SON DAKİKA
EKONOMİ Pazartesi 31 Ağustos 2020 09:42

EKONOMİDE ZOR GÜNDEM

Dolar/TL 7.35'in hemen altında; veri gündemi, AB ile ilişkiler ile TCMB likidite adımları mercek altında.

Ekonomide zor gündem

Dolar/TL geçen hafta 7.31 ile 7.4070 arasında dalgalandıktan sonra haftaya 7.35'in hemen altında başladı.

Piyasalarda bugün ikinci çeyrek büyüme, Temmuz ayı dış ticaret ve Hazine'nin önümüzdeki 3 aya ilişkin iç borçlanma stratejisi başta olmak üzere veri gündemi, AB ile ilişkiler ve Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları takip edilecek.

Türkiye ekonomisinin koronavirüs tecrit önlemlerinin uygulandığı ikinci çeyrekte %11.8, 2020'nin tamamında ise %1.9 daralacağı tahmin ediliyor.

TCMB piyasalardaki faizi sıkılaştırma adımlarıyla yükseltmeye devam ediyor. Piyasaya sağladığı fonlamada geleneksel yöntem reponun payının artabileceğini hafta içinde belirten TCMB, bu yöntemle fonlama maliyetini yükseltmeye devam ediyor.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti geçen hafta itibarıyla %10.02'ye yükseldi. 4 Ağustos'tan bu yana aralıksız artış kaydeden fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34'de bulunuyordu. Bu verilere göre TCMB 250 baz puanın üzerinde sıkılaştırma yapmış oldu.

Dolar/TL saat 0859 itibarıyla 7.3300/7.3425 euro/TL 8.7249/8.7409 seviyesindeydi.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altında kalmayı sürdürüyor. 5 yıllık CDS saat 0903 itibarıyla 523/532 seviyesinde bulunuyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü son işlem %13.98 oldu.

Bir bankanın Hazine yetkilisi, "Veri gündemi oldukça yoğun hafta boyunca da benzer yoğunluk devam edecek ancak büyüme verilerinin geçmiş dönem olması nedeniyle piyasada fiyatlaması olmayacaktır. Bu haftanın en önemli verisi enflasyon olacaktır" dedi ve ekledi:

"TCMB'nin bugün de sıkılaştırma adımlarına devam edeceğini çift haneye yükselen ortalama fonlama maliyetinin düşük faizli repo ihalelerinin itfa olmaya devam etmesi nedeniyle belirgin yükseleceğini söyleyebiliriz. Dolar oldukça hızlı değer kaybetmeye devam ediyor. Bu iyimserlik dolar/TL'ye ise sınırlı yansıyor."

AKDENİZ GERİLİMİ KAPSAMINDA AB İLE İLİŞKİLER İZLENİYOR

Yunanistan ve Türkiye arasındaki deniz yetki alanları gerilimi iki ülkenin Libya ve Mısır ile birbirleri ile çakışan deniz yetki alanı anlaşması yapmasıyla beraber tekrar artmış durumda.

İki hafta önce Oruç Reis araştırma gemisini takip eden Yunan ve Türk savaş gemileri arasında ufak bir kaza yaşandı. Türkiye'ye ait savaş uçakları Perşembe günü 6 Yunan F-16 savaş uçağının bölge üzerinde uçuş yapmasının önüne geçti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise haftasonu yaptığı açıklamada Yunanistan'ın deniz yetki alanlarının 12 mile çıkarmasıne yönelik "12 mile çıkardık, çıkarmadık olayı var ya... Meclis'imizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir" dedi.

Süreç piyasalarda yakından izlenmeye devam ederken zaman zaman satış baskısı da yaratıyor.

ULUSLARARASI PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların dünya genelindeki para ve maliye politikalarının son derece destekleyici kalacağını düşünmeleriyle 29 ayın zirvesine yükselirken, Çin'de beklentilerin üzerinde gelen hizmet sektörü ülkedeki toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.

Dolar ABD'de faizlerin düşük kalacağı beklentisiyle art arda dördüncü defa aylık bazda düşüş kaydetmeye hazırlanırken yen, dolar karşısında yatay seyretti.

Dolar hem euro hem de başlıca para birimleri karşısında Mart ayından bu yana %10'dan fazla değer kaybetti.

ABONE OL