SON DAKİKA
Eğitim Salı 20 Aralık 2022 21:14

EĞİTİMDEKİ STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ

Yılın ilk 10 ayında 44,4 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine önemli destek sağlayan Hizmet İhracatçıları Birliği, eğitim ihracatındaki payını büyütmek için önemli bir adım attı. Türk Hava Yolları ile yapılan protokol ile uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye ulaşımında büyük indirimler sağlanacak. 2025 yılında 3 milyar dolarlık eğitim ihracatına ulaşmayı amaçlayan HİB, bu anlaşmaya birlikte hedefine daha kolay ulaşmayı planlıyor.

Eğitimdeki stratejik iş birliği

Bu yılın Ocak-Ekim döneminde 76 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştiren ve 44,4 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), bünyesindeki alt sektörlerle birlikte daha fazla değer yaratmaya odaklandı. Bugün 140’tan fazla ülkeden 300 bine yakın uluslararası öğrenci ağırlayan Türkiye, eğitimde en çok uluslararası öğrenci temin eden ilk 5 ülke arasına girmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Hizmet İhracatçıları Birliği ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik bir iş birliğine giderek bir protokol imzaladı.

Yapılan protokol kapsamında; 20 Aralık 2022- 28 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenen biletlemeler ve gerçekleşecek uçuşlar için HİB’e üye eğitim ve öğretim kuruluşları aracılığıyla, Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrencilerin ailelerine ekonomi kabini gidiş-dönüş seyahatlerinde (promosyon sınıflar hariç) yüzde 30 indirim sağlanacak. Bu indirim imkânı, eğitim hizmetleri ihracatının yoğun olduğu İran, Irak, Ürdün, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Somali, Mısır, Sudan, Nijerya, Fas, Cezayir, Cibuti ve Kamerun çıkışlı, gidiş-dönüş uçuşlarda geçerli olacak.

Türk Hava Yolları, 20 Aralık 2022-30 Kasım 2023 tarihleri aralığında düzenlenen biletlemeler ve 20 Aralık 2022-31 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek uçuşlar için HİB’e üye eğitim ve öğretim kuruluşlarına ayrıca bir indirim daha sağlayacak. Buna göre, ilk defa 2022 ve 2023 yıllarında yeni kayıt yaptıracak uluslararası öğrenciler ve 3 aile yakınının, ekonomi kabininde tek yön ve gidiş-dönüş seyahatleri için yüzde 20 indirim yapılacak.

Hedef, uluslararası öğrenci temininde ilk 5 ülke arasına girmek

Törenin açılışında konuşan Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, hizmet ihracatında hedeflere ulaşabilmek için stratejik iş birliklerinin oldukça mühim olduğunu vurguladı. Bu nedenle uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye gelmesi noktasında Türk Hava Yolları’nın gereken desteği sağlayacağını dile getiren Bolat, uygun koşullarda uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye gelmesine doğrudan bir katkı sunacağının altını çizdi.

Türkiye’nin eğitim faaliyetlerinde UNESCO verilerine göre uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer aldığı bilgisini verdi. 2020 yılında 200 bin uluslararası öğrencinin ağırlandığı kaydeden Bolat; “Özellikle pandemi döneminde üniversitelerin yaptığı yoğun çalışmalar sonucu bu rakamın, bu yılın sonunda 300 bine yaklaşacağını öngörüyoruz. Sektörümüzün 2023 yılı hedefi ise 350 bin uluslararası öğrenciyi Türkiye’de ağırlamak. Bugün 140’tan fazla ülkeden öğrenci ağırlayan sektörümüzün uluslararası öğrenci temininde ilk 5 ülke arasına girmesini arzuluyoruz. Uluslararası öğrencilerden elde edilen geliri 2025 yılında 3 milyar dolara, 2030 yılında 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hizmet İhracatçıları Birliği olarak ise, yıl sonu hedefimiz 90 milyar dolara ulaşmak. 2025 yılı için belirlediğimiz 130 milyar dolar ve üzeri ihracat hedefimizi de 2023 yılında yakalayabiliriz. Hedefimiz hizmet sektörü denilince akla gelen ilk üç ülkeden biri olmak.” dedi.

Uluslararası öğrenciler, ticaret elçisi olacak

Eğitim hizmetlerinin mal ihracatına da çok ciddi bir katkısının bulunduğunu aktaran Bolat, şu bilgileri paylaştı; “Türkiye’de üniversiteyi bitiren uluslararası öğrenciler, ülkelerine döndüklerinde bizim elçimiz gibi tanıtımımızı yapıyor. Türkiye’nin gönüllü elçileri olan bu öğrenciler ülkelerinde bürokrat, iş insanı, ticaret uzmanı gibi görevler alabiliyor. Üstelik meslekleri ne olursa olsun Türkiye markasına katkı sağlayacak tanıtımlar yapıyor. Dolayısıyla bu ülkelere ürün gönderen firmalarımızın, mal ihracatçılarımızın da önlerini açıyorlar. Bu noktada, başta Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Gültepe ve diğer birlik başkanlarımızla da istişare halindeyiz.”

THY, eğitim sektörümüzü de uçuracak

Türkiye’nin Bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın desteğinin eğitim sektörü için önemli olduğuna vurgu yapan Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Hizmetleri Komitesi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın; “Ekonomimizin her anlamda lokomotifi olan Türk Hava Yolları’nın sektörümüze de büyük bir ivme kazandıracağından şüphemiz yok. Yaptığımız iş birliği, öğrenci sayısında yakaladığımız artışın hızını artıracaktır. Türk Hava Yolları markasının sektörümüzle yan yana gelmesinin yaratacağı pozitif algı da tanıtım faaliyetlerimize önemli bir katkı sağlayacak. Tabiri caizse Türk Hava Yolları, eğitim sektörümüzü de uçuracak” diye konuştu.

Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin mezun olduktan sonra da Türkiye’ye hem turizm hem de iş amaçlı seyahatlerini devam ettirdiğini söyleyen Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Hizmetleri Komitesi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, şöyle devam etti: “Bu öğrencilerin ülkemizde kurmuş olduğu iletişim ağı sayesinde yaptığı işlerde bizi tercih etmesi olasılığı da daha yüksek. Üstelik ülkemizde eğitim almış öğrencilerin kendi ülkelerinde bakan, büyükelçi gibi kademelere yükselmesi ülke prestijimiz ve marka algımız açısından çok önemli. Savaşlar, hastalıklar nedeniyle gidilemeyen ülkelere bile giderek 30 bin seviyesinde olan uluslararası öğrenci sayısını geçtiğimiz yıl itibarıyla 250 bin seviyesine çıkarmayı başardık. Ayrıca, bizim de bu alana odaklanmamız ve ilk 10’da yer alan ülkemizi ABD, İngiltere, Fransa ve Çin’den sonra 5’nci sıraya taşımamız gerekli.’’