Dolar $
32.9
%0.17 0.05
Euro €
35.23
%-0.05 -0.01
Sterlin £
41.63
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
4028.89
%0.67 26.32
SON DAKİKA
Şafak GÜVEN | Teknoloji Pazartesi 24 Haziran 2024 20:38

DOĞUŞ TEKNOLOJİ, ÜRETKEN YAPAY ZEKA KULLANARAK SINAV SÜREÇLERİNİ DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN AWS İLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR

Bir Amazon.com şirketi (NASDAQ: AMZN) olan Amazon Web Services (AWS), ondan fazla sektörde, pek çok firmaya hizmet veren, müşteri odaklı, ihtiyaca yönelik çözümler sunan, aynı zamanda bir Ar-Ge merkezi de bulunan teknoloji şirketi Doğuş Teknoloji'nin Doğuş Otomotiv Dijital Dönüşüm ekibiyle birlikte, Doğuş Otomotiv DİM (Değer ve İlgi Merkezi) Sınav Modülü için bulut sağlayıcısı olarak AWS'i tercih ettiğini duyurdu. AWS yapay zekâ servislerini kullanarak geliştirilen üretken yapay zekâ destekli modül için 2 günlük süreçler, 3 dakikaya düşürüldü.

Doğuş Teknoloji, üretken yapay zeka kullanarak sınav süreçlerini dönüştürmek için AWS ile iş birliği yapıyor

2018 yılından bu yana AWS’in bulut altyapısı ve servislerini kullanan Doğuş Teknoloji, Doğuş Otomotiv bünyesindeki DİM (Değer ve İlgi Merkezi) iletişim merkezinin ortaya koyduğu fikir doğrultusunda, müşteri temsilcilerine periyodik olarak uygulanan sınavların hem sorularını hazırlayabilen hem de sınavları açıklanabilir bir şekilde puanlayarak değerlendirebilen DİM Sınav Modülü için AWS ile çalıştı. Yaratıcı insan gücüne sahip, ilgili teknoloji trendlerini yakından takip ederek değer odaklı sürdürülebilir ürün ve çözümlere odaklanan Doğuş Otomotiv bünyesinde bulunan Dijital Dönüşüm ekipleri ve Doğuş Teknoloji ile DİM iletişim merkezi eğitmenlerinin sınav hazırlama ve değerlendirme süreçlerini optimize etmek için süreci üretken yapay zekâ tabanlı bir yapıya uyarladı. Geliştirme aşamaları bir aya yakın bir sürede tamamlanan ve yaklaşık iki ayda kullanıma sunulan sınav modülü ile öncesinde eğitmenler tarafından hazırlanan sorular, yapay zekâ desteğiyle artık sınav modülü tarafından hazırlanıp değerlendiriliyor. 

 

AWS Bedrock ile iş süreçleri üç dakikaya düşürülüyor

Geliştirdiği veri odaklı teknolojiler ve yapay zekâ çözümleriyle dikkat çeken Doğuş Teknoloji, müşteri gereksinimleri için özel olarak veri stratejileri geliştiriyor. Açık kaynak veya sektör lideri teknoloji sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak veri analitiği altyapıları oluşturan ve yapay zekâ ile makine öğrenimi projelerini hayata geçiren Doğuş Teknoloji, Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing) alanında kullanılan ve büyük miktarda metin verisiyle eğitilen yapay zekâ modelleri olan Geniş Dil Modelleri (Large Language Model – LLM) arasından iş senaryolarına en uygun modeli seçebilmek için temel modellerin API ile kullanılabilmesini sağlayan Amazon Bedrock servisini kullandı. Altyapı modelleriyle yapay zekâ ve üretken yapay zekâ uygulamalarını geliştirmenin ve ölçeklendirmenin en kolay yolunu sunan Amazon Bedrock ile çok çeşitli modelleri hızlı bir şekilde uygulayabilen Doğuş Teknoloji, bu alanda zamandan tasarruf etti. Buna ek olarak, Amazon Bedrock platformu, sağladığı yönlendirici bilgiler ve uygulama örnekleriyle de uygulama geliştirme alanında önemli kolaylıklar sağladı. 

 

Üretken yapay zekâ (Generative AI) teknolojilerini kullanmak üzere Amazon Bedrock’u aktif bir şekilde kullanmaya başlayan Doğuş Teknoloji, Doğuş Otomotiv DİM Sınav Modülünü geliştirirken, bir uygulamada kullanmaya karar vermeden önce farklı model ve yapılandırmalarda nasıl sonuç alınacağının deneyimlenmesine fırsat sunan Amazon Bedrock ‘Playgrounds’dan da faydalandı. Buna ek olarak API (Uygulama Programlama Arabirimi) desteğiyle sınav modülü geliştirildi. 

 

AWS üretken yapay zeka araçlarının kullanılması, sınav modülünün hayata geçirilmesi sürecinde Doğuş Teknoloji’nin iş gücü verimliliğinin artmasını sağladı. Amazon Bedrock servisi ile geliştirilen sınav modülü ile iki insan ve iki gün gerektiren sınav hazırlama süreci yaklaşık olarak üç dakikaya düşürüldü. Sınav değerlendirme süreci ise bir günden, dört dakikaya kadar düştü. Bunlara ek, daha önce yapılan son iki sınavın sorularına benzemeyen sorular üretilmesi de sağlandı. Bu sayede DİM Sınav Modülü ile iletişim merkezi çalışanlarına, farklı tipte, özgün ve yaratıcı sorular sorulabiliyor ve açık uçlu sınav sorularının değerlendirme sürecinde alınan puanların nedenleri de açıklanabiliyor. 

 

Projenin, operasyonlarına önemli bir değer kattığını paylaşan Doğuş OtomotivCDO’su Koray Bebekoğlu, “Teknoloji yatırımlarımız sayesinde hem şirket içinde hem de müşterilerimiz özelinde değerli çıktılar sağlıyoruz. Yapay zekâ alanında ortaya konan bu önemli proje, hızlı bir biçimde hayata geçti ve hedeflerimiz doğrultusunda yüksek başarı oranıyla tamamlandı. Proje, Doğuş Otomotiv’in insanı odağına alan vizyonunu da güçlü biçimde destekliyor. Yeni teknoloji yatırımları genelde sadece müşteri memnuniyeti odaklı olabiliyor ama biz her zaman çalışan gelişimi ve memnuniyetini de ön plana alarak ilerliyoruz. Bu proje özelindeki üretken zekâ desteği ile oluşturulmuş sınav modülü sayesinde ekip arkadaşlarımızın 2 gün süren sınav hazırlama ve okuma süreçlerini 3 dakikaya düşürerek operasyonel yükünü azaltıyor ve daha değer katan ve stratejik işlere odaklanma konusunda zaman yaratıyoruz” dedi.

 

Doğuş Teknoloji CDO’su Özcan Çavuş konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Doğuş Teknoloji, sahip olduğu bilgi birikimi, tecrübe ve teknoloji portföyü ile kendisini, yapay zekanın da içinde olduğu bir çözüm şirketi olarak tanımlıyor. Doğru alanlarda doğru trendleri takip ederek müşterilerimize doğru çözümler geliştirmek ana hedefimiz. Yapay zekâ, bu alandaki çalışmalarımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. Günümüzde yapay zekâ destekli yönetim, değerlendirme ve sürdürülebilirlik servisleri öne çıkıyor. Bu alanda da en yeni nesil teknolojiler ve güçlü iş ortaklıklarımız var. Bu sayede yapay zekâ alanındaki gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve en son yenilikleri müşterilerimize çözüm paketlerimiz içinde sunabiliyoruz. Doğuş Teknoloji dijitalleşme stratejileri kapsamında süreçlerin otomasyonunu sağlarken, müşterilerinin veri süreçlerini baştan sona yönetebilmesi vizyonuyla hareket ediyor. Örneğin; geliştirdiğimiz veri yönetim platformu D-board, işletmelere verilerini sürekli izlemesine imkân veriyor. Yapay zekâ aracılığıyla farklı sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda veriler düzenleniyor ve veri tahmini analizine hazır hale getiriliyor. Bu paralelde önemli iş ortaklıklarımızdan birini AWS ile sürdürüyoruz. AWS’nin sağladığı güçlü altyapılar üzerinde geliştirdiğimiz çözümlerle değer üretmeye devam ediyoruz. Teknolojiyi etkili bir şekilde kullanmak önceliğimiz ve veriye dayalı yaklaşımımızı güçlendirerek, grubumuza ve müşterilerimize sağladığımız değeri artırmayı hedefliyoruz. Son projemizde olduğu gibi AWS ile iletişim kurabilmemiz ve destek alabilmemiz, Amazon Bedrock’un da kullanıcı dostu olması, genel stratejilerimizi hayata geçirirken bize fazlasıyla yardımcı oldu. Geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerde çeşitlilik elde etmemizi sağladı.”

 

AWS Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Doğuş Teknoloji’nin hayata geçirdiği DİM Sınav Modülü, yapay zekâ uygulamalarını kullanarak iş süreçlerinde otomasyon, tahmin analizleri ve müşteri deneyiminde iyileştirme sağlamaya yönelik projelerinin yeni ve iyi bir örneği. Üretken yapay zekâ araçlarını kullanarak farklı alanlarda inovasyona AWS teknolojileriyle imza atmalarını desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak hedeflerine ulaşma yolunda Doğuş Teknoloji ile birlikte yürüyor olmaktan dolayı heyecanlıyız” şeklinde konuştu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR