Dolar $
32.93
%0.05 0.01
Euro €
35.87
%0.08 0.02
Sterlin £
42.63
%-0.02 -0.01
Çeyrek Altın
4158.54
%0.06 2.39
SON DAKİKA
Umut ÇELİK | GÜNDEM Pazartesi 22 Temmuz 2024 16:00

DEVA PARTİLİ RIZVANOĞLU: TÜİK'İN FİYATLARI ÇARŞIYA UYMADI

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, TÜİK'in enflasyon sepetinde yer alan ürünlerden menemende kullanılan malzemeleri Tarım Kredi Kooperatif Market'teki rakamlarla karşılaştırdı.

DEVA Partili Rızvanoğlu: TÜİK'in fiyatları çarşıya uymadı

Milletvekili Rızvanoğlu sözlerine TÜİK’i eleştiren bir konuşmayla başlayarak “Bugün buraya niçin geldik? Bu ülkede TÜİK diye bir kurum var. TÜİK ne yapar? Her ay enflasyon rakamını açıklar. Bu açıklanan rakamlar da aslında işçinin, emekçinin, memurun maaşını belirler. Şimdi biz TÜİK’in fiyatlarıyla reel market fiyatlarını karşılaştırıp bu durumu hep beraber analiz edeceğiz.” ifadesinde bulundu.

Rızvanoğlu domatesin mevsiminde bile TÜİK fiyatından pahalı olduğunu belirterek, “Manav bölümünden başlayalım. İlk önce gelin birlikte domatese bakalım. TÜİK rakamları ile bir menemen yapalım dedik. Nedir TÜİK rakamlarına göre menemen yapmak? 6-7 tane farklı ürün var burada. Domates tabii ki menemenin olmazsa olmazı. Şimdi TÜİK’teki rakama bakalım; domatesin rakamı 28,69 TL. Gelin bir de markette ne kadar bakalım; 32,90 TL. Şimdi domatesin mevsimindeyiz. Domatesin mevsiminde bile şu an TÜİK’ten çok daha fazla bir rakam ödüyoruz. Başka ne lazım bize menemen için? Biber biber. Burada biber yok. Peki kuru soğan. Şimdi gelelim kuru soğana. Nedir bizim TÜİK’teki kuru soğan fiyatımız 7,66 TL. Gelin bir de buraya bakalım 14,90 TL. Yani o zaman TÜİK bizim cebimizden yarım kilo kuru soğanı çalıyor. Ben buradan böyle anlıyorum.” dedi.

Rızvanoğlu zeytinyağının çeşidine göre TÜİK’e göre 2-3 kat daha fazla olduğunu belirterek, “Menemenin iki tane daha ürünü nedir bunlar? Kaşar peyniri ve yumurta. TÜİK haziran kaşar peynir; 231,75 TL. Markette ise 239 TL, diğeri yumurta. Yumurta en önemli protein kaynaklarımızdan bir tanesi. Yumurtanın adeti TÜİK’te 2,47 TL. Fakat burada 30’lu paketi 80 TL yani adet fiyatı 2,67 TL. En önemli protein kaynaklarımızdan bir tanesi menemenin de olmazsa olmazı. Şimdi gelelim zeytinyağı fiyatı karşılaştırmasına. TÜİK’te haziran ayındaki kilo fiyatı 113,37 TL. Markete; iki yüz kırk dokuz TL’den üç yüz yetmiş beş TL’ye kadar farklı fiyatlar var yani iki üç kat daha fazla.” diye ekledi.

Milletvekili Rızvanoğlu TÜİK’in fiyatlandırma hatalarına değinerek, “Geldik gördük. TÜİK’in Haziran ayı fiyatlarıyla marketin fiyatlarını karşılaştırdık. TÜİK’in yaptığı fiyatlandırma hataları yüzünden işçinin, emekçinin, tüm vatandaşlarımızın cebinden para çıkıyor. Para çalınıyor hatta. Biz tekrar buradan TÜİK başkanını şeffaf veri paylaşımına davet ediyoruz. Artık insanların rızkından elinizi çekin!” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR