DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜN LİBYA YOLUNDA
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Türk doğal taş sektörünün ihracatını artırmak ve yeni iş bağlantıları kurmak amacıyla 'Libya Doğal Taş Sektörel Ticaret Heyeti'ni düzenledi.

3-6 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleşen organizasyona 10 Türk firması katılırken, 37 Libyalı satın almacıyla toplam 153 ikili iş görüşmesi yapıldı.
Heyete başkanlık eden İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Alpaslan Tunç, Libya’nın doğal taş sektörü için büyük bir potansiyel taşıdığını vurgulayarak, “Türkiye madencilik sektöründe çok büyük bir kapasiteye sahip. 2024 yılında doğal taş ihracatımız yüzde 3,5 artış gösterdi, ancak bunu yeterli görmüyoruz. Mevcut pazarlarımızı güçlendirmenin yanı sıra yeni pazarlara açılmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.
LİBYA DOĞAL TAŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR
Libya’nın, Türkiye’nin doğal taş ihracatında önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Tunç, ülkenin 42 milyon dolarlık ihracat hacmiyle en büyük 9. pazar konumunda bulunduğunu ifade etti. “2023 yılında Libya’ya yapılan doğal taş ihracatımız 37 milyon dolar seviyelerindeydi. Bu rakamı artırmak için Libya’da daha güçlü bağlantılar kuruyoruz. Ticaret heyetimiz, Libyalı alıcılarla doğrudan iletişim sağlayarak sektörümüz için yeni iş fırsatları oluşturdu” dedi.
Tunç, Türkiye’nin küresel doğal taş pazarında daha güçlü bir konuma gelmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu tür organizasyonlarla sadece mevcut pazarlarımızı korumakla kalmıyor, aynı zamanda ihracat hacmimizi de artırıyoruz. Dünya ticaretinde rekabetçi olmak için daha çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
YENİ PAZAR ARAYIŞLARI DEVAM EDİYOR
Türkiye’nin madencilik sektöründe dünya çapında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Tunç, “Eğer madencilik sektörümüz gelişmiş ülkeler seviyesinde üretim yaparsa, şu anda yıllık 6 milyar dolar olan maden ihracatımızın 30 milyar dolara ulaşması mümkün. Bu sektör, Türkiye’nin cari açığını kapatmada ve ekonomik kalkınmada kritik bir rol oynuyor” dedi.
2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam maden ihracatının 6 milyar doları aştığını belirten Tunç, doğal taş ihracatının da yüzde 0,2’lik bir artışla 1 milyar 935 milyon dolardan 1 milyar 939 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. Ancak bu artışın yeterli olmadığını dile getiren Tunç, “İhracatta daha büyük sıçramalar yapabilmek için sektörün mevcut sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde sektörümüzü daha ileriye taşıyacak stratejiler üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Madencilik sektöründeki ihracat pazarları hakkında da bilgi veren Tunç, Çin, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Orta Doğu’nun en büyük pazarlar arasında yer aldığını söyledi. Yeni pazar arayışlarının hız kesmeden sürdüğünü dile getiren Tunç, “Özellikle Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerde araştırmalar yapıyoruz. Türkiye’nin bu pazarlarda yer alması, ekonomik anlamda ciddi kazanımlar sağlayacaktır. Küresel ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak 2025 yılının ikinci yarısında daha olumlu bir ihracat ortamı yakalanacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
İMİB’in düzenlediği ticaret heyetlerinin sektöre sağladığı katkının büyük olduğunu belirten Tunç, önümüzdeki dönemde farklı ülkelerde de benzer organizasyonlar düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. “Doğal taş sektörü olarak hedefimiz dünya ticaretinde daha büyük bir paya sahip olmak. Bu doğrultuda her fırsatı değerlendiriyor, küresel pazarda daha güçlü bir yer edinmek için çalışıyoruz” diye ekledi.