DOĞAN HOLDİNG'DEN MADENCİLİK YATIRIMI
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı "Bataryalar, güneş panelleri, elektrikli araçlar gibi sürdürülebilir teknoloji ürünleri için özellikle bakır gibi baz metallerin kritik ham maddeler olduğuna ve Türkiye'nin yeşil dönüşüm yolculuğunda önemli bir alan olduğuna inanıyoruz" dedi
Doğan Holding, geleceğin teknolojileri ve yeşil ekonomi dönüşümünü destekleyecek, Türkiye’nin cari açığına önemli katkı sunacak madencilik sektörüne yatırım kararı aldı.
Türkiye’nin köklü maden şirketleri Gümüştaş Madencilik ve Doku Madencilik şirketlerinin yüzde 50 hisselerini Kurmel Holding A.Ş.’den, yüzde 25 hisselerini ise Ortadoğu Otomotiv’den satın alarak madencilik sektörüne girme kararı alan Doğan Holding Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlayacak. Kurşun, çinko, bakır, pirit gibi cevherleri üreten Gümüştaş Madencilik ve Doku Madencilik bu satın alma ile kurşun-çinko konsantre üretiminde Türkiye’nin en büyüklerinden olma hedefiyle yatırımlarına devam edecek.
YILLIK 1 MİLYON TON ÜRETİM
Doğan Holding, öncelikli olarak geçmiş yıllarda uluslararası kabul görmüş maden kaynak ve rezerv raporlama standartlarına göre öngörülen 12 milyon ton görünür rezervi olan maden sahalarından yıllık 1 milyon ton üretim yapmayı hedefliyor. Yeraltı madencilik metodları ile çalışılacak bu saha ile beraber, şirket bünyesinde bulunan 90’ın üzerinde arama ruhsatlarında özellikle yeşil enerjinin ihtiyaç duyduğu batarya mineralleri olarak anılan başta bakır ve manganez olmak üzere farklı cevherler aranacak. Önümüzdeki 4 yıl sadece Niğde Bolkar sahası özelinde 100 milyon ABD$ tesis ve yeraltı madencilik yatırım yapılması planlanıyor.
Doğan Holding, bugüne kadar Gümüştaş tarafından sürdürülen jeolojik aramalara devam edecek ve geçmiş yıllarda yıllık ortalama 100.000 metre olan sondajlı arama faaliyetlerini artırarak ülkemizin yeraltı kaynaklarını keşfi için yatırımlarını sürdürmeyi hedefliyor.
Bu yatırım kararı ile ilgili olarak Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı “Bu yeni yatırım yüzde 100 ihracat potansiyeli ile Türkiye’nin cari açığına ve madenciliğin GSYİH içindeki oranının artmasına verdiği katkı açısından da önemlidir. Bir diğer yönden ise Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırım ve istihdam çalışmaları ile madenciliğin yüksek katma değer çarpan etkisiyle yerel ekonomiye destek olacak ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunacaktır. Bataryalar, güneş panelleri, elektrikli araçlar gibi sürdürülebilir teknoloji ürünleri için özellikle bakır gibi baz metallerin kritik ham maddeler olduğuna ve Türkiye’nin yeşil dönüşüm yolculuğunda önemli bir alan olduğuna inanıyoruz. Ekonomik faydalarının yanında çevresel ve toplumsal sorumluluğun bilincinde olarak sürdürülebilir madencilik uygulamalarının güçlü birer örneği olacağına inandığımız bu yeni yatırımdan dolayı heyecanlıyız.” diye belirtti.
ÇEVRE DOSTU YAKLAŞIM
Tüm iş süreçlerine sürdürülebilirlik politikasını ve ÇSY kriterlerini entegre eden Doğan Holding, madencilik faaliyetlerini uluslararası prensipler paralelinde çevre iyileştirme ve sosyal sorumluluk çalışmalarına öncelik vererek hem çevresel hem de toplumsal fayda sağlamayı hedeflemektedir. Çevresel ve toplumsal sorumlulukların bilincinde olarak, tüm paydaşlarla açık ve dürüst iletişim kurarak, faaliyetlerin her aşamasında her zaman olduğu gibi hesap verebilirlik en önemli ilkelerden biri olacaktır.