Dolar $
32.88
%0.13 0.04
Euro €
35.17
%-0.22 -0.07
Sterlin £
41.56
%-0.18 -0.07
Çeyrek Altın
4011.91
%0.24 9.56
SON DAKİKA
Umut ÇELİK | Çevre ve Doğa Pazartesi 24 Haziran 2024 14:20

DOĞA DERNEĞİ'NİN DÜZENLEDİĞİ HUKUK VE DOĞA OKULU, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NDE BAŞLADI

Doğa Derneği tarafından 2021 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen Hukuk ve Doğa Okulu, Dünya Çevre Günü'nde başladı. Doğa hakkı, iklim değişikliğiyle mücadele, iklim adaleti ve hukuka dair gelişmelerin ele alınacağı eğitim, ücretsiz olarak düzenleniyor.

Doğa Derneği'nin Düzenlediği Hukuk ve Doğa Okulu, Dünya Çevre Günü'nde Başladı

Hukuk ve Doğa Okulu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen hukukçular ile doğa tahribatlarına karşı hukuki mücadeleyi büyütmek için Doğa Derneği uzmanları tarafından düzenleniyor. Doğa hakkı, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele, iklim adaleti ve çevre hukukuna dair gelişmeler hep birlikte tartışılıyor. Ücretsiz olarak gerçekleşen Hukuk ve Doğa Okulu’nda, doğa savunuculuğundaki deneyimleri paylaşmak, hukuku doğa savunusunda etkin bir araç olarak kullanmak, doğa ve iklim okur-yazarlığını geliştirmek ve saha bilgisini arttırmak için hukukçular bir araya geliyor. 

Dünya Çevre Günü’nde başlayan ve üç gün sürecek olan eğitimde; 

-Doğa hakkı ve doğa savunuculuğunda hukukun etkin bir araç olarak kullanımı,

-Doğa savunuculuğunda başvurulabilecek ulusal ve uluslararası hukuki mekanizmalar, 

-Türkiye’de doğa mücadelesi tarihine bakış, İdari başvuru ve dava süreçleri,

-Proje dosyası inceleme ve örnek davalar,

-Doğa Derneği’nin savunuculuk deneyimleri,

-Doğa ve iklim okur-yazarlığı ile birlikte İklim Adaleti ve Doğayla uyumlu yaşam konuşulacak. Ayrıca Gediz Deltası ve Orhanlı Vadisi’nde saha gezileri düzenlenecek. 

‘Bu okul sayesinde doğanın hakkını savunmak isteyen hukukçulara ulaşıyoruz.’

Doğa Derneği Hukuk Danışmanı Özlem Altıparmak; ‘’Bu yıl Hukuk ve Doğa Okulu'nun dördüncüsünü düzenliyoruz. Bu okul sayesinde doğanın hakkını savunmak isteyen hukukçulara ulaşıyoruz. Onlarla olan bağımız ortak davalarla ve savunuculuk pratikleriyle okul sonrasında da devam ediyor. Bu alanda uzmanlaşmış hukukçulara çok ihtiyaç var. Hukuk ve Doğa Okulu tam da bu ihtiyaç üzerinden şekillendi ve serpildi. Okula bugüne kadar 84 avukat ve hukukçu katıldı. Şimdi Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde doğanın hakları için mücadele ediyorlar.’ dedi.

Dünya Çevre Günü hakkında açıklamada bulunan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise; “Çevrecilik kavramı ile yıllardır doğa koruma mücadelesi pasivize ediliyor. Oysa dünya artık insanın çevresini değil doğanın haklarını konuşuyor ve bu haklar için mücadele ediyor. Doğa ve Hukuk Okulu, bu mücadelenin büyümesine destek oluyor.” dedi.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR