DOLAR'DA PASKALYA ETKİSİ
Dolar/TL küresel piyasalarda Paskalya tatilinin hacimleri azaltmasının da etkisiyle bugün 5.80 civarında dar bantta bir seyir izledi.
Birçok küresel finansal piyasa Paskalya tatili dolayısıyla bugün kapalı. Para piyasaları açık kalmaya devam ediyor ancak işlem hacmi oldukça düşük.
Piyasalarda Merkez Bankası rezervlerine yönelik belirsizlik ve bu belirsizliğin TL üzerindeki etkisi sürüyor.
Bankacılar, kamuya açık verilerden yaptıkları hesaplamalara göre TCMB net rezervinin sene başından beri belirgin şekilde artması gerektiğini; ancak bu dönemde swap işlemlerine rağmen düşüş olduğunu, bunu "anlamlandıramadıklarını" belirtiyor.
Bankacılar swap işlemlerinin muhasebeleştirilme usulüne ilişkin bir soru işareti taşımıyor, swap işleminin net rezerve eklenmesini de tek başına "rahatsız edici" görmüyor.
Swap da dahil ilgili tutarların rezervlerden düşerek rezerv değerlendirmesi yapılabileceğine dikkat çeken bankacılar, yılbaşından bugüne uygulamaların rezerv artışını beraberinde getirmesi yönünde hesaplama yapmalarına rağmen rezervlerde swap hariç tutulduğunda düşüş yaşanmasını "izaha muhtaç" olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB'den bilgilendirme istiyorlar.
Dolar/TL bu hafta içinde Çin verileri ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalması ve İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının da desteğiyle 5.7100'a kadar gerilemişti.
Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve dün rezervlere yönelik endişelerle yeniden 5.8504'e kadar yükseldi. Dolar/TL bu seviyeyi 23 Ekim'den beri gün içinde ilk kez gördü.
Dolar/TL bu sabah ise güne 5.82 civarında başladıktan sonra saat 1727'de 5.8090/5.8137 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 6.1703/6.1780, euro/TL 6.5374/6.5493 seviyesindeydi.
İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.
Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB'nin net rezervlerindeki gerileme de eklenmişti.
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi önceki dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.63 valörde son işlem yüzde 17.70 oldu. Bugün spot kapanış anlamlı değişim göstermeyerek yüzde 17.79 oldu.
İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21.42 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 21.50 valörde saat 1727 itibarıyla son işlem yüzde 20.90 oldu.