SON DAKİKA
Sigorta Cuma 13 Eylül 2024 02:05

EĞİTİMİN SİGORTASI PROJESİ İLE EĞİTİMLER TAMAMLANDI

Eğitimin Sigortası Öğretmenlerimiz projesiyle köy öğretmenleri mesleki eğitimlerini tamamlayarak yeni döneme hazırlandı. Proje, öğretmenlerin toplumsal etkisini artırmayı ve nitelikli eğitim imkânlarını köylere taşımayı amaçlıyor.

Eğitimin sigortası projesi ile eğitimler tamamlandı

Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği tarafından yürütülen “Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz” projesinde, kadın köy öğretmenleri mesleki gelişim eğitimlerini başarıyla tamamladı. 2018 yılından bu yana devam eden projede, 65 farklı köyden gelen kadın köy öğretmenleri, kapsamlı mesleki gelişim eğitimleriyle yeni eğitim-öğretim yılı için hazır hale geldi.

Proje, öğretmenlerin toplumsal etkisini güçlendirmeyi amaçlıyor ve bu bağlamda toplam 77 il ve 938 köyden 1138 öğretmene birebir destek sunarak büyük bir eğitim ve yardımlaşma ağı oluşturdu. Bu sayede öğretmenler, 30 binden fazla öğrenciye ve 150 binden fazla aile bireyine katkıda bulundu. Projenin temel hedeflerinden biri, öğretmenlerin toplum üzerindeki dönüştürücü gücünü artırmak ve bu gücü daha geniş kitlelere yaymaktır.

Eğitimler, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerinin yanı sıra “Sosyal Etki Yaratan Öğretmen Modülü” gibi çeşitli alanları kapsıyor. Bu modül, öğretmenlerin yerel kalkınmayı destekleyen sosyal fayda odaklı projeler geliştirmelerini teşvik ediyor. Proje kapsamında, akran zorbalığından biyolojik çeşitliliğin korunmasına, kadın sağlığı ve aile planlamasına kadar pek çok alanda toplam 90 proje fikri üretildi. Bu projeler, tohum fonu ve uzman mentorluk desteği ile hayata geçirildi. Böylece, öğretmenler sadece eğitimde değil, aynı zamanda toplumsal gelişim ve iyileşme süreçlerinde de aktif rol oynuyor.

Proje, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın dördüncü maddesi olan “Nitelikli Eğitim”e dair birebir bir etki yaratırken, köylerde öğretmenlerin rolüne ve dönüştürücü gücüne dikkat çekiyor. Eğitmenlerin projeye dahil olmasının ardından elde edilen başarıların daha geniş bir öğretmen ağına sunulması, projenin olumlu etkilerinin ülke geneline yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanması planlanıyor.

Projenin ilk döneminde yer alan öğretmenlerden gelen geri bildirimler, eğitimlerin ne denli etkili olduğunu gösteriyor. Batman'dan Nimet Öğretmen, projenin kendisine kattıklarını şu şekilde ifade ediyor: “Görevimde ilk senem olduğu için çocuklara yetememe duygum çok hakimdi. Çocuklarıma daha iyi imkânlar sunabilmek için projeye katıldım. Fakat bende bu kadar büyük bir değişim yaratacağını beklemiyordum. Stresim azaldı, mesleki yeterlilik hissim arttı. Bunlar sınıfıma da yansıdı ve okuma-yazma oranında bile artış sağladı.”

Hakkari'den Aybüke Öğretmen, projeyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: “Proje ile kendimi daha değerli ve daha verimli hissettim. Köy öğretmenlerini düşünen birileri olduğunu görmek, motivasyonumu çok artırdı. Fark ettim ki ben köy okulunda çalışmaya devam etmek istiyorum. Proje sayesinde, bir sonraki görev yerimde de köy okulu tercih edebilirim çünkü bütün çocuklar iyi eğitim almayı hak ediyor.”

Ağrı'dan Nisa Öğretmen ise proje sonrası yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Köy okulunda olduğum için etrafımda beraber çalışacağım kimse yoktu. Motivasyonum çok düşmüştü. Projeye dahil olduktan sonra, bizler için bir şeyler yapan insanlar olduğunu gördüm. Stresim azaldı. Bu proje benim için bir ‘ev’ gibi, sanki evime geliyorum. Yalnız değilim artık.”

Projenin eğitimleri tamamlayan öğretmenler, yeni dönemde görev yerlerine dönerek, edindikleri bilgi ve becerilerle öğrencilerine daha iyi hizmet sunmayı hedefliyor. “Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz” projesi, öğretmenlerin toplumsal gelişimdeki rolünü vurgulamaya ve köylerde nitelikli eğitim imkanlarını artırmaya devam ediyor.