Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Çarşamba 26 Haziran 2024 12:00

EKMEN: DEDAŞ YARGI SÜRECİNİ BEKLEMEDEN TAZMİNATLARI ÖDEMELİ, ALTYAPIYI İYİLEŞTİRMELİDİR

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Diyarbakır ve Mardin'deki yangın faciasına ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ) yetkililerine sorumlu davranma çağrısında bulundu.

Ekmen: DEDAŞ yargı sürecini beklemeden tazminatları ödemeli, altyapıyı iyileştirmelidir

“Kurban Bayramı'nın ardından acı bir gündemle karşınızdayız” sözleriyle konuşmasına başlayan Ekmen, “Kurban Bayramı'nın ikinci günü Diyarbakır-Çınar ve Mardin-Mazıdağ ilçelerinin komşu köylerinde çıkan yangın sonucunda en az 14 canımızı kaybettik.” ifadesini kullandı. Milletvekili Ekmen, hayati tehlikesi devam eden birçok yaralının yoğun bakımda olduğunu belirtti.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyen Ekmen, bir an önce facianın yaşandığı bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini kaydederek, mağduriyetlerin giderilmesi temennisinde bulundu.

Milletvekili Ekmen, yangının kaynağı üzerine yaşanan tartışmalara dair şunları söyledi:

“Yangının sebebi üzerine çeşitli tartışmalar yaşansa da Diyarbakır'daki meslek odalarının ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilk incelemeleri yangının bir elektrik hattından kaynaklandığını gösteriyor. Aynı bölgede geçen yıl yine elektrik hatlarından çıkan bir yangın nedeniyle zarar meydana gelmiş ve yargı kararıyla DEDAŞ'a ödettirilmişti. Bir başka güvenlik kamerasında, yemyeşil ağaçların olduğu bir bölgede elektrik tellerinin bir anda koparak yangın çıkardığı kaydedildi. Dolayısıyla, evet çiftçiler anız yakıyorlar ve bu doğru değildir. Ancak bu yangının elektrik hatlarından kaynaklanan yangın olduğu neredeyse kesin olarak kabul edilmektedir.”

DEDAŞ'ın bölgedeki hizmetleri ve altyapı sorunlarının uzun zamandır devam ettiğini aktaran Ekmen, 2013 yılından beri bölgenin elektrik sistemi Dicle Elektrik AŞ tarafından karşılandığını ve bu süreçte ciddi sıkıntıların yaşandığını hatırlattı. “DEDAŞ'ın hizmet yetersizlikleri ve altyapı sorunları defalarca dile getirilmiş, ancak yeterli iyileştirme yapılmamıştır.” diyen Ekmen, “Bu yangının da altyapı eksikliklerinden kaynaklandığını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a çağrıda bulunan Ekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bölgenin milletvekilleri ve DEDAŞ yetkilileri ile bir araya gelinerek sorunlara çözüm bulunmalıdır. Dicle Elektrik AŞ'nin altyapı eksiklikleri nedeniyle yaşanan kesintiler ve yüksek faturalar, bölge halkının yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu sorunların acilen çözülmesi ve bölge halkının insanca yaşama hakkına uygun bir şekilde elektrik hizmetlerinden faydalanması sağlanmalıdır.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR