DOLAR SİNYAL VERDİ
ABD'de vaka sayılarının artmasıyla birlikte önemli paralar karşısında sert düşen dolar dünyanın en büyük ekonomisine virüsün kontrol altına alınması için uyarı sinyali veriyor
Dolar göstergesi Mart'ta tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 10 değer kaybetti. ABD'de koronavirüse vakalarında kontrolün kaybedilmesiyle birlikte düşüş son haftalarda hızlandı. Kayıpların büyük bir kısmının New York işlem saatleri içerisinde olması satışların yurt içi yatırımcılardan geldiğini işaret ediyor.
Yatırımcılar ABD'nin güçlü duruşuna yönelik beklentilerini kaybediyorlar. Bu durum doların üstünlüğüne ilişkin soruları yeniden gündeme getiriyor.
Pandeminin başında dolar, virüs Avrupa'yı kasıp kavururken yatırımcıların güvenli varlık arayışıyla Hazine tahvilleri gibi ABD varlıklarına yönelmesiyle güçlü bir yükseliş sergiledi. Ancak vaka sayısının patlama yapmasının ardından ABD'nin tepkisinin etkisiz kalması dolar için dönüm noktası oldu. Pandeminin, faizler ve büyümenin yıllar boyunca düşük kalabileceği ABD ekonomisine verdiği hasara ilişkin endişeler arttı.
Eurizon SLJ Capital Ltd.'den Stephen Jen, "İnsanların çaresizce beklediği şey virüsün kontrol edildiğine yönelik iyi haberler. Dövizdeki pozisyonlanma esas itibarıyla virüsün göreceli olarak nasıl kontrol edildiğine dayalı bir pozisyonlanma, söz konusu ekonomilerin temel durumlarını yansıtmıyor." dedi.
ABD hükümetinin, Euro Bölgesi'nde kaydedilen ilerlemeyle çelişen pandemi mücadelesi artık doların yönünün ana belirleyicisi oldu. Pandemi gelişmeleri doların seyrinde büyüme ve para politikası gibi geleneksel dinamiklere göre daha etkili.
Doların kayıplarının genellikle ABD işlem saatlerinde olması, yatırımcıların en son enfeksiyon rakamlarının ardından sattığını gösteriyor. Şimdiyse spekülatörler, dolarda Mayıs 2018'den bu yana en fazla kısa pozisyonu almış durumda.