SON DAKİKA
Eğitim Çarşamba 09 Ekim 2024 02:10

ENDÜSTRİ İLE ÜNİVERSİTE ARASINDA KÖPRÜ

İstanbulSMD girişimiyle, 2023 yılında MEF Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi (FADA) iş birliğinde hayata geçirilen "I2P- Idea To Product" projesi stüdyosunun, gösterilen ilgi nedeniyle bu yıl da devam ettirilmesine karar verildi. Mimarlık öğrencilerinde temel malzeme bilgisini destekleyerek, pratikte farkındalığı artırmayı ve endüstri ile akademi arasındaki bağı güçlendirmeyi hedefleyen "I2P- Idea To Product" projesi bu yıl Atelier TAS, Feltouch, Kasso, SilkarStone tarafından destekleniyor.

Endüstri ile üniversite arasında köprü

Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık ofisleri ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle 21 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD, mimarlık eğitimindeki temel malzeme bilgisi ve pratiğe dair uygulamaların eksikliğine dikkat çekmek, konuyu çözümü yönünde tartışmaya açmak üzere uygulamalı bir eğitim projesi olan “I2P- Idea To Product”ı gördüğü ilgi nedeniyle bu yıl da devam ettiriyor.

Geçtiğimiz dönemİstanbulSMD Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar Burak Pekoğlutarafından geliştirilen ve başarıyla yürütülen proje, MEF Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi 2022-2023 bahar döneminde seçmeli ders olarak gerçekleştirildi. Akademisyenler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören proje, bu yıl üniversite müfredatına seçmeli ders olarak eklendi ve “I2P- Idea To Product”stüdyosu, 2024-2025 güz döneminde, MEF Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde, İstanbulSMD Üyesi Y. Mimar Erhan Vural’ın yürütücülüğünde devam ettiriliyor.

“I2P- Idea To Product” projesi, İstanbulSMD’nin mimarlık öğrencilerinin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerinden biri. Fikirden ürüne inşa sürecindeki pek çok konuyu tek çatı altında buluşturan bir eğitim programı olan “I2P- Idea To Product”projesi ile; endüstri ile akademi arasında bir köprü oluşturularak, mimarlık öğrencilerinin temel malzeme bilgisinin desteklenmesi, uygulamada malzemeye dair farkındalıklarının arttırılması hedefleniyor.

Projenin bu dönem temasını "Self Criticism - Öz Eleştiri" olarak belirleyen atölye yürütücüsü İstanbulSMD Üyesi, Y. Mimar Erhan Vural projeye dair görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Derse katılan öğrenciler belirlediğimiz bu tema doğrultusunda eleştirel bir bakış açısıyla yaşadıkları fiziksel çevreyi inceleyerek, kent içinde sorun olarak gördükleri bir durumu tespit edip tartışarak sürece başlayacaklar. Bu tartışmanın hedefini; mimarın rolünü özeleştiri niteliğinde ele almak ve mimarın üstlendiği ya da kendisine yüklenen rollerden kaynaklı sorunların kent ölçeğinde neden olduğu durumların farkında olmak olarak belirledik.

Teorik tartışmalardan elde edilecek çıktıların bir veya birkaç imaja indirgenmesiyle, dersin ana hedefi olan malzeme ve üretim aşamasına geçiş yapacağız. Öğrenciler, bu imajları tartışarak problemi malzeme eksenine indirgeleyecekler. Ardından, imajların algoritmik değerlerini çeşitli yazılımlar aracılığıyla üretime yönelik kodlara dönüştürecekler. Projeyi bu yıl Atelier TAS, Feltouch, Kasso, SilkarStone firmalarının değerli destekleriyle gerçekleştiriyoruz. Derse sponsor olan dört farklı malzeme firmasıyla yapılacak görüşmeler ve atölye çalışmaları sayesinde edinilen saha deneyimi ve bilgiyle, teorik tartışmalar ve kodlama çalışmaları birleştirilerek okul duvarında kalıcı olarak sergilenecek bir enstalasyon üretilecek. Bu enstalasyonda öğrenciler, sponsor firmaların malzemelerini yapı taşı olarak kullanacak ve bu malzemelerin bir araya gelmesiyle teorik tartışmalarda tespit edilen kentsel problemi soyut bir şekilde resmetmiş olacaklar.

Atölye sonunda ortaya çıkacak son ürünün, sadece bir estetik obje olmanın ötesinde, malzeme ve üretim süreciyle kentsel sorunlara eleştirel bir yaklaşım getiren bir çözüm önerisi niteliği taşıyacağını belirten Vural; “öğrenciler böylece, hem mimarlık pratiğinde malzeme kullanımı üzerine derinlemesine bilgi edinmiş olacak hem de ürettikleri fiziksel sonuçla kente dair eleştirel bir duruş sergileyecekler” dedi.

Mimarlık eğitiminin geliştirilmesi ve öğrencilerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi konusunda pek çok proje yürüten İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD Başkanı Y. Mimar Ali Hızıroğlu ise görüşlerini şu şekilde paylaştı: “I2P- Idea To Product projesi derneğimizin kuruluş amaçları arasında yer alan “nitelikli çevrenin oluşmasında rol oynayacak” mimar adaylarının, geleceklerine ve mesleki eğitimlerine katkıda bulunmayı amaçladığı, sosyal sorumluluğumuz gördüğümüz programlardan biridir. Proje; akademi ve endüstri arasındaki bağı nasıl daha güçlendirebiliriz sorusuna yanıt olarak, 2023 yılında değerli Yönetim Kurulu Üyemiz Burak Pekoğlu tarafından geliştirilmiş ve tüm paydaşlardan gördüğü ilgi nedeniyle devam ettirme kararı aldığımız bir projemiz. Bu yılki yürütücülüğünü ise değerli üyemiz Erhan Vural üstlenmekte. Dönem boyunca projenin hayata geçmesi için büyük emek veren değerli üyelerimize ve tüm destekçilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Mimarlık ofislerinin genç mimarlarla ilk teması öğrencilerin zorunlu stajları döneminde olmaktadır ve bu süre bilgi paylaşımı açısından son derece kısıtlı bir zaman aralığıdır. Bu nedenle daha eğitimleri devam ederken öğrencilerin, edinecekleri malzeme bilgisiyle, iş yaşamındaki gerçek ihtiyaçlara dair uygulamayı da kapsayacak şekilde çözümler üretmelerini sağlayacak, onlara daha geniş bakış açıları kazandıracak bu programın ve çıktılarının, diğer üniversitelere de ilham olmasını, daha fazla öğrencinin bu kazanımlardan faydalanmasını arzu ediyoruz”.

ABONE OL