EL NİNO KAKAO HASADINI VURDU
Kakaonun en çok yetiştirildiği yer olan Batı Afrika'da şiddetli yağış ve iklimi etkileyen küresel bir okyanus-atmosfer fenomeni olan El Nino'ya bağlı hava olayları nedeniyle bu yılki hasat verimsiz oldu.
Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız, çikolata üretiminin temel hammaddesi olan kakaonun, hasattaki verimsizlikten dolayı çikolata üretimini olumsuz etkileyebileceğinden bahsetti. Yıldız: “Hasatın verimsiz olması nedeniyle Batı Afrika'daki kakao arzı azalacaktır. Düşük arz, bizim gibi çikolata üreticileri için ham madde teminini zorlaştırabilir ve stoklar üzerinde baskı yaratabilir. İstemediğimiz diğer bir sonuç ise yüksek maliyetlerle karşılaşmamız olacaktır” dedi. Bu artışın da hammaddeden son tüketiciye kadar uzanabileceğinden bahseden Elif Aslı Yıldız: “Fakat biz her zamanki gibi en lezzetli ve en iyi şekilde fiyatlandırılmış çikolataları tüketicilerimize sunacağız. Ürün kalitesinden ödün vermeden, en iyi çikolataların keyifle tüketilmesini sağlayacağız” diye konuştu.
“ÇİKOLATA FİYATLARINI DENGELİ TUTMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ”
Dünyayı sarsan yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan tedarik ve diğer sorunların, çikolata üretimini de etkiledi. Çikolatanın ana maddesi olan kakaonun fiyatı şu anda metrik ton başına 3 bin 160 ABD Doları ile son 46 yılın en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Bu, geçtiğimiz ekim ayına göre yüzde 40'lık bir fiyat artışı anlamına geliyor. El Nino hava olayı sebebiyle bu yıl kakao üretiminde ciddi bir azalma söz konusu. Bu da çikolata fiyatlarının artışında etken bir sebep. Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız: “Hammadde tedariği zorlaşacağı için fiyat artışı söz konusu olabilir. Biz sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimimiz ve müşteri memnuniyeti odaklı politikalarımız ile çikolata fiyatlarını dengeli tutmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.
“KARBONDİOKSİT EMİSYONLARINI AZALTMAK İÇİN ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLERE YATIRIM YAPIYORUZ”
İklim değişikliği sonucu ortaya çıkan sıcaklık artışları ve artan karbondioksit miktarı uzun vadede ürün kalitesinde ve üretim miktarında azalmalara sebep olabilmektedir. Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda, enerji ve su verimliliğini artırmak için sürekli olarak fabrikalarındaki süreçleri gözden geçirip,geliştirdiklerini söyleyen Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız: “Çikolata üretiminde kullanılan hammaddelerin tedarik zinciri yönetimini titizlikle takip ederek, adil ticaret ve çiftçi destek programlarına odaklanıyoruz. Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için çevre dostu teknolojilere yatırım yaparak, üretim süreçlerimizin çevresel etkisini minimize etmeye çalışıyoruz. Atık yönetimi ve geri dönüşüm süreçlerini de geliştirerek, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını destekliyoruz” diye konuşan Yıldız “Amacımız, lezzetli çikolatalarımızı üretirken çevreye duyarlılık göstermek ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek” dedi.
“ÜRÜNLERİMİZİN AMBALAJLARINI KÜÇÜLTMEK YERİNE BÜYÜTTÜK”
Yüksek enflasyon ve iklim krizi sebebiyle artan maliyetler karşısında çikolata firmalarının paket küçültmeye gidecekleri söylentilerine karşı, Patiswiss markasının paket küçültmeye gitmeyeceğini belirten CEO Elif Asli Yıldız: “Kesinlikle böyle bir planımız bulunmuyor. Müşterilerimizin talebi hep “Keşe hiç bitmese, paket daha büyük olsa” yönünde. Biz de müşteri memnuniyetini her zaman önceliğimiz olarak görüyor ve taleplere bu doğrultuda cevap veriyoruz” dedi. “Ürünlerimizin ambalajlarını küçültmek yerine büyüttük” diye konuşan Yıldız: “Bizim önceliğimiz, müşterilerimizin çikolatalarımızın keyfini kesintisiz bir şekilde yaşamasını sağlamak” dedi.