DOLAR ARTTI, BORSA DÜŞTÜ
Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimini iptal ederek tekrarlanması kararını alması TL cinsi varlıklarda sert satışlara neden oldu.
Dolar/TL 5 Ekim'den bu yana en yüksek olan 6.20'ye kadar yükselirken, Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi yüzde 2'nin üzerinde düşüşle açıldı. Gösterge 10 yıllık tahvil faizinde de sert yükseliş gözlendi.
YSK bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bunun da seçim sonucuna etkisinin olması nedeniyle 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçiminin iptaliyle 23 Haziran'da yenilenmesine karar verdi.
Analistler ekonomi ve piyasalar açısından iki ay daha kayıp dönem olacağını, 31 Mart sonrası söz verilen reform uygulamalarının gecikeceğini belirtirken, sürecin Türkiye'deki demokrasi algısına da zarar verdiğine dikkat çekiyor.
Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash, dün yazdığı notta, "Türkiye için benzeri görülmemiş - ve hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye'deki demokrasi algıları açısından zarar verici. Bu, Türkiye piyasalarını ve ekonomiyi seçimlerin yeniden yapılacağı dönemde korunmasız bırakıyor. AKP ekonomi yönetiminin 31 Mart'ta yapılan seçimin ardından çok ihtiyaç duyulan politika normalleşmesi sözünü verdiğini hatırlayın. Şimdi iki ay daha belirsizlik ve makro istikrar için potansiyel riskler olacak" dedi.
S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervleri ve ısınan ticaret savaşları gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.
Bankacılar önümüzdeki dönemde harcamalar ve bütçe üzerindeki baskının artacağını, özel sektörde yatırım ve harcamaların durmasıyla vergi gelirlerinin de düşeceğini belirterek, bütçe açığının artmasıyla Hazine'nin de daha fazla borçlanmak durumunda kalacağını belirtiyor.
UniCredit gelişmekte olan piyasalar FX stratejisti Kiran Kowshik, TL'deki hareketin seçimin iptal edilmesinden kaynaklandığını ve hukukun üstünlüğü konusunun piyasalarda yakından izlendiğini söyleyerek, "Rezervlerin azaldığı da ortada ve Türkiye'nin IMF gibi dış çıpalar olmadan mevcut zorlukları nasıl aşabileceğine yönelik soru işaretleri bulunuyor" dedi.
Türkiye'nin rezervlerinin yeterliliği ve dış borçlarını ödeyebilme yetisine yönelik endişelerin bulunduğunu söyleyen Kowshik, daha önce seçimin iptal edilebileceği endişesi dahil birçok faktör nedeniyle negatif olan TL'deki görünümünün son seçim kararının ardından değişmeyeceğini belirtti.
Bir aydan fazla süre önce yapılan seçimlerin hala sonuçlanmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında kalan TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyordu. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı 31 Mart seçiminden bu yana yüzde 10'u, yılbaşından bu yana ise yüzde 14'ü aştı.
Dolar/TL saat 1626'da 6.1398/6.1430, sepet bazında TL 6.5016/6.5064, euro/TL 6.8694/6.8724 seviyesinde bulunuyor.
Tahvil bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 19.79 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bugün yüzde 20.80'e yükseldikten sonra saat 1628'de yüzde 20.64 seviyesinde.
BIST-100 endeksi yüzde 2.35 düşüşle açılmasının ardından saat 1622'de yüzde 1.59 düşüşle 91,503 puandan hareket ediyor. Yüzde 3.43 ekside açılan bankacılık endeksi ise aynı saatte yüzde 2.58 düşüşte. Açılışın ardından 90,698 puana kadar gerileyen endeks böylece 8 Ocak'ta kapanıştaki seviye olan 90,696 seviyesine kadar inmiş oldu.