

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Tükettiğimiz enerjinin yüzde 30'u binalarda kullanılıyor. Sadece binalarda kullanmak için her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal ediliyor. Avrupa Birliği'nde 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirilen 'Sıfır Enerji Binalar'a dönüşüm; sunduğu enerji tasarrufu ve verimliliği ile çevre, ülke ekonomisi ve birey ekonomisi için büyük kazanımlar barındırıyor.

Enerji verimliliği  önceliğimiz olmalı

Sıfır Enerji Binalar, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binalar olarak tanımlanıyorlar. Çok düşük enerji ihtiyacına sahip olabilmek ve ihtiyaç duydukları enerji miktarını belirli bir süre boyunca yenilenebilir kaynaklar yoluyla yerinde veya uzakta üreterek elde edebilmek için, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimi kavramlarını bir araya getiriyorlar. Enerji tasarrufu için en hızlı hareketin binalar özelinde başlatılması gerekliliğini ifade eden ve bu sürece hız katacak mercilerin Belediyeler olacağına dikkat çeken Yüksek Mimar, Pasif Ev Tasarımcısı ve Danışmanı ZeroBuild Türkiye Genel Sekreteri Yasemin Somuncu, kullanılmayan enerjinin üretilmesine de gerek olmadığı için, verimlilik ‘birincil enerji kaynağımızdır” dedi. 

Süreci hızlandıracaktır

Belediyelerin, Sıfır Enerji Binaların yaygınlaşmasındaki rolüne dikkat çeken Somuncu, “Sıfır Enerji Binalar'a ulaşmak, tüm dünyada ivme kazanan bir hedeftir. Son yıllarda özellikle ticari binalarda, gerek sağladıkları maliyet ve rekabet avantajı ve gerekse de kanuni zorlamalar sebebiyle Sıfır Enerji Bina prensiplerinin uygulanmasına artan bir ilgi vardır. Bununla birlikte Sıfır Enerji Bina kavramı birçok yerel yönetimin kısa ve orta vade hedeflerinde yer almaya başlamıştır. Belediye Kanunu’na göre belediye sınırları içinde imar planlarını görüşmek ve onaylamak belediyelerin yetki alanındadır. Belediyeler her ay toplanan belediye meclisleri ile karar alırlar. Dolayısıyla Sıfır Enerji Binaların yaygınlaştırılması ile ilgili alınacak bir karar, çok kısa sürede süreci hızlandırabilecektir” diye konuştu.