SON DAKİKA
EKONOMİ Pazartesi 27 Temmuz 2020 09:18

DOLAR - TL DAR BANTTA

Dolar/TL 2019'dan beri 100 milyar doları aşan kamunun döviz arzının da desteğiyle 6.85 etrafında oldukça dar bir bantta seyrederken, euro/TL ise Ağustos 2018'den beri ilk kez 8 seviyesini aştı.

Dolar - TL dar bantta

İç piyasada bugün TCMB'nin açıklayacağı Temmuz ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği kabine toplantısı takip ediliyor.

Öte yandan iç piyasada Borsa İstanbul endekslerinden iki sıfır atılması izlenecek.

Dış piyasalarda ise riskten kaçışı tetikleyen ABD ve Çin'in karşılıklı olarak birbirlerinin konsolosluklarını kapatmalarının yarattığı gerginlik takip ediliyor.

Altın, ABD-Çin geriliminin ardından en son 2011 Eylül'ünde ulaştığı zirveyi geçerek %1 yükselişle 1,920.9 dolar ile rekor kırdı.

Dolar, ABD'de yeniden artan koronavirüs vakalarının ekonomik toparlanmayı bozacağı konusundaki endişelere, ABD ve Çin arasındaki artan diplomatik gerilimin yarattığı kaygıların da eklenmesiyle haftaya baskı altında girdi.

Dolar, sabahki işlemlerde yen karşısında 4 ayın dip seviyesine görürken, euro dolar karşısında 22 ayın zirvesini görerek 1.1699 dolara çıktı.

Dolardaki düşüş, Avrupa hükümetlerinin koronavirüs mali kurtarma paketi konusunda anlaşmalarıyla euronun değerinin tekrardan geniş ölçekli olarak kıymetlendirilmeye başlaması ve ABD istihdam piyasasındaki toparlanmada çatlakların oluşmasıyla aynı zamana denk geldi.

Geçen hafta başında 7.75'in altında olan euro/TL Ağustos 2018'den beri ilk kez 8 seviyesinin üzerine çıkarak 8.2 civarındaki tarihi zirvesine yaklaştı.

Dolar/TL bir aydan daha uzun süredir 6.85 etrafında oldukça dar bantta neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor https://tmsnrt.rs/3gV0K5o. Bu seyirde kamunun 100 milyar doları aşan döviz arzı belirleyici konumda. Dolar/TL saat 0850'de 6.8435/6.8475 seviyesinden işlem görürken; sepet bazında TL 7.4249/7.4307, euro/TL 8.0083/8.0140 seviyesinde bulunuyor.

Reuters'ta Temmuz ortasında yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere, TL'nin istikrarlı ve rekabetçi bir seyir izlemesi Türkiye'nin yeni ekonomi politikasının temel hedeflerinden biri haline gelirken, Merkez Bankası rezervlerinden yapılan döviz satışlarına son dönemde kamu bankalarının kendi bilançolarından yaptıkları satışlar da eklendi.

Kamu bankalarının geçen yıl Aralık ortasında neredeyse sıfır olan net döviz açık pozisyonları Haziran'dan itibaren belirgin artış göstererek 10 Temmuz itibarıyla 9.7 milyar dolara yükseldi. 17 Temmuz'da ise tutar sınırlı düşüşle 9 milyar doların altına indi. TCMB ile birlikte bakıldığında Türkiye'nin 2019 başından bu yana piyasalara müdahaleyi de içeren toplam döviz arzı da 100 milyar doları aşmış durumda.

Bankacılar ayrıca geçen hafta TCMB'nin uzun bir aradan sonra VİOP'ta vadeli döviz kontratlarında tekrar işlem yaptığına da dikkat çekiyorlar. İşlem tutarı oldukça sınırlı kalsa da süreç piyasada yakından izleniyor.

Öte yandan geçen hafta piyasada takip edilen bir diğer konu da BDDK'ınn bankalara spot piyasada dolar almak yerine vadeli işlemler piyasasında işlem yapmalarını tavsiyesi de takip edildi.

Piyasalarda Yunanistan ile gerilim ve Libya süreci de yakından izlenen konular arasında.

Öte yandan Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin B+ olan kredi notunu teyit etti, görünümü "durağan" olarak belirledi.

CDS YENİDEN 500 BP'NİN ALTINDA

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise koronavirüsle birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü. Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta başında 500 puanın altına gerilemişti. CDS bu sabah ise 491/501 seviyesinde güne başladı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü işlem gerçekleşmedi.