Dolar $
33.91
%-0.49 -0.16
Euro €
37.53
%-0.31 -0.12
Sterlin £
44.58
%-0.39 -0.17
Çeyrek Altın
4459.75
%-0.48 -21.26
SON DAKİKA
SAĞLIK Pazartesi 02 Eylül 2024 15:20

"EBEVEYNLİK RUH SAĞLIĞINA ZARAR VEREBİLİR"

ABD Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Vivek Murthy, ebeveynliğin ruh sağlığına zarar verebileceği uyarısında bulundu.

ABD Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sağlık dairesi tarafından yayımlanan raporda, kendisi de baba olan Murty, ebeveynliğin hem kendisi hem de başkaları için ne kadar zorlayıcı olduğunu vurguladı. Murthy, ebeveynliği "hem zor hem de en ödüllendirici bir görev" olarak niteledi.

Murthy, ebeveynlerin yaşadığı stresin çocuklara aktarıldığını ve bu durumun aileleri ve toplumu etkilediğini ifade etti. Ebeveynlerin yüzde 41’inin çoğu gün işlevlerini yerine getiremeyecek kadar stresli olduğunu, yüzde 48’inin ise çocuksuz yetişkinlere kıyasla daha fazla stresli olduğunu belirtti.

Vivek Murthy, ebeveynlerin sosyal medya, gençlerin ruh sağlığı krizleri ve yalnızlık salgını gibi eski nesillerin bilmediği zorluklarla da karşılaştığını savundu. ABD Sağlık Dairesi, Mayıs ayında sosyal medyanın gençler üzerindeki etkilerine ilişkin uyarı notlarının zorunlu hale getirilmesini de tavsiye etmişti.

Louisiana, Arkansas, Teksas ve Utah'tan sonra Georgia da 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarında hesap açabilmesi için ebeveyn izni ibraz edilmesini zorunlu hale getiren yasa tasarısını Cuma günü onayladı.

ABD Sağlık Dairesi ayrıca, ebeveynler arasında suçluluk ve utanç duygularının yaygın olduğunu, bunun da stresi arttırarak daha fazla suçluluğun hissedildiği bir kısır döngü yarattığını belirtti.

Murthy, ebeveynlerin desteklenmesi için politika değişiklikleri ve toplum programlarının gerekli olduğunu vurguladı. Hasta çocuklar için işten izin alma, uygun fiyatlı çocuk bakımı ve ruh sağlığı kaynaklarına erişim gibi çözümler önerdi. Ayrıca ebeveynlikle ilgili kültürel normların da değişmesi gerektiğini söyledi.

"Çocuk yetiştirmek, ücretli işlerden daha az değerli değil, toplumun geleceği açısından olağanüstü bir değere sahip bir iştir," diyen Murthy, ebeveynlerin karşılaştıkları zorluklar hakkında daha açık konuşmaları ve desteklenmeleri gerektiğini belirtti. “Çocuklarımıza bakan kişilerin sağlığı ve esenliği de bizim için önemli olmalıdır” diye ekledi.

Tavsiye kararında, ABD'de 18 yaş altı çocuklarla yaşayan yaklaşık 63 milyon ebeveynin yanı sıra milyonlarca ebeveyn olmayan bakıcının da bulunduğu belirtiliyor.

Ücretli doğum izni konusunda diğer gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde olan Amerika’da doğum iznini garanti eden tek federal yasa, yalnızca belirli çalışanlar için geçerli olan ve kısa adı FMLA olan, Aile ve Tıbbi İzin Yasası. Bu yasa çalışana doğum veya evlat edinme sonrası 12 haftaya kadar iş güvencesi sağlıyor.

Ancak, FMLA, bu süre zarfında ücret ödenmesini zorunlu kılmıyor; sadece izinden döndüğünüzde işinizin korunmasını ve izniniz nedeniyle cezalandırılmamanızı garanti ediyor. ABD’de federal olarak okul öncesi ücretsiz eğitim ve kreş imkanları da sağlanmıyor.