Dolar $
33.01
%0.2 0.06
Euro €
35.75
%-0.15 -0.05
Sterlin £
42.36
%-0.12 -0.05
Çeyrek Altın
4143.01
%-0.05 -1.85
SON DAKİKA
Cansu AKARCA | Teknoloji Pazartesi 29 Temmuz 2024 13:04

DÜNYANIN İLK TRAFİK RADAR SİSTEMİ TRAFİDAR, CUBE INCUBATİON'DA HAYATA GEÇTİ

Teknopark İstanbul'un kuluçka merkezi Cube Incubation, Cumhurbaşkanlığının çağrısıyla yurt dışındaki işlerini bırakıp Radarsan'ı kurarak yerli ve milli yüksek teknoloji çözümleri üreten profesyonellerin başarılarına ışık tutuyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılacak olan dünyanın ilk trafik radar sistemi Trafidar, Cube Incubation'da hayata geçti.

Dünyanın ilk trafik radar sistemi Trafidar, Cube Incubation'da hayata geçti

Teknopark İstanbul bünyesinde yer alan Türkiye'nin ilk ve en büyük, dünyanın ise sayılı kuluçka merkezi Cube Incubation’da, ülkemiz için farklı alanlarda stratejik öneme sahip pek çok proje geliştiriliyor. 2014 yılında Cube Incubation’da faaliyetlerine başlayan Radarsan, bu başarılı girişimlerin başında geliyor. Radarsan’ın kurucu ortakları, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nın davetiyle yurt dışındaki profesyonel işlerini bırakarak Teknopark İstanbul’da, uzaktan algılama teknolojileri konusunda uzmanlaşmış bir yüksek teknoloji girişimi olan Radarsan’ı kurdu. Radarsan’ın ana faaliyet alanını; Sensör füzyonu, Radar ve Yapay Zeka(Derin Öğrenim) projeleri oluşturuyor. Şirket ayrıca "Sense.Know.Act" sloganıyla katma değerli, ihracata yönelik Ar-Ge projeleri üzerine çalışıyor. 

Teknopark İstanbul’un Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan yararlanan Radarsan, 2022 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı kuruluşu olan Savunma Sanayi Teknolojileri (SSTEK) A.Ş tarafından geliştirdiği yüksek teknolojiler ile yatırım yapılmaya değer görülerek iştirak oldu.

Dünyanın ilk doğuştan yapay zeka tabanlı trafik radar sistemi: Trafidar 

Radarsan’daki çalışmaları hakkında bilgi veren Radarsan Genel Müdürü Serhat Doğan, “Yerli ve milli imkanlarla tasarladığımız dünyanın ilk doğuştan yapay zeka tabanlı trafik radar sistemi olan Trafidar, odak ürünümüz. Radarsan’ın 10 yıllık Ar&Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği Yapay Zeka Platformu’nun en önemli ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Trafidar, Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ortak projelendirilmesi çerçevesinde sahadaki kullanıcı ihtiyacına binaen geliştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılacak olan bu sistem, teknik istekler dokümanı ile tanımlanan yüksek doğruluk oranlarıyla karayollarında gece-gündüz ve hava koşullarından bağımsız olarak dört şeride kadar olan araçların hızını, plakasını, markasını, modelini, tipini, konumunu ve rengini tespit ederek PolNet'e iletiyor.” dedi.

Mobil Araç / Olay Algılama Sistemi : ManPro 

Serhat Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Geliştirilen yapay zeka platformunun bir başka stratejik ürünü ise ManPro’dur. ManPro İHA’ların kırsalda yaptığı fonksiyonun bir benzerini şehir merkezlerinde yaparak terörle mücadele, istihbarat, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede kullanılmaktadır. 

Dijital Üretim Otonom Kalite Kontrol Sistemi : CoVision 

Doğan, “Savunma sanayi, otomotiv ve endüstride seri üretim hatlarında dijitalleşme ve kalite kontrol yapan kendi alanının öncü sistemi sayılabilecek CoVision ise otonom ve uzaktan algılama yöntemleriyle derin öğrenim yapay zeka görüntü işleme teknikleri kullanılarak geliştiriliyor. CoVision, insan gözüyle yapılan tüm kontrolü otonom hale getirerek ölümcül kazalara neden olabilecek üretim kaynaklı hataları önleyerek kalite kontrol süreçlerini hızlandırıyor, maliyetin düşmesini sağlıyor. Dünyanın en iyi üretim sistemi olarak adlandırılan Toyota Üretim Sisteminde 2018 yılı itibarıyla araçların üretim kalitesi CoVision’a emanet. Radarsan, sivil sektörde edindiği bu tecrübeyi halihazırda başladığı Savunma Sanayii üretimlerine aktararak üretim kaynaklı hataları fabrika içerisinde yakalayarak güvenlik güçlerine sahadaki ihtiyaç durumunda en iyi koşulda çalışan sistemleri göndermeyi, Yapay Zeka tabanlı insandan bağımsız karar metodlarıyla parça özelinde kanıta dayalı izlenebilirlik sistemi kurmayı, projelerdeki en büyük maliyet kalemlerinden biri olan Entegre Lojistik Destek (ELD) maliyetini minimize etmeyi, ihracatta Made in Türkiye algısına kaliteli ürünün müşteriye gitmesini sağlayarak pozitif katkı sağlamayı hedeflemektedir.” dedi.

“Beyin göçünü tersine çevirmeye çalışıyoruz”

Ülkemizde yetişmiş, değerli birikimlere sahip profesyonellerin yurt dışı yerine ülkemizin geleceği için çalışmalarını önemsediklerini vurgulayan Teknopark İstanbul Genel Müdürü M. Fatih Özsoy, “Bilim ve teknoloji alanında yetişmiş insanlarımızın ülkemizde çalışmalarını rahatlıkla sürdürebilmelerinin sağlanmasını, geleceğe yönelik kritik adımlardan biri olarak görüyoruz. Türkiye’nin beyin göçünü önleyecek altyapıları oluşturmada teknoparklar büyük sorumluluklar üstleniyor. Beyin göçünü tersine çevirmek için gayret gösteriyoruz. Radarsan’ın kıymetli kurucularının Cumhurbaşkanlığımızın davetine icabet ederek ülkemizde çalışmalara başlaması ve Teknopark İstanbul’da büyük başarılara imza atmalarından mutluluk ve gurur duyuyoruz. Kendileri, çalışmaları ve bu yaklaşımlarıyla başarılı girişimcilerimiz ve gençlerimiz için iyi bir rol model olmaktadır. Ülkemizin rekabet gücünü artıracak yeni projelerini heyecanla bekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.  

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR