SON DAKİKA
Teknoloji Pazartesi 09 Kasım 2020 16:58

EN ÖNEMLİ KONU DİJİTAL GÜVENLİK OLACAK

Türkiye'nin Donanımsal Güvenlik Modülü üreticisi Procenne, birbirine bağlı cihazların sayılarını kritik düzeyde artıracak 5G teknolojisinde dijital güvenliğin daha fazla önem kazanacağına dikkat çekiyor.

En önemli konu dijital güvenlik olacak

Pandemiyle birlikte dijitalleşme daha da önemli hale geldi. Uzaktan çalışanların yanı sıra telefonuyla işletmesinde neler olduğunu görmek isteyenlerin ya da uzaktan evindeki beyaz eşyalarını çalıştırmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Tüm dünyada internet ağına bağlı cihaz sayısının 2020 yılında 50 milyar, 2025 yılında ise 75 milyar seviyesine ulaşacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor. Buzdolabının biten gerekli gıda maddeleri hakkında sahibini bilgilendirmesi ya da bir beyaz eşya markasının hangi evdeki ürünün bozulacağı hakkında mesaj iletmesi yakın zamanda günlük hayatta deneyimleyebileceğimiz konular arasında yer alacak. Uzmanlar, 5G ağlarının sağlayacağı daha hızlı servisler sayesinde dünya çapında daha çok cihazın birbiriyle bağlantılı olacağını öngörüyor. Verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyarak güvenliğini sağlamak için ileri teknolojili çözümler sunan ve tescilli tek yerli ve milli güvenlik modülü üreticisi Procenne, 5G teknolojisinin dünya genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte dijital güvenlik konusunun çok daha fazla önem kazanacağını ve üreticilerin bu alana yatırım yapmaları gerektiğini vurguluyor.

Çalışmaları devam eden ve gelecek yıl itibarıyla yaygınlaşması hedeflenen 5G teknolojisinin en çok etki edeceği alanlardan biri Nesnelerin İnterneti (IoT) olacak. İş uygulamalarıyla iş analitiği yazılımları tarafından üretilen verinin toplanması ve depolanmasının da sağlanabildiği IoT teknolojisinde, güvenli bir ortam sağlanabildiğinde akıllı nesnelerle verimli bir kullanım alanı oluşturulabiliyor. Riskli durumları önlemek adına cihazların şifreli haberleşmesi ve hassas bilgilerin üçüncü kişiler tarafından erişilemez olması gerekiyor.

Fiber altyapı ve mobil haberleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla bilginin elektronik ortama aktarıldığını dile getiren Procenne CEO’su Resul Yeşilyurt, şu açıklamalarda bulundu: “Dijital dönüşümü destekleyen IoT, yapay zekâ, makine öğrenimi gibi teknolojiler geliştikçe dijital güvenlik sorunları da aynı doğrultuda artmaya devam ediyor. Bireylerin ve kurumların gizliliğinin yanı sıra uzaktan müdahale edilebilecek cihazların kötü niyetle kullanılabilme ihtimali, dijital güvenliğin önemini daha da artırıyor. Çalışmaları devam eden yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi 5G, daha fazla verinin daha hızlı aktarılmasını sağlayacak. Uçtan uca gerçekleştirilen bağlantıların hızlarında ciddi bir artış söz konusu olacak ve büyük veri kavramı gündemde daha fazla yer edinecek. Tüm dünyayı etkisine alan pandemiyle birlikte dijitalleşmenin ve uzaktan iletişimin önemi daha da arttı. Bu ihtiyaçlara daha hızlı cevap vermesi beklenen 5G’nin yaygın şekilde kullanılmasıyla birlikte birçok cihazın teknik olarak internete bağlanması ve birbiriyle konuşabilmesi mümkün olacak. Otomobil ve beyaz eşyalardan sonra çok sayıda elektrikli ev eşyası, doktorlara ya da hastane sunucularına hasta hakkında bilgi gönderebilecek medikal cihazlar veya arabalara bilgi verecek trafik ışıkları da ‘akıllı’ olacak. 5G dünyasındaki gelişmeler, IoT uygulamalarının efektif yönetilmesini ve birden çok kullanıcının aynı bant genişliği kanallarında yer almasını sağlayarak daha adil bir kullanımın ve daha iyi bir veri alışverişinin önünü açması bekleniyor.”

5G ile milyarlarca akıllı cihaz birbiriyle konuşacak

5G teknolojisinin en çok etki edeceği alanlardan birinin IoT olacağını söyleyen Yeşilyurt, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Araştırmalara göre tüm dünyada internet ağına bağlı cihaz sayısının 2020 itibarıyla 50 milyar, 2025 yılında ise 75 milyar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Daha akıllı, daha verimli yaşamlar sürdürülmesine olanak tanıyan internet ile iletişim kurabilen akıllı cihazların kullanımı yaygınlaşıyor. Buzdolabının biten gerekli gıda maddeleri hakkında evde değilken bizi bilgilendirmesi ya da bir beyaz eşya markasının evdeki hangi ürünün yakın zamanda bozulacağı hakkında mesaj iletmesi günlük hayatta duyacağımız konular olacak. Uzmanlar, 5G ağlarının sağlayacağı daha hızlı servisler sayesinde dünya çapında daha çok cihazın birbiriyle bağlantılı olacağını öngörüyor.Akıllı üretimden tedarik zincirine ve depo sistemlerine, kişiselleştirilmiş perakendeden ulaşım, enerji, su ve atık yönetimine kadar hayatımızın her alanında neredeyse tüm cihazlar birbiriyle konuşabilecek. Bu noktada, üretici firmaların cihazları ve verileri korumak için dijital güvenliğe yatırım yapmaları her zamankinden daha da çok önem kazanıyor.”

Pandemiyle birlikte uzaktan erişilen verilerin gizliliği büyük önem kazandı

Bugün güvende olmamızı sağlayan teknolojilerin zamanla daha düşük bir güvenlik seviyesi sunduğunu söyleyen Resul Yeşilyurt, “IoT teknolojisindeki risklerin belirlenmesi ve geç kalmadan güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Dijital güvenliğin en baştan itibaren sürekli ve sürdürülebilir bir stratejiyle cihaz tasarım süreçlerine dâhil edilmesi gerekiyor. Kullanılacak güvenlik ve kontrol uygulamalarıyla alınacak basit önlemler sayesinde cihazlar verimli şekilde kullanılabilir. Dijital dönüşümün hızlanmasıyla ciddi oranda yeni veri doğarken verilerin korunması ve siber saldırıların önlenmesi, özellikle iş hayatı için çok büyük önem teşkil etmeye başladı. Son zamanlarda daha çok konuşulmaya başlanan 5G teknolojisinin yaygın hale gelmesiyle şirketler, kurum ve kuruluşlar dijital güvenliğe daha fazla eğilmeye başlayacak. Uzaktan erişim sağlayan yazılımlar, hem uç noktalar için hem de son noktalar için güvenlik riskleri yaratıyor. Bu yazılımların geliştirilmesinde kullanılan yazılım geliştirme kitlerinden başlayarak yazılan koda ve kullanılan ağ donanımlarına kadar her detayın incelenip doğru şekilde ayarlanmış olması gerekiyor” dedi.

“Tescilli tek yerli ve milli güvenlik modülü üreticisiyiz”

Pandemiyle birlikte artan mobil cihaz kullanımının da güvenlik uzmanlarını mobil uygulama güvenliği süreçlerini daha fazla geliştirmeye yönlendirdiğini söyleyen Yeşilyurt, sözlerini şöyle tamamladı: “Riskli durumları önlemek adına cihazların şifreli haberleşmesi ve hassas bilgilerin üçüncü kişiler tarafından erişilemez olması gerekiyor. Oldukça niş bir alanda, en büyüğü bir Fransız markası üzere sınırlı sayıda rakibin yer aldığı bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Procenne olarak tescilli tek yerli ve milli güvenlik modülü ile özelleştirilebilir algoritmalar ve yapay zeka teknolojisinin yanı sıra akılcıl yerli güvenlik tasarım fikriyle inovatif ürünler geliştiriyoruz. 5G ve IoT dünyasındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla dijital dünyanın bu alanlarındaki güvenlik katmanına hem ülkemiz hem de uluslararası pazarda katkı sunmaya devam edeceğiz.”

Başta kamu ve bankacılık olmak üzere e-ticaret, perakende, endüstri ve enerji sektörlerinin veri güvenliği ve dijital dönüşüm projelerinde yer alan Procenne, kurulduğu 2013 yılından bu yana e-dönüşüm projeleri ve bulut güvenliği gibi pek çok alanda yüksek güvenlikli ürün ve çözümler sunuyor.

ABONE OL