"DİJİTAL SU ALTI TELEFONU" SAHA EXPO'DA TANITILDI
Deniz kuvvetleri unsurlarınca su altında kullanılabilecek ve insansız sistemlerle haberleşmeyi de kolaylaştıracak "Dijital Su Altı Telefonu" SAHA EXPO'da vitrine çıktı.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu İstanbul Fuar Merkezi'ndeki (İFM) SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nda birçok yeni ürün tanıtılıyor.
Bu kapsamda "Dijital Su Altı Telefonu" da fuarda yerini aldı.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ İş Geliştirme Birim Yöneticisi Berker Emre Tok, telefona ilişkin bilgi verdi.
Deniz kuvvetlerinin yeni harekat ihtiyaçlarının karşılanması ve dünya pazarlarında rekabet edebilecek seviyenin üzerine çıkılması amacıyla TÜBİTAK BİLGEM ile şirketleri arasında 25 Nisan 2022'de Dijital Su Altı Telefonu Geliştirilmesi Projesi sözleşmesinin yürürlüğe girdiğini belirten Tok, şöyle devam etti:
"TÜBİTAK BİLGEM'e geliştirme faaliyetleri karşılığında maddi kaynak aktarımı ve iş paketleri paylaşımlarını içeren sözleşme gereği 2024'te Dijital Su Alt Telefonu'nun, test ve kalifikasyonlarının tamamlanması hedeflenmişti ve bu hedeflerimize ulaşmış bulunuyoruz. Bu kapsamda yapılan anlaşmada genel itibarıyla sistem tasarımı iki tarafın ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Donanım tasarımı ve gömülü yazılım geliştirme performans testleri TÜBİTAK, kullanıcı ara yüzü geliştirme, gömülü yazılım geliştirme, çevresel koşul testleri, üretim satış ve pazarlama sorumluluğu da Koç Savunma tarafından alındı. Projeyle insansız su altı araçlarının kontrolü ve haberleşmesi, düşük olasılıkla tespit edilebilme, tablet üzerinde sistem kontrolü ve modüller tasarım kolay güncellenebilmeyle uluslararası pazarlarda benzerleriyle rekabet edebilme yetenekleri kazanıldı."
- Zırhlı kurtarma aracı ihracat yolunda
Fuarda, MPG 8x8 Zırhlı Kurtarıcı Aracı da tanıtıldı. MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ Ticaret Müdürü Veysel Soylu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) envanterinde bulunan tekerlekli zırhlı araçların kaza kırıma uğradığı durumlarda, bu ürünlerin güvenli bölgeye çekilmesi amacıyla bu aracın üretildiğini anlattı.
Özellikle terör bölgelerinde zırhlı bir aracın mayına maruz kaldığı durumlarda uzun süre o aracın oradan alınıp güvenli bir bölgeye taşınması konusunda sıkıntılar yaşanabildiğine dikkati çeken Soylu, "TSK envanterinde kendi bünyesinde böyle durumlarda kullanacağı bir araç olmadığından bu ihtiyaç ortaya çıktı. Devamında görüşmeler sonucu sözleşme imzalandı ve böyle bir ürünün üretimi gerçekleştirildi. Araç, zırhlı araçların kaldırılması, rampaya devrildiği zaman kurtarılması, ön aslarından tutulup, kaldırılıp götürülmesi veya bir tankın olduğu yerden çekme tamburu sayesinde kurtarılması gibi faaliyetlerde kullanılıyor. TSK envanterinde 62 tane bulunuyor. Yangın söndürme sistemi, silah kulesi gibi opsiyonel donanımları mevcut. Şu an itibarıyla 3 ülkeyle ihracat yapmak için görüşmeler devam ediyor." değerlendirmesini yaptı.
Sağlamtek Havacılık Savunma Sanayi Ticaret AŞ Şirket Ortağı ve Teknik Müdürü Burak Sağlam da Boraj CRPA Anten Sistemi ve SAJ GNSS Kalkanı'na ilişkin bilgi verdi.
Pınar Mühendislik Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Talat Avcı, Türkiye'de ilk kez yapılan makine revizyonuna ilişkin "CNC Revizyon ve PLC Uygulama Sunumu"nu yaparak Türkiye'de 1000 makinede revizyon gerçekleştirdiklerini anlattı.
- Uzay kamerası soğuk hava koşullarından etkilenmiyor
Poloptech Optik ve Uzay Sanayi Ticaret AŞ CTO'su Özgür Selimoğlu, "Geniş Açılı Uzay Kamerası" ile uzay alanında sistemler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Ürettikleri kameranın ay koşullarında kullanılacak şekilde tasarlandığını belirten Selimoğlu, "Kameramızla Ay'a geri dönüşle uzay keşiflerinde yeni fırsatlar yakalamayı, gelişen teknoloji ile Ay'da insanlığın faydasına nasıl kullanılabileceği konusunda daha da bilgimizi artırmayı ve Ay'ın hem karanlık hem aydınlık bölgesinden görüntüler almayı hedefliyoruz. Kameramızın etrafında battaniye var. Bunun sayesinde sıcaklığı her zaman belirli bir sıcaklık aralığında tutabiliyoruz. Uzayın, sert, soğuk hava koşullarından kamera çok fazla etkilenmiyor." ifadelerini kullandı.
Ramsa Hava Savunma Sanayi AR-GE Mühendislik Ticaret Ltd. Şti. Üretim Planlama Müdürü Utku Şener, TURAL-I İnsansız Kara Aracı, Robotik Yılan-Hazer, Maket Avcı ve Kamikaze Dronuna ilişkin tanıtım yaptı.
ER-SA Elektrik Elektronik Malzeme Pazarlama Ticaret Ltd. Şti. adına distribütörü olduğu ERSA GMBH Firması Satış Yöneticisi Martın Dosch da fuarda "Tam Otomatik ve Yeni Nesil HR600P BGA Tamir Sistemi"nin özelliklerini anlattı.