SÖZLEŞMELİ TARIM İLE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK
Buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un'un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Gürsel Erbap, Doruk Tohumculuk bünyesi altında sözleşmeli ekim projesi ve alım garantili yapı sayesinde, başta buğday olmak üzere; hububat ve yağlı tohumda kuraklığa dayanıklı, yüksek verimli çeşitlerin üretimine destek verdiklerini belirterek dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini açıkladı
Çağlar ÇAĞATAY
Dünyamız 8 milyara ulaşan nüfusu, ekilebilir alanların günden güne azalması ve ciddi boyutlara ulaşan, küresel ısınmaya bağlı kuraklık sebebiyle tehlikeli bir gıda krizinin eşiğinde… Türkiye’de ise özellikle mevsim normallerinin çok altında yağış alınması sebebiyle, tehlike çanları çalıyor. Türkiye’nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, Doruk Tohumculuk bünyesi altında sözleşmeli ekim projesi ve alım garantili yapı sayesinde, başta buğday olmak üzere; hububat ve yağlı tohumda kuraklığa dayanıklı, yüksek verimli çeşitlerin üretimine destek verdiklerini belirterek dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Doruk Un tarımsal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, Türkiye ve dünya pazarlarına sunulması konusunda çiftçi, kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak, tarladan sofraya değer zinciri oluşturuyor. Aynı zamanda şirket, çevresel faktörlerle birlikte tehlike alarmları veren gıda krizine karşı sürdürülebilir tarım uygulamalarına yöneliyor.
Nisan ayında yazlık ekimlere başlıyor
Türkiye’de sulanabilen alanların azlığı, kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilememesi ve sürdürülebilir tarım çalışmalarının istenen seviyede olmaması sebebiyle gündeme gelen gıda krizine dikkat çeken Erbap, “Doruk Tohumculuk bünyesinde yatırımlarımızı tamamladık. Nisan 2023’de yazlık ekimlerle, denemelere başlıyoruz. Sertifikalı tohumculuk projesi ile kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirerek, çiftçiye destek olacağız. Alım garantili yapı sayesinde, üretime destek vererek; dışa bağımlılığı azaltıp, Türkiye’de üretilen ürünlerle; katma değerli ihracat hedefliyoruz” dedi.
“Sürdürülebilir gıda tedariki savunma kadar önemli”
Erbap şunları söyledi: “Bugün devam eden meteorolojik kuraklık, kısa zaman içinde ‘’zirai kuraklık’’ boyutuna ulaşırsa ekili alanlardaki buğdaylarda, çok ciddi boyutta verim kaybı yaşanır. Zirai kuraklık devam ederse 2023 hasat yılında, yaklaşık yüzde 30-40 verim kaybı yaşanır, bunun sonucunda büyük emek ve maliyetlerle kazanılan dünya un pazarındaki liderliğimizi kaybedebiliriz. Gelecek nesillere sürdürülebilir gıda tedariki savunma sanayi kadar önemli bir konu olan gıda güvenliğinin, temellerinin atılmasıyla sağlanabilir. Bu nedenle tarımsal desteklerin arttırılması, toprakların ölçek ekonomisine uygun birleştirilmesi, akıllı tarım ve tarıma dayalı sanayinin birlikte planlanması gerekiyor. Kentleri, tarıma uygun hale getiremeyeceğimize göre köyleri, tarımsal sanayi ile buluşturmak yerinde bir karar olacak. Kentlere yakın alanlarda tarım alanları oluşturarak; lojistik avantajı sağlamak ve kentlere göçü tersine çevirmek, bu alanda atılacak en önemli adımlar arasında.”
Yıllık 350 bin ton un üretiyor
Teknolojik tarımsal verileri ve Ar-Ge çalışmalarını çiftçilerle buluşturan Doruk Un, tohum, ekim, ilaçlama, gübre ve hasat aşamalarında oluşabilecek kayıpları tespit ederek, çözüm önerileri sunuyor. Türkiye un ihracatında önemli bir yeri olan Doruk Un, yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 20 bin metrekare ileri teknoloji tesisi ve her geçen yıl genişleyen satış & dağıtım ağı ile büyümesini sürdürüyor. Doruk Un, 5 yıllık projeksiyonda perakende başta olmak üzere tarım ve tohumculuk, noodle ve makarna, yem ve yem hammaddeleri alanında gerçekleştirmeyi planladığı 1.1 milyar TL yatırımla un ve unlu mamüllerde yüzde 200 üzerinde, diğer yatırım ve iş kollarıyla birlikte yüzde 400’ün üzerinde büyüme hedefliyor. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki 41 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, kaliteli ürün ve hizmet yaklaşımı ile üretimden depolamaya, lojistikten özel ürüne, güçlü bir entegre yapılanmaya sahip. Şirket, evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar, geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel, ürünler geliştiriyor.