Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Çarşamba 20 Mart 2019 02:31

EKONOMİNİN YENİ BİR HİKAYEYE İHTİYACI VAR

Türkiye ekonomisinin başta reel sektör olmak üzere yepyeni bir hikâyeye, motivasyona ve atılıma ihtiyacının olduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, söz konusu reform sürecinin en önemli ayaklarının söylem, politikalar ve bu politikaların uygulamaları olacağını belirtti.

Ekonominin yeni bir hikayeye ihtiyacı var
Türkiye ekonomisinin başta reel sektör olmak üzere yepyeni bir hikâyeye, motivasyona ve atılıma ihti

İŞSİZLİK MES’ELESİ SADECE BÜYÜME İLE ÇÖZÜLMEZ

Emek piyasasındaki yapısal sorunlar ve katılıklar dikkate alındığında sadece büyüme ile işsizlik sorunun çözülemeyeceğini belirten MÜSİAD Başkanı Kaan, emek piyasasının daha esnek ve istihdamı teşvik eder hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Kaan, Türkiye’nin işsizlikle hayata geçirilecek bir “toplumsal işbirliği modeli” çerçevesinde mücadele edilebileceğini söyledi. Kaan, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, esnek istihdam biçimleri, özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması ve girişimciliğe yönelik teşvik mekanizmasının geliştirilmesi işsizlikle mücadelede önemli rol oynayacağını kaydetti. 

• EKONOMİ YÖNETİMİYLE REEL SEKTÖR EL ELE OLMALI

Ekonomilerin sağlıklı işlemesi noktasında dış faktör etkisinin yok sayılamayacağını belirten MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, ancak üretici, tüketici, yatırımcı güveninin ekonomik gidişatın seyrini doğrudan etkilediğini söyledi. MÜSİAD Başkanı Kaan, Türkiye ekonomisine yönelik politikalarda ekonomi yönetimi ile reel sektör temsilcilerinin uyumlu çalışmasının oldukça önemli olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Kaan, “Türkiye ekonomisinin en önemli avantajlarından biri; siyasi istikrarın verdiği güvenle, ekonomi yönetimiyle reel sektör arasındaki ahenk olacaktır” dedi.

Sedat YILMAZ

İstihdam büyümelerin de düşmesi Türkiye’nin önemli bir mes’elesi haline geldi. Yapısal sorunlarla genişleme istidadındaki işsizliğin elbette çözümü var. Konuyu reel sektör başkanlarımızla konuşmaya devam ediyoruz. Bugün de Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan ile istihdamı ve ekonomi yönetimiyle reel sektör ilişkisini ele alıyoruz.

“Türk ekonomisini gerçek manada düzlüğe çıkarmada siyasi erkin mi, iş dünyasının dinamiz mi, yoksa dış ekonomideki düzelmeler mi daha etkili?” sorumuza MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, çözüm üretici bir görüş sundu. Günümüz ekonomilerinde sistemlerin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi noktasında yalnızca reel faktörlerin değil aynı zamanda dışsal faktörlerin de oldukça etkili olduğunu gördüklerini belirten MÜSİAD Başkanı Kaan, dışsal faktörlerin başında güvenin geldiğini söyledi. Kaan, “gerek üreticilerin, gerek tüketicilerin, gerekse yatırımcıların güveni, ekonomik gidişatın seyrini doğrudan etkilemektedir” dedi.

GÜVENİN KAYNAĞI SİYASİ İSTİKRAR

kaan-1

Güven duygusunun başlıca kaynağının siyasi istikrar olduğuna vurgu yapan MÜSİAD Başkanı Kaan, siyasi istikrarın; makro ve mikro ölçekli ekonomi politikalarının yeknesak ve birbiriyle uyumlu olmasına zemin hazırladığını, tüketici, üretici ve yatırımcı için güvenli bir ekosistemin işareti olarak algılandığının altını çizdi. MÜSİAD Başkanı Kaan, “Bu minvalde Türkiye ekonomisine yönelik politikalarda, ekonomi yönetimi ile reel sektör temsilcilerinin uyumlu çalışmalarının da çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin küresel sisteme entegrasyonunun, ülke dışında yaşanan ekonomik gelişmelere olan duyarlılığı artırdığına dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, ülke sınırları dâhilinde ise politika yapıcılarla iş dünyasının birlikte hareket etmesinin sağlıklı bir ekonomik işleyiş adına olmazsa olmaz bir koşul olduğuna vurgu yaptı. Abdurrahman Kaan, “Bu bağlamda, yeni dönemde Türkiye ekonomisinin en önemli avantajlarından biri; siyasi istikrarın verdiği güvenle, ekonomi yönetimi ile reel sektör arasındaki ahenk olacak” dedi.

EKONOMİDE SÖYLEM VE POLİTİKALAR ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye ekonomisinin başta reel sektör olmak üzere yepyeni bir hikâyeye, motivasyona ve atılıma ihtiyacının olduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı Kaan, söz konusu reform sürecinin en önemli ayaklarının söylem, politikalar ve bu politikaların uygulamaları olacağını belirtti. “Söylemlerimizi, ne kadar güven verici ve istikrarı artırıcı bir yaklaşımla oluşturursak; belirlenecek politikalar ve bunların uygulama başarısı da o kadar fazla olacak” diyen MÜSİAD Başkanı Kaan, belirlenecek politikaların ve bunların uygulama başarısının o kadar fazla olacağını söyledi. Kaan, “Yeni Ekonomi Programı ile birlikte dengelenme sürecine giren Türkiye ekonomisinin, yeni dönemde, geçmiş tecrübelerinin yanında, yeni yönetim sisteminin dinamik yapısı sayesinde, hızlı bir kalkınma sürecine gireceğine olan inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜNYADAKİ DURUMU FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ

MÜSİAD olarak söz konusu süreci, küresel ekonomi içerisinde daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilmek adına bir fırsat olarak gördüklerini belirten Abdurrahman Kaan, ekonomi yönetiminin reel sektörü merkeze alan politikalarının yanı sıra, üretim kapasitemizi artıracak teşvik, destek ve tedbirlerin artırılması halinde, ekonomik aktivitedeki ivme kaybının çok daha hızlı bir şekilde bertaraf edileceğini kaydetti. MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, bu bağlamda, yeni ekonomik yapının yol haritasının üretimde millileşme hareketine verdiği katkının, cari açığı doğrudan sektör kalemlerine de vurgu yapması ve katma değeri yüksek sektörlerde yatırımın öncelik kazanmasının iş dünyası adına umut verici olacağını anlattı.

İSTİHDAM İŞGÜCÜ ARTIŞINI KARŞILAYAMIYOR

Son istihdam rakamlarına göre işsizlik oranlarının yüzde 13,5’lara gelmesindeki ana etkenleri de değerlendiren MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye ekonomisinin istihdam üretmesine karşılık işgücüne katılımı yeterince karşılamadığına vurgu yaptı. MÜSİAD Başkanı Kaan, “Son 10 yılda Türkiye ekonomisindeki istihdam artışı yaklaşık 7,7 milyon düzeyinde. Buna karşın işgücündeki artış 9,1 milyon seviyesinde. Bu nedenle Türkiye’de işsizliğin temel nedeninin hızlı nüfus artışının sonucu olarak işgücünün sürekli artması ve ekonominin işgücündeki artışa yetecek düzeyde istihdam oluşturamaması olduğu söylenebilir” dedi.

İŞSİZLİĞE TOPUMSAL İŞBİRLİĞİ MODELİ ÖNERİSİ

Emek piyasasındaki yapısal sorunlar ve katılıkların da dikkate alındığında, sadece büyüme ile işsizlik sorunun çözülemeyeceğine dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Kaan, “Dolayısıyla, emek piyasasına odaklanılmalı ve emek piyasası daha esnek ve istihdamı teşvik eder bir hale getirilmeli. Türkiye’de işsizlikle mücadele kapsamında ilk belirtilmesi gereken, bir ‘toplumsal işbirliği modeli’ çerçevesinde işsizlikle mücadele edilmesi gerektiğidir” diye konuştu.

MÜSİAD Başkanı Kaan konuşmasının sonunda, işsizliğin önlenmesinde ayrıca istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, esnek istihdam biçimleri ve özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması ve girişimciliğe yönelik teşvik mekanizmasının geliştirilmesinin işsizlikle mücadele önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.

kaan-2
ABONE OL