SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 17 Nisan 2025 09:45

EGE BÖLGESİ'NDE YENİ KETEN TOHUMLARI GELİŞTİRİLDİ

İzmir'de, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Ege Bölgesi'nin ilk tescilli liflik keten tohumları olan "Efe35" ve "Cemre35" tanıtıldı.

Ege Bölgesi'nde yeni keten tohumları geliştirildi

Bu tohumlar, kuraklığa dayanıklı olup, yüksek lif ve yağ oranları ile çiftçilere yeni bir alternatif sunuyor. İzmir’deki Döngü Kooperatifi ile yapılan işbirliği ile başlayan projede, Ege Bölgesi’nde keten tarımının yeniden canlandırılması hedefleniyor.

2020 yılında başlatılan proje kapsamında, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları, Anadolu'nun geleneksel keten genotipleri üzerinde ıslah çalışmaları gerçekleştirdi. Kars’ın Sarıkamış ve Kocaeli’nin Kandıra ilçelerinden alınan keten genleri ile yapılan çalışmalar sonucunda, Ege Bölgesi’nde yetişebilecek, kuraklığa dayanıklı ve verimli tohumlar geliştirildi. Geliştirilen "Efe35" ve "Cemre35" adlı keten tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendi.

İlk kez Menemen ve Tire ilçelerinde 14 dönüm arazide ekimi yapılan bu tohumların hasadı, mayıs ayında yapılacak. Enstitü yetkilileri, bu türün sulama ihtiyacı olmadan, doğal yağışlarla yetişebildiğini ve çiftçilere maliyet açısından büyük avantaj sağladığını belirtti.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yağlı Tohumlar Şube Şefi Dr. Ayşegül Altunok Memiş, yeni geliştirilen keten tohumlarının çiftçilere alternatif ürün sunduğunu belirtti. Keten, hem lif hem de tohum üretimi sağlayarak, sapları ve kalıntılarıyla hayvan beslemesi ve sanayi ürünlerinde kullanılabiliyor. Tohumların verimi ise dekara 150-180 kilogram arasında değişiyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR