SON DAKİKA
EKONOMİ Salı 10 Aralık 2024 02:48

EKONOMİDE SURİYE ETKİSİ

Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinin ardından dünyanın gözü bu bölgeye çevrildi. Batı'da Türkiye'nin önemine dikkat çekilirken, Suriye'nin yeniden yapılandırılmasının Türkiyesiz olamayacağı görüşü ağırlık kazandı. Suriye'deki gelişmelerin ardından göçmenlerin yavaş yavaş ülkelerine dönmeye başladıkları gözlemlenirken, bunun Türk ekonomisi üzerindeki etkileri de tartışılıyor.

Ekonomide Suriye etkisi

Suriye’nin yeniden inşasında Türk müteahhitlik firmalarının öne çıkması beklenirken, uluslararası finans kuruluşlarının da Suriye’nin toparlanması için destek vereceği ifade ediliyor. Geçici hükümetin Batı’da olumlu bir düşünceyi oluşturması durumunda başta AB olmak üzere destek vereceği vurgulanıyor. 

Suriye’de yaşanan gelişmeleri adım adım takip eden Batı ve büyük finans kuruluşları, öncelikle güvenin tesis edilmesini bekliyor. Türkiye’de ise Suriye’nin yeniden inşasında gerekli desteğin verilmesi gerektiği düşüncesi hakim. 

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez de Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşünün ekonomiyi nasıl etkileyeceğine yönelik bir yazı kaleme aldı.

Eğilmez şu ifadeleri kullandı: “Suriyelilerin bir bölümünün ülkelerine dönmesinin ekonomimize üç farklı etkisi olabilir diye düşünüyorum: İkinci grupta yer alan Suriyeli emekçilerin bir bölümünün ülkelerine dönmeleriyle yerli üreticiler ucuz emek gücünün önemli bir kaynağını kaybedeceklerdir. Bu durumda daha pahalı emek istihdamına gitmek zorunda kalacakları için maliyetleri artacaktır. Talepte daralma ortaya çıkmasaydı bu artışı kolayca fiyatlarına yansıtabilirlerdi ama talep düştüğü için bu yansıtma sınırlı olabilecek, kârları düşecektir. Maliyet artışının fiyatlara yansıması sınırlı kalsa bile bu durum maliyet enflasyonunda artışa yol açabilecektir. İlk grupta olup da buradaki işlerini tasfiye edip ülkelerine dönecek olanların GSYH’ye katkısı ortadan kalkacaktır. Bunun etkisinin çok sınırlı olacağını düşünüyorum. Öte yandan burada işleri iyi gidenlerin Suriye’ye dönseler bile buradaki işlerini tasfiye etmeyip Suriye’de kuracakları iş ile birlikte götüreceklerini tahmin ediyorum. (3) Her iki gruptan çok sayıda kişinin ülkelerine kesin dönüş yapmaya karar vermesi halinde bunlardan bir bölümü burada vatandaşlık elde etmek için satın aldıkları konutlardan süresi dolmuş olanları satacaklardır. Bu eğilim konut piyasasında çok büyük ölçekte olmasa bile fiyat düşüşleri ve kira düşüşlerine yol açabilir. (4) Ülkelerine dönecek olanların sayısına bağlı olarak GSYH’de ortaya çıkabilecek düşüş kişi başına gelirde daha sınırlı bir düşüşe yol açacağını tahmin ediyorum. Çünkü bilindiği gibi bu kişilerden vatandaşlık almamış olanlar kişi başına gelir hesabı yapılırken nüfus içinde sayılmamaktadır. (5) Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde burada yararlandıkları çeşitli yardımlar, destekler, sağlık hizmetleri, ilaçlar vb. için kamu bütçesinden yapılan harcamalar azalacağı için bütçe açığı azalacaktır.  

Hiç kuşkusuz meselenin asıl yansımaları sosyal ve siyasal alanda görülecek. Bu kadar çok sayıda sığınmacı, ülkenin sosyal ve siyasal düzenini olumsuz yönde etkiliyor. Bunu yaşayarak, gözlemleyerek gördük. Ekonomik açıdan olumsuz görünen yanlarına karşılık Türkiye’nin, sığınmacıların ülkelerine dönüşünü teşvik etmek üzere kamu kurumlarından aldıkları yardımları derece derece azaltarak kaldırması gerektiği kanısındayım.”