EKONOMİNİN NABZI İSTANBUL'DA ATACAK
Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP) düzenlediği "Boğaziçi Zirvesi" bugün başlıyor. UİP Kurucusu Cengiz Özgencil Analiz'e yaptığı açıklamada, "Dünyanın dört bir yanından İstanbul'a gelecek olan alanının en önemli isimleri ile tartışacağız" dedi. Özgencil ayrıca "Küresel felaket geride kaldığında Türkiye eski normale göre daha güçlü bir ülke olarak yoluna devam edecek" ifadelerini kullandı.
Hakan DİKMEN
Uluslararası İşbirliği Platformu 11 yıldır sizin başkanlığınızda düzenleniyor. Bu yıl biraz farklı görüşlerinizi alabilir miyiz?
Küresel felaket geride kaldığında Türkiye eski normale göre daha güçlü bir ülke olarak yoluna devam edecek. “Belirsizlik Çağında Yaşamak” temasını, dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelecek olan alanının en önemli isimleri ile tartışacağız. Hibrit bir zirve olarak planlandığımız zirvede yeni nesil iletişim kanallarını da kullanacağız. Dört kıtayı fiziksel ve online katılımlar ile buluşturacağız.
Dünyanın dengelerini alt üst eden Covid-19 salgını gündemdeki yerini koruyor. Bu dönemde böyle bir zirve düzenlemek sizi nasıl etkiliyor?
Doğrudur, Dünyanın dengelerini alt üst eden Covid-19 salgını gündemdeki yerini koruyor. Hemen hemen her ülkede zirve yapan vaka sayıları, devletlerin bir dizi kısıtlama önlemi almasına yol açıyor. Salgını Avrupa ülkelerine göre daha az hasarla yöneten Türkiye’de ise hem devlet hem de özel sektör ekonomik ve sosyal hayatın devam edebilmesi adına var gücüyle çalışıyor. 2010’dan bu yana Türkiye’ye yüzlerce ülkeden binlerce yabancı yatırımcıyı davet eden, yarattığı ekonomik platformun yanında yerli bir düşünce kuruluşu felsefesiyle çalışan Boğaziçi Zirvesi 8-9 Mart tarihleri arasında 11’inci kez kapılarını açacak. Her zirvede olduğu gibi bu etkinlikte de dünyanın önde gelen devletlerinin temsilcileri ve uluslararası şirketlerin profesyonelleri küresel gidişatın nabzını İstanbul’da tutacak. Zaten 11’inci Boğaziçi Zirvesi’nin teması ‘Belirsizlik Çağında Yaşamak’ olarak belirlendi. Bu nedenle biz yılmayız.
Bu yıl 11’inci Boğaziçi Zirvesi’nin teması ‘Belirsizlik Çağında Yaşamak’ bu belirsizlik ne kadar sürecek?
Hatırlamak istemeyeceğimiz bir seneyi geride bıraktık. Küresel anlamda tüm kuralların yeniden yazılacağı bir salgını yaşıyoruz. En önemlisi milyarlarca insan önünü göremez halde. Biz son 10 yıldır küresel sorunları uzman isimlerle ele alan, bununla birlikte dünyanın dört bir köşesinden binlerce yabancı misafiri İstanbul’da ağırlayan ve bunu yaparken de ülkemize daha fazla yabancı yatırımcıyı çekme gayretinde olan bir oluşumuz. Pandemi hem ülkemiz hem de insanlık adına çalışmamıza engel değil. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle, aşılama çalışmalarının tabana yayılmasıyla küresel anlamda bir normalleşme bekliyorum. Bizlere ve ülkemize yakışan yabancı misafirlerimizi eski standartlarımızda ağırlamak olur. Sektörünün en önde gelen isimleri, yabancı ülkelerin devlet kademelerindeki isimleri ile birlikte dünyadaki mevcut durumu ve belirsizlik ortamını yine Boğaziçi Zirvesi’nde ele alacak. Hedefimiz İstanbul’u ve ülkemizi küresel sorunların ele alındığı vazgeçilmez bir merkez yapmak. Bir diğer hedefimiz ise, Boğaziçi Zirvesi’ni uluslararası saygın bir düşünce kuruluşu olarak geliştirmek. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza ilk günkü heyecanımızla devam edeceğiz. Böylece belirsizliğin bizim sayemizde çok uzun sürmemesini sağlamak istiyoruz. Mesela bu yıl oturumlarımızdan biri de; BELİRSİZLİK ÇAĞINDA YAŞAMAK bu konuda Cat Tully konuşacak. Kendisi, Uluslararası Gelecekler Okulu direktörü (SOIF), Birleşik Krallık ‘tan katlıyor. Moderatorlüğü ise, Prof. Dr. İlter Turan, yapıyor. Kendisi bizim Onur Kurulu Eş Başkanımız. Bir diğer konuğumuz, Rusya’dan Feodor Lukyanov, Global İlişkilerde Dış ve Savunma Politikaları Konseyi Başbakanlık Heyeti Başkanı, Gürcistan’dan Victor Kipiani ve Steve Erlenger, The New York Times, Avrupa Baş Diplomatik Muhabiri, yabancı konuklarımız Online olarak katılacaklar.
Bu güne kadar kaç ülke ve üst düzey katılımcı oldu?
Boğaziçi Zirvesi 2019 yılında 80'nin üzerinde ülkenin katılımı ve 200 den fazla panelist ile gerçekleştirilmiştir. Gidiş çok iyi idi. Türkiye’nin salgın sürecinden güçlenerek çıkacağını savunuyorum. “Ülkemizin uzun yıllara dayanan sektör birikimi olan kıymetli beyinleri var. Ayrıca çalışkanlığı kendisine esas edinmiş bir toplumuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde önemle durduğu hukuksal ve ekonomik reformların gerçekleşmesiyle Türkiye yeni başarı hikayelerini yazmaya başlayacak. Buna yürekten inanıyorum. Bugüne kadar yaptığımız zirvelere, 9 Cumhurbaşkanı, 4 Prens, 2 Prenses, 8 Başbakan, 6 Başbakan yardımcısı ve 68 de Bakan katıldı.
Açılış konuşmalarını bu sene;
Onursal Başkan ve UİP Kurucu Başkanı Talal Abu-Ghazaleh, , TAG-Org, Ürdün (Online)
Rona Yırcalı, Onur Kurulu Üyesi, UİP, Türkiye
Tim Başkanı İsmail Gülle
Yunanistan’dan Dimitris Avramopoulos, Göç’ten Sorumlu Avrupa Komiseri, yapacak.
Ayrıca bu yıl Kadın Liderler Paneli de olacak.
Son gün ise, MEDENİYETLER İTTİFAKI PANELİ ile zirve son bulacak. Bu panelin Moderatörü Çekya Büyükelçisi Egemen Bağış olacak. İspanya’dan Medeniyetler İttifakı Üst Düzey Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, Pakistan’dan Eski Başbakan Shaukat Aziz, Bangladeş B.E. Mosud Mannan, online olarak katılacaklar.