SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazar 19 Mayıs 2019 15:03

EKONOMİYE 100'ÜNCÜ YIL MÜJDELERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı İstiklal Mücadelesi'nin 100'üncü yıldönümü münasebetiyle Samsun'da düzenlenen toplantıda müjdeler arka arkaya sıralandı. Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklanırken bakanlar Pekcan ve Varank genç girişimci ve ihracatçı KOBİ'lere toplamda 3,5 milyar liralık destek sağlayacaklarını bildirdi

Ekonomiye  100'üncü yıl müjdeleri
TOBB ve TEPAV iş birliğinde belirlenen Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, Samsun'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı İstiklal Mücadelesi’nin 100’üncü yıldönümü münasebetiyle Samsun’da düzenlenen “Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin” açıklandığı toplantıda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan destek ve hibe müjdeleri geldi.

Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu ve çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ve TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanları katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlediği yarışmada birinciliği, 2015-2017 döneminde cirosunu yüzde 5324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması aldı. BiomarSagun’u İstanbul’dan Optimal Proje Yönetimi ve İnşaat (Yüzde 4452), Ankara’dan Naturel Yenilenebilir Enerji (Yüzde 3774), İzmir’den Vergo Enerji Sistemleri (Yüzde 3030) ve yine Ankara’dan Profen Savunma ve Güvenlik Teknolojileri (Yüzde 2.320) izledi.

Küresel bağlantılarını kuvvetlendirmeliyiz

TOBB öncülüğünde, TEPAV işbirliği ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Cirosunu2 yılda yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması ilk sırayı aldı. İlk 100’deki şirketler, Türkiye’den 18 kat daha hızlı büyüdü. Listede en çok şirket İstanbul’dan. Sektörel ağırlık ise toptan ticarette. Ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,“Türkiye’yi dünya ekonomisiyle bütünleştirecek olan Türk özel sektörüdür. Türkiye 100 programını, ülkemizin en hızlı büyüyen şirketlerinin başarılarına küresel ölçekte dikkat çekmek ve küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek için düzenliyoruz” dedi.

İşte bu Türk ekonomisinin dinamizmi

TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu burada yaptığı değerlendirmede, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla başlayan İstiklal Mücadelesinin 100. yıl dönümündeyiz. Bu mücadelenin anısına, ülkemizin en hızlı büyüyen şirketlerini açıkladığımız Türkiye 100 programının ödül törenini, 19 Mayıs 2019’da Samsun’da yapıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin daha çok zenginleşmek ve refahını artırmak için küresel ekonomiyle daha fazla bütünleşmek zorunda olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’yi dünya ekonomisiyle bütünleştirecek olan gücün Türk özel sektörü olduğunu kaydetti. TOBB Başkanı, “Türkiye 100 programını, ülkemizin en hızlı büyüyen şirketlerinin başarılarına küresel ölçekte dikkat çekmek ve küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek için düzenliyoruz. Türkiye 100 başarı öykülerinin, hayata yeni atılacak gençlerimizi girişimci olmaya teşvik etmesini umut ediyoruz. Türkiye 100 şirketleri, sergiledikleri üstün büyüme performanslarıyla, ülkemiz ekonomisinin dinamosu konumundalar.  Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesidir. Geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Türkiye 100 şirketleri, doğru iş modelleriyle tüm sektörlerde başarının yakalanabileceğini, Türkiye’nin aslında bir fırsatlar ülkesi olduğunu göstermişlerdir. Türk iş dünyası olarak, 1919’dan 2019’a, aynı ruh, aynı inançla çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

İhracatçımıza 3,1 milyar lira destek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatımızı artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz” dedi.

 Pekcan, küresel ekonominin çok önemli bir dönemden, büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğinin altını çizerek, 20 yıl önce dünyanın en karlı 20 şirketi arasında sadece otomobil ve enerji şirketleri olduğunu anımsattı.

 İnovasyon ile kar ve rekabetçiliğin bir bütün haline geldiği bu yüzyılda Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseltmenin yolunun inovasyon ve yenilikçi teknolojilerde var olmaktan geçtiğinin altını çizen Bakan Pekcan, "Bu da ancak ülkemizdeki girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olacaktır." diye konuştu.

Hedef yüksel gelirli ülkeler ligi

 Pekcan, ekonomik hedeflere ilişkin de “Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda temel hedefi, yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmektir. Bu doğrultuda da sektörlerde özellikle teknoloji, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya daha fazla yer vermeniz gerekmektedir. Bu kapsamda Bakanlık olarak 2018 yılında imalat sanayisinde yüzde 3,5 olan yüksek teknolojili ürün ihracatı oranını öncelikle OECD ortalaması olan yüzde 14'lere çekmek üzere çalışmalarımızı ve politikalarımızı oluştuyoruz” dedi.

İhracatçılara yönelik desteklere de değinen Pekcan, şunları kaydetti:

“Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatımızı artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz. Lütfen bu destekleri kullanın, kolaydestek.com.tr'den hepsini rahatça görebiliyorsunuz. Bakanlığımızın sağladığı bu desteklerden daha fazla istifade edilmesi, KOBİ'lere, genç ve kadın girişimcilere yaygınlaştırması için eğitimler vermeye devam ediyoruz.”

200 bin liralık geri ödemesiz hibe

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı'nın ikinci çağrısı da sonuçlandı. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz” dedi.

Girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Varank, “Girişimciliğin ülkemizde daha çok desteklenmesi ve takdir edilmesi gerekiyor. Zira Türkiye'nin zenginleşmesinin yolu, daha fazla girişimci çıkartmasından ve hızlı büyüyen şirket sayısının artmasından geçiyor. Amerika'da çocuklara büyüyünce kim olmak istedikleri sorulduğunda; Steve Jobs veya Mark Zuckerberg gibi isimler öne çıkıyor ama Türkiye'de çocuklarımız ünlü bir girişimci olmayı amaçlamıyor. Hatta hayal bile etmiyorlar” diye konuştu.

İcat çıkaranlar kendilerini yalnız hissetmesin

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi ilgili ve bağlı kuruluşlar aracılığıyla çok sayıda projeye ve destek programına imza attıklarını anlatan Varank, “Üretmek isteyen, iş kurmak isteyen, işini büyütmek isteyen birçok firmaya ve girişimciye el uzatıyor, destek oluyoruz. Özellikle Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve teknoloji alanında yatırım yapan girişimcilerimize, kapılarımızı ardına kadar açıyoruz. İstiyoruz ki icat çıkaran, fikrini somutlaştıran, kabına sığmayan gençlerimiz, hiçbir konuda eksik kalmasın, kendilerini yalnız hissetmesin” diye konuştu.

Bireysel Genç Girişimci Başvuruları (BİGG) programı hakkında bilgi veren Varank, bireysel genç girişim programının ikinci çağrısını ise eylül ayının başında yapmış ve 4 bin 500 başvuru aldıklarını söyledi. Varank, “Bugünün anlam ve önemine de uygun olarak, genç girişimcilerimize müjdelerini, Gençlik ve Spor Bayramında, bu kürsüden vermek istiyorum. 50 milyon liralık bütçe ayırdığımız TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programının, ikinci çağrısı da sonuçlandı. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz” diye konuştu.

50 bin girişimciye 1,6 milyar destek sağladık

 Son 10 yılda, kendi işini kuran 50 binden fazla girişimciye 1 milyar 600 milyon lira destek sağladıklarını dile getiren Varank, şöyle devam etti:

“Özellikle belirtmek isterim ki 22 bin kadın girişimcimiz de bu desteklerden yararlandı. Ayrıca, 18-29 yaş arasındaki 13 bin genç girişimciye, yaklaşık 250 milyon lira destekte bulunduk. 2010-2018 arası kullandığımız bu destek modelini şimdi daha da iyileştirdik. Bu yıldan itibaren, yepyeni bir model ile girişimcilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda imalatçı, yenilikçi, özellikle orta-yüksek ve ileri teknoloji alanlarındaki girişimcilerimize daha fazla destek sağlayacağız. Onların makine, teçhizat, yazılım, mentörlük, işletme koçluğu ve danışmanlık ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olacağız.”

Geleneksel sektörlerdeki girişimcilere desteklerinin sürdüğünü anlatan Varank, “Bu çerçevede değerlendirdiğimiz müteşebbislerimize 60 bin liraya, teknoloji tabanlı olanlara da 370 bin liraya kadar destek sağlıyoruz” diye konuştu.

 50 bin kişiye istihdam sağlayacağız

6 yeni özel endüstri bölgesi kurduklarını vurgulayan Varank, "Bursa, İstanbul, Mardin, Balıkesir ve İzmir'de 6 yeni özel endüstri bölgesi kurduk. İnşallah bu bölgelerde yapılacak yatırımlarla cari açığın azaltılmasına yıllık 1,7 milyar dolarlık katkı sunacak ve 50 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Özel endüstri bölgeleri modelinde, devletin kasasından tek kuruş dahi çıkmıyor. Özel endüstri bölgelerinde yapılacak çevresel etki değerlendirmesi haricindeki tüm iş ve işlemlerde tek sorumlu kuruluş, bakanlığımız. Yatırımcılarımıza büyük kolaylık sağlayan bu modelde plan onayları, izinler, ruhsatlar tek bir noktadan, hızlı bir şekilde halledilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Listeye giren 100 şirket istihdamını yüzde 70 artırdı

Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket, 2015-2017 döneminde cirosunu ortalama yüzde 605 oranında artırdı. Listeye giren şirketlerin ortalama ciro büyüklükleri ise 59,8 milyon TL. Şirketlerin nominal gelirlerindeki artış oranı Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 18 katı.  Şirketler 2015 - 2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70oranında arttırdı. Bu 100 şirketin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. İhracatta, Almanya ilk sırada dikkat çekiyor. İhracat yapan firmalar toptan ticaret sektöründe yoğunlaşıyor. Türkiye 100 listesinde yer alan 36 farklı sektörden şirket, 68 farklı ülkeye ihracat yapıyor.

Hızlı büyüyen şirketlerin yaş ortalanması 11.5

En hızlı büyüyen şirketlerin yaş ortalaması 11,5. CEO’ların yaş ortalaması ise 45,9. 10 firmanın CEO’sunun yaşı ise 35’in altında. En hızlı büyüyen şirketlerin büyük çoğunluğu aileden veya aile dışından bir ortağa sahip. Şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 58. Kurucuları aynı aileden olmayan şirket sayısı 42. Tek kuruculu şirket sayısı 30. Bunlardan 13’ü tamamen kurucu kontrolünde ve üst düzey yönetimde profesyoneller yok. Şirketlerdeki ortalama kurucu sayısı 2,4. Şirketin üst düzey yönetim kadrosunda kurucular dışında profesyonellere de yer veren firma sayısı 55.