DİJİTAL HEMŞİRELİK KONGRESİ
"İstinye Üniversitesi I. Dijital Hemşirelik Kongresi", 29 Şubat-01 Mart 2020 tarihleri arasında, "Digital Nursing" ifadesinin dünyadaki isim babası "Prof. Dr. Theofanis Fotis"in onur konukluğunda, İstinye Üniversitesi Topkapı kampusunda gerçekleşiyor.
Bünyesinde Liv Hospital ve Medicalpark hastanelerini barındıran MLP Care Grubu’nun eğitimdeki gücü olarak sağlıktaki başarılı çalışmaları ile öne çıkan İstinye Üniversitesi (İSÜ), yine bir ilke imza atarak, MLP Care işbirliğinde, ülkemizin ilk “Dijital Hemşirelik Kongresini” düzenliyor. Kongrenin açılış konuşması, “Digital Nursing” ifadesinin dünyadaki isim babası “Prof. Dr. Theofanis Fotis” tarafından gerçekleştirilecek.
29 Şubat-01 Mart 2020 tarihleri arasında İstinye Üniversitesi Topkapı kampusunda düzenlenecek ve “tıp ve sağlık bilimlerindeki dijital gelişmeler”, “dijital dönüşümün hemşirelik alanında yaratacağı etki, fırsat ve avantajlar”, “dijitalleşmenin etkisiyle hızlanan ve değişen süreçlerin, özellikle tıp ve sağlık bilimlerinde nerelere ulaşacağı” ve “ülkemizin bu süreçlere ne kadar hazır olduğu ve neler yapılması gerektiği” gibi hayati konuların tartışılacağı kongreye; alanın uzmanı yerli ve yabancı akademisyenler konuşmacı olarak katılıyor.
Dijital hemşirelik konusu ne yazık ki akademik dünyada henüz yeterince ele alınmamış durumda Kongreyi düzenleyen İSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve kongre başkanı Prof. Dr. Engin Ulukaya tüm dünyada yaşanan dijitalleşme olgusunun, her alanda olduğu gibi sağlık bilimlerinde de köklü değişim ve dönüşümlere yol açtığını vurgulayarak, “Bu dönüşümlerden kuşkusuz hemşirelik mesleği de payını alıyor ve bu alandaki eğitim trendleri ve uygulama alışkanlıkları yeniden şekilleniyor. Dijital hemşirelik konusu ne yazık ki akademik dünyada henüz yeterince ele alınmamış durumda ve bu nedenle bu alanda yeterli bilimsel buluşma ve yayın göze çarpmıyor. İşte bu eksiklikten ve ihtiyaçtan hareketle, İstinye Üniversitesi olarak, Sağlık Bilimleri Fakültemiz öncülüğünde bir uluslararası kongre düzenlemeye karar verdik. Yerli ve yabancı birçok değerli uzman, ‘1.Ulusal Dijital Hemşirelik Kongresi’nde bir araya gelecekler.” dedi.
En temel dönüşüm “kişiselleştirilmiş sağlık” olacak
Dijital dünyanın sadece süreçlerin hızında varlığını hissettirmekle kalmayıp, bizzat hayatı dönüştürmekte olduğunu ifade eden Ulukaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Dönüşümün en göze çarpıcı unsuru yapay zekadır. Yakın bir gelecekte tıp ve sağlık bilimlerini kökten dönüşümler beklemektedir. En temel dönüşüm kişiselleştirilmiş sağlık olacak. ‘Hastalık yoktur, hasta vardır’ sözü, temeli çok eskilere dayanıyor olsa da; ancak yeni yeni pratik dünyada yer etmeye başladı. Dijitalleşmenin etkisiyle hızlanan süreçlerin, özellikle tıp ve sağlık bilimlerinde nerelere ulaşacağının ve ülkemizin dönüşmesi beklenen süreçlere ne kadar hazır olduğunun ve neler yapılması gerektiğinin uluslararası uzmanlarla birlikte masaya yatırılacağı kongremizde görüşmek dileğiyle.”