SON DAKİKA
Mazlum AYDIN | İŞ DÜNYASI Çarşamba 19 Haziran 2024 13:57

DIŞYÖNDER: AB İLE İLİŞKİLERİMİZ DERİN DONDURUCUYA KALDIRILMASIN

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, aşırı sağın zaferle çıktığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin zaten sorunlu yürüyen Türkiye-AB ilişkilerine olumsuz yansımalarının olmasından endişe ettiğini söyledi.

DIŞYÖNDER: AB ile ilişkilerimiz derin dondurucuya kaldırılmasın

Dr. Çınar, 8 yıl önce dondurulan katılım müzakerelerinin derin dondurucuya kaldırılmaması için yeni dönemde diplomatik girişimlere hız verilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

AP seçimlerinin Türkiye-AB ilişkilerine olası yansımalarını değerlendiren Dr. Hakan Çınar, şunları söyledi: 

 

“Aşırı sağın Avrupa’da giderek yükselip güçlendiğini biliyorduk. Ancak AP için yapılan seçimlerde tahminlerin de ötesinde bir başarı elde ettiler. Özellikle Almanya ve Fransa gibi ülkelerde aşırı sağın bu ölçüde yükselmesi Avrupa’da siyasi dengeleri mutlaka etkileyecek. Bu tablonun zaten sorunlu yürüyen Türkiye-AB ilişkilerine de olumsuz yansımaları olmasından endişeliyim. AB ile katılım müzakereleri 8 yıl önce dondurulsa da Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi konusunda görüşmeler devam ediyordu. Bu iki konuda yıllardır kayda değer bir ilerleme sağlanamadı. Artık ilerleme sağlansa bile sonuçta AP’nin onayı gerekecek. Dolayısıyla 2029’daki seçimlere kadar geçecek 5 yıllık dönemde olumlu bir sonuç beklemek gerçekçi olmayacak. Gümrük Birliği’nin mevcut koşullarda devamı, vize konusunda uygulanan katı kurallar ve taşımacılık yapan araçlara uygulanan kotaların AB’ye ihracatımıza olumsuz yansımalarını biliyoruz. AB’ye giremesek bile üyelik sürecinde olmak Türkiye için genel anlamda kazanıma dönüşmüştü. Halen toplam ihracatımızın yüzde 41’ini AB ülkelerine yapıyoruz. AB bizim için alternatifi olmayan büyük bir pazar. Bu pazarı kaybetmemek, aksine pastadaki payı artırmak durumundayız. Dolayısıyla katılım müzakerelerinin yeni dönemde derin dondurucuya kaldırılmaması için diplomatik girişimlere hız vermemiz ve daha fazla kendimizi ifade etmemiz gerekiyor.