Dolar $
32.67
%0.26 0.08
Euro €
35.41
%0.33 0.11
Sterlin £
42.03
%0.36 0.15
Çeyrek Altın
4090.72
%1.72 68.27
SON DAKİKA
Umut ÇELİK | Kültür - Sanat - Magazin Cuma 05 Temmuz 2024 09:02

DİGİTAL YOLCULUK PROGRAMININ BU HAFTAKİ KONUĞU İHSAN ELGİN OLDU

Bloomberg HT'de Tuğba Özay'ın sunduğu, "NGN Bilgi Teknolojileri ve Veri Merkezi" sponsorluğunda yayınlanmaya başlayan ve teknoloji trendleri, yapay zeka ve verinin önemini konuşmak üzere teknoloji alanında önemli isimleri ağırlayan "Dijital Yolculuk" programının bu haftaki konuğu Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin oldu.

Digital Yolculuk programının bu haftaki konuğu İhsan Elgin oldu

Elgin, ülkemizde ve dünyada yapay zeka teknolojilerinde yaşanan gelişmelerden ve yakın gelecekte bu teknolojilerin nasıl şekilleneceğinden söz ettiği konuşmasında verinin, veri işleme ve saklama süreçleri ile birlikte dijitalleşme yolculuğunun firmalar ve ülkeler için önemine dikkat çekti.

 

Ülkemizde yapay zeka gelişmelerinin henüz kullanıcı boyutunda olduğunu dile getiren Elgin, yapay zeka alt yapısı üreten firmalara sahip olabilmemiz için çok büyük ve temiz bir veri kaynağı, bu verinin işlenebilmesi ve saklanabilmesi için de çok büyük altyapı yatırımları, enerji kaynağı ve istihdam gücüne ihtiyaç duyulduğuna değindi.

 

Kurumların halen dijitalleşme sürecinde ciddi karmaşa yaşadığından söz eden Elgin, şirketlerin sadece teknolojiyi satın alarak bu dönüşümleri gerçekleştirebileceği yanılgısının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda şirketlerin dijitalleşme yolculuğunun zamana yayılması ve teknoloji kullanımının verimliliğe en kısa sürede etki edeceği alanların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Elgin, ‘Özellikle veri saklama konusunda şirketlerin kendi veri merkezini oluşturmak ve datasını şirket bünyesinde saklamak için ısrarcı olması verimliliği olumsuz etkileyebiliyor.’ dedi. Kendi data merkezini oluşturmak için kurulum, bakım, enerji yükü ve her türlü gidere hakim olunması gerektiği için bu çözümlerin cloud sistemleri sunan bilişim firmaları tarafından koordine edilmesinin firmaların sürdürülebilirliği açısından kritik önemde olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

Avrupa'da bu konuda gerçekleştirilen regülasyonların, ülkeler için örnek teşkil edebilecek nitelikte olduğunu ve ülkemizde de oluşturulacak politikaların bu senaryoda geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

ABONE OL